کتاب «ادبیات و تاریخنگاری آن» از سوی استاد احمد سمیعی گیلانی در سرای اهل قلم نقد و بررسی میشود.
در این نشست دکتراحمد سمیعی (گیلانی)، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سردبیر مجله نامهفرهنگستان، دکتر محمد دهقانی، استاد سابق دانشگاه تهران و موسی اسوار، مترجم اثر سخنرانی خواهند کرد.
طه حسين، اديب و منتقد و محقق مصري (۱۸۸۹-۱۹۷۳م) است كه با وجود اينكه بينايي خود را در سه سالگي از دست داده بود، با نبوغ خاصي كه داشت توانست عنوان نخستين فارغالتحصيل دوره دكتری در دانشگاه قديم مصر را به خود اختصاص دهد. وی پس از آن تحصيلات خود را در دانشگاه مونپليه و سپس در دانشگاه سوربن ادامه داد و در سال ۱۹۱۸ با دفاع از رساله خود در موضوع فلسفه اجتماعی ابنخَلدون، به اخذ درجه دكتری نائل آمد.
مجموعه حاضر شامل گفتارهايی است كه وی در سال ۱۹۲۷م در صدر كتاب معروف خود، درباره ادب جاهلي (فی الأدب الجاهلی)، املا كرده است. مقصود او از اين گفتار نقد روشهای مرسوم و متعارف در تأليف و تدريس تاريخ ادبيات در مصر زمان او بوده است. اين نقد از حيث تأكيد بر صحيحترين روشهای پژوهش و تتبع در تاريخنگاری ادبيات و اقتضائات علمی و ذوقی آن، و لزوم پرهيز از مسامحه و آسانپنداری در تدريس و تدوين تاريخ ادب، روشنگر و راهگشاست.
اين مجموعه در ۹ گفتار تدوين شده كه فهرست آن عبارت است از «درس ادبيات در مصر»؛ «راه و روش اصلاح»؛ «فرهنگ و درس ادبيات؛ ادبيات»؛ «رابطه ادبيات و تاريخ ادبيات»؛ «ادبيات انشايی و ادبيات توصيفی»؛ «معيارهای تاريخ ادبی (معيار سياسی، معيار علمی، معيار ادبی)؛ «تاريخنگاری ادبيات عربی كی دست خواهد داد؟»؛ «آزادی و ادبيات».
در سطوری از این کتاب میخوانیم: «هرگاه حیات سیاسی ارجمند و شکوفا باشد، ادبیات ارجمند و پربار است و هر گاه، حیات سیاسی منحط و سترون باشد، ادبیات نیز منحط و بیبار و بر است. دلیل آن هم بالندگی ادبیات عربی در عهد بنیامیه و صدر عصر عباسی است زیرا آنچنانکه پیداست، حیات سیاسی در آن روزگار در رفعت بوده است.»
انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی كتاب «ادبيات و تاريخنگاری آن» را در ۷۸ صفحه و با شمارگان ۵۰۰ نسخه، به بهای ۵۰۰۰۰ ريال منتشر كرده است.
نشست نشست نقد و بررسی کتاب «ادبیات و تاریخنگاری آن» دوشنبه 10 آبان از ساعت 16 تا 18 در سرای اهل قلم به نشانی خیابان انقلاب اسلامی، خیابان برادران مظفر جنوبی، کوچه خواجه نصیر، پلاک 2 برپا خواهد شد.
نظر شما