کتاب «دگر شنیدن در روانکاوی: چند نمونه از به کارگیری شناخت روانکاوی بالینی» شامل مجموعه مقالات دکتر حسن مکارمی منتشر شد. در این کتاب ایرانیان از نگاهی دیگر مورد توجه قرار گرفتهاند.
در بخشی از پیشگفتار کتاب میخوانیم: «بیگمان سدهی بیستم میلادی را دو دریافت بزرگ روشن کرده است؛ نخست زیگموند فروید نشان داد که آدمی را «ناخودآگاهی» است که چون بیگانهای در درون انسان رفتار و کارکردی جداگانه دارد. سپس، اینشتین قانونمندی آزاد شدن انرژی در نهاد اتم را دریافت و کار آدمی را به بمب اتم و استفادههای دیگری از این انرژی رساند. گرچه دریافت اینشتین به آسانی به پهنهی فنآوری، دانشگاه و سپس به دامنهی دانش همگانی راه یافت (برپایهی تجربهی ساده و رابطه و منطق شناخته شدهی علت و معلولی همهگیر بود)، دریافت فروید تا همهگیر شدن و درست شناخته شدن همچنان راهی بسیار طولانی در پیش دارد.
با گذشت صد سال هنوز در جوامع بیشماری، به دلیل مقاومتهای مذهبی، سنتی، سیاسی، عقیدتی و ایدئولوژیکی، دریافت بزرگ فروید و نتایج آن در پهنههای گوناگون زندگی آدمی یا ناشناخته یا بدشناخته مانده است. بیگمان، شناخت و دقیق و عمیق دریافتهای فروید و پیروان او، جون ژاکلکان، ترجمه آثار اینان به دست روانکاوان بالینی که از نزدیک با این مفاهیم سروکار دارند و تجربهی بالینی (میان فرد و روانکاو و در رابطه با گفتار فرد) از راههای پایهای گسترش این شناخت در جوامعی چون ایران است.
لیک تا آن زمان، شاید با به کارگیری تاثیر یافتههای فروید در زمینههای جامعهشناسی، تاریخ، انسانشناسی، اسطورهشناسی، در چند نوشتهای این مجموعه، بتوان راه کوچکی به سوی زنگارزدایی از بدشناسی پدیدهای دریافت فروید گشود و هم میهنان را هرچند بسیار دیر (پس از گذشت یک سده) به پارهی کوچکی از کارکرد دریافت بزرگ او آشنا کرد. در نوشتههای این جُنگ، با استفاده از شیوهی گوش فرا دادن روانکاوی بالینی به چند مقوله میتوان به گونهای با این نگرش تازه در پهنهی پژوهش آشنا شد.»
کتاب حاضر در سه فصل اصلی با عناوین در روانپژوهی در روانکاوی کاربردی و روانکاوی کاربردی در عرصه اجتماعی سامان یافته است. در فصل سوم این کتاب ما ایرانیان از نگاهی دیگر بررسی شده است.
در بخشی از این فصل آمده است: «ایرانیان باهوش و بافرهنگ و با اخلاق هستند، ولی این خلاقیت بیشتر در زمینه کارهای فردی عمل میکند. در جمع که میآیند مسئولیت را بر عهده دیگران میگذراند، میتوان گفت در کار جمعی ضعیف هستند. ما نمیتوانیم با هم کار جمعی کنیم. فرهنگ مسئولیت جمعی با کار جمعی ایجاد میشود. کار جمعی برای ما تازگی دارد. وقتی در کار فردی هستیم انسانهای باهوش و مبتکر و خلاق و پر حرکت و پر انرژی هستیم که نمونه آن را در سرتاسر دنیا در دانشگاهها میبینیم اما در کارهای جمعی...»
کتاب «دگر شنیدن در روانکاوی: جلد نمونه از به کارگیری شناخت روانکاوی بالینی» با شمارگان هزار نسخه در 140 صفحه به بهای 10 هزار تومان از سوی نشر پردیس دانش در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. این اثر با حمایت موسسه سیاووشان منتشر شده است.
نظر شما