وی با اشاره به سیاستهای پیشین اعمال شده در اختصاص یارانه کتاب گفت: اختصاص یارانه کتاب به فروش ناشران در نمایشگاههای بینالمللی و استانی کتاب نوعی رقابت نادرست بین ناشران و کتابفروشان ایجاد کرده بود، در حالی که کتابفروشان برای ادامه فعالیت خود از سویی ناگزیر به تحمل هزینههای سایر مشاغل تجاری بودند و از سوی دیگر درآمدی که از این شغل به دست میآوردند بسیار ناچیز بود.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان درباره ویژگیهای این اقدام توضیح داد: این اقدام دوباره کتابفروشیها را به مرکز توجه برگرداند و در واقع دعوتی بود که دولت از مردم، برای حضور در کتابفروشیها به عمل آورد. همچنین در این حرکت یارانه کتاب برخلاف تصمیمات پیشین، واقعاً به خود خریداران اختصاص پیدا کرده است.
آموزگار عنوان کرد: به نظر ما در اتحادیه ناشران و کتابفروشان، هرچند بهتر است که یارانه کتاب در تکمیل زیرساختها هزینه شود، تا فرآهم شدن مقدمات لازم و اصلاح قوانین مربوط، بهترین و صحیحترین نحوه استفاده از یارانه، به شیوه فعلی است که در قالب طرحهایی چون «کتابفروشی به وسعت ایران»، «عیدانه کتاب» و در ادامه «تابستانه کتاب» اجرا شد.
وی مشارکت فعال کتابفروشان شهرستانی را از نکات بارز و دستاوردهای طرح «عیدانه کتاب» عنوان کرد و گفت: یکی از نکات مثبت این طرح، حضور فعال کتابفروشان شهرستانی و استقبال خریداران کتاب در شهرستان از این طرح بود؛ چراکه به جای اینکه ما بخش عمدهای از این یارانه را در نمایشگاه بینالمللی کتاب که معمولاً منحصر به تهران میشد، صرف کنیم، توانستیم این یارانه را به سایر مناطق کشور نیز هدایت کنیم.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گفت: در دولت بحثی وجود دارد با عنوان «احیاء مشاغلی که در خطر نابودی هستند» که دولتمردان وظیفه خود میدانند که با جهتدهی به فعالیتهای این صنوف، وضعیت مناسبی را برای آنها ایجاد کنند. گویا در حال حاضر این وضعیت در صنف کتابفروشان رو به بهبود رفته؛ چراکه اگر تا کنون تابوی تغییر شغل و تعطیلی کتابفروشیها را تهدید میکرده، با اجرای این گونه طرحهای حمایتی شرایط تغییر کرده و امیدهای کتابفروشان پر رنگتر شده است.
آموزگار ادامه داد: بر اساس بازخوردهایی که دریافت کردیم و سفرهایی که خودم به برخی استانها داشتم، میتوانم بگویم که کتابفروشان از اجرای طرح «عیدانه کتاب» بسیار رضایت داشتند و شور و شوق خاصی برای شرکت در مرحله بعدی آن (تابستانه کتاب) از خود نشان میدادند و فکر میکنم اجرای ادامه اجرای این طرح، پس از سالها بیتوجهی و دست و پنجه نرم کردن کتابفروشان با مشکلات اقتصادی خون تازهای را در رگهای این صنف مهم به جریان میاندازد.
وی توضیح داد: باید توجه داشته باشیم که اجرای اینگونه طرحها به تنهایی ما را به مقصد و هدف نهایی نخواهد رساند و لازم است تا در کنار آن، طرحهای تکمیلی و بلند مدت نیز در نظر گرفته شود.
آموزگار به بیان یک مثال پرداخت و گفت: مثلاً اطلاعاتی که از اجرای دو مرحله این طرح به دست آمده نشان میدهد که مشارکت سیستان و بلوچستان در این طرح بسیار پایین است و ما ممکن است بر این اساس بیاییم و میزان اختصاص یارانه به سیستان و بلوچستان را افزایش دهیم اما اگر برای تبلیغ و ترویج کتابخوانی اقدامی در آن شهر انجام ندهیم، اختصاص یارانه بیشتر هم مردم این استان را کتابخوان نخواهد کرد.
وی افزود: بنابراین لزوم طرحهای مکمل ترویجی در کنار این طرحها نیز اهمیت پیدا میکند که این موضوع نیز نیازمند مشارکت همه دستگاههای فعال در موضوع کتاب و کتابخوانی است.
نظر شما