حمایت از ادبیات متعهد وظیفه نهاد است
علیرضا مختارپور نیز در این نشست ضمن قدردانی و تشکر از محمدرضا سرشار، رئیس انجمن قلم ایران گفت: ایشان حق بزرگی بر گردن ادبیات متعهد و ارزشی انقلاب دارند. هم از نظر آثاری که خودشان نوشتهاند و هم به دلیل تربیت نسل جوان ادبیات داستانی کشور و هم از لحاظ حفظ انجمنی که در سالهای مختلف با فراز و نشیبهای بسیار و مشکلات اقتصادی روبهرو بود، اما او همچنان این انجمن را پابرجا نگه داشتند.
وی در ادامه به بررسی نشانههای کتابخوانی در جامعه پرداخت و گفت: غیر از نشانه بالا بودن شمارگان کتاب در یک جامعه و غیر از بالا بودن عضویت و امانتگیری در کتابخانههای کشور که از نشانههای رواج کتابخوانی در جامعه است – که البته وضعیت هر دو در کشور ما چندان مطلوب نیست – یک ویژگی دیگر هم در جوامع کتابخوان قابل اشاره و تأکید است و آن هم وجود گفتمان کتابخوانی در آن است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: گفتمان کتابخوانی در یک جامعه زمانی رخ میدهد که بحث در مورد کتاب، نویسندگان، مترجمان و نقد کتاب سکه رایج آن کشور شود. همین امروز در برخی از کشورهای غربی و اروپایی یک سریال تلویزیونی با نام «کتابداران» پخش میشود و از 50 سریال مشهور غربی در 10 سال گذشته که جوانان ما در کشور آنها را با زیرنویس میدیدند، در بیش از 45 سریال حتماً اشاره به کتاب، نویسندگی، کتابخوانی و کتابخانه بوده است.
مختارپور با بیان اینکه این نشانهها در کشور ما نیست و یا کمتر دیده میشود، افزود: ما هنوز هم یک سریال تلویزیونی قدیمی در مورد کتابخوانی داریم و شاید هم یک فیلم سینمایی مشهور شده در مورد کتاب و کتابخوانی و نویسندگان بوده که به 25 سال پیش مربوط میشود.
وی تصریح کرد: از مسئولان کشور، غیر از رهبر معظم انقلاب اسلامی تقریباً میشود گفت که هیچ مسئولی در سخنرانی خود و در تبیین نظرات خود به کتاب اشاره نمیکنند. اما رهبر معظم انقلاب گاهی در یک سخنرانی به سه کتاب استناد میکنند؛ به طوری که همین دیشب در دیدار با استادان دانشگاه به کتاب «خوشههای خشم» اشاره کردند. این نشاندهنده این است که ما از لحاظ ترویج گفتمان کتابخوانی هم دچار ضعف هستیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به برگزاری نشستهای کتابخوان در سراسر کشور گفت: همکاران من در نهاد به ذهنشان رسید که ما معرفی رو در روی کتاب را رایج کنیم و راهاندازی این نشست کتابخوان به همین دلیل است. سال گذشته به صورت شهری و استانی بود و امسال علاوه بر آن نشستها، نشستهای کتابخانهای راهاندازی کردیم. یعنی به جای اینکه سر در دستگاه تلفن همراه ببریم، تعدادی از اعضا و کتابداران بنشینند و در مورد کتاب صحبت کنند تا کم کم بتوانیم این گفتمان کتابخوانی را ایجاد کنیم.
اگر دستگاههای مختلف فرهنگی، به هر دلیلی وظیفه خود ندانند که از ادبیات متعهد کشور حمایت کنند، نهاد کتابخانهها وظیفه خود میداند و تا جایی که بتواند سعی میکند که این وظیفه را به بهترین نحو انجام دهد و امیدوارم اگر ماه رمضان سال آینده توفیق داشتیم و این جمع دوباره تشکیل شد، بتوانیم کارنامهای روشن از نتایج همکاری نهاد با انجمن قلم ایران ارائه کنیم.
پیگیری همکاریهای مشترک نهاد و انجمن قلم
محمدرضا سرشار در ادامه این نشست ضمن تشکر از نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای برگزاری این نشست گفت: از زمانی که آقای مختارپور مسئولیت نهاد کتابخانههای عمومی را بر عهده گرفت، به ویژه با ارتباطی که دکتر محسن پرویز، از سوی هیأت مدیره انجمن قلم ایران با ایشان برقرار کرد، همکاری بسیار خوبی بین نویسندگان و شاعران با نهاد کتابخانههای عمومی شکل گرفته است.
رئیس انجمن قلم ایران با اشاره به برخی از این همکاریها که بخشی از آنها به مرحله اجرا نزدیک شده، عنوان کرد: خرید تعدادی از کتابهای پیشکسوتان که قبلاً توسط انجمن قلم و با حمایت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ شده بود، تألیف فرهنگ داستاننویسان متعهد ایران که طرح بزرگی است و ادامه چاپ کتاب پیشکسوتان که در گذشته توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام میشد برخی از این همکاریها هستند.
وی افزود: البته قرار است کار ادامه چاپ کتابهای پیشکسوتان برآورد هزینه شود و در صورتی که در توانایی نهاد کتابخانههای عمومی باشد این کار پیگیری شود. ما تا کنون توانستهایم آثار 27 پیشکسوت را چاپ کنیم و تا 40 پیشکسوت هم قرار است آثارشان چاپ شود.
سرشار معرفی آثار منتخب برای خریداری از سوی نهاد را بخش دیگری از همکاریهای این انجمن با نهاد عنوان کرد و گفت: انجمن قلم این آمادگی را دارد که اگر اعضای انجمن کتابی داشته باشند که قبلاً توسط نهاد خریداری نشده باشد، آن را برای انجمن ارسال کنند تا در کمیتهای بررسی شود و اگر تشخیص داده شد که قابلیت افزوده شدن در کتابخانههای عمومی کشور را دارد، انجمن، آن کتاب را به نهاد کتابخانههای عمومی پیشنهاد میکند و فکر میکنم که نهاد پیشنهاد انجمن را به عنوان یک نظر کارشناسی بپذیرند.
رئیس انجمن قلم ایران با اشاره به عضویت رایگان اعضای انجمن قلم ایران در کتابخانههای عمومی کشور گفت: برای تکریم نویسندگان و شاعران، عضویت رایگان اعضای انجمن و برگزاری نکوداشت نویسندگان و شاعران ساکن شهرستان نیز از دیگر اقدامات مشترک نهاد و انجمن بوده که تا کنون برگزاری نکوداشت برای سه نفر در سه استان یزد، قم و فارس تصویب شده که به زودی مراحل اجرایی آن طی خواهد شد.
وی افزود: فهرست کتابهای سیزده دوره جشنواره قلم زرین به نهاد کتابخانهها داده شده تا در صورتی که قبلاً خریدی از این کتابها انجام نشده باشد، خریداری شوند. همچنین با توجه به اینکه جایزه گام اول در دوره جدید تعطیل شده، آئیننامه و طرح اجرایی تکمیل شود و انشاءالله با حمایتهای نهاد کتابخانهها این جایزه در جای دیگر ادامه پیدا کند.
محمدرضا سرشار در ادامه اظهار امیدواری کرد که این همکاریها باعث رونق هرچه بیشتر کتاب و کتابخوانی در کشور شود.
در این نشست محسن پرویز کتاب «بچههای حاج قاسم»، احمد شاکری «انجمن مخفی»، راضیه تجار «کوچه اقاقیا»، محمدرضا اصلانی «فیض گل»، محمدعلی گودینی «زنی با کفشهای مردانه»، کامران پارسینژاد «خورشید میماند» و منیژه آرمین «شباویز» را برای حاضران معرفی کردند.
همچنین برگزارکنندگان این نشست، ضمن قدردانی از معرفیکنندگان کتاب، با پخش کلیپی یاد و خاطره حمید سبزواری از پیشکسوتان شعر انقلاب را گرامی داشتند.
نظر شما