بررسی کتاب «فرهنگ ماثورات متون عرفانی» در جدیدترین شماره «آینه پژوهش»/ نگاهی دیگر بار به حیات فکری علامه طباطبایی(ره)
یکصد و پنجاه و هفتمین شماره از دوماهنامه نقد کتاب و کتابشناسی «آینه پژوهش» با بررسی متون منتشر شده عرفانی و نگاهی دیگربار به زندگی و حیات فکری علامه محمدحسین طباطبایی (ره)، فیلسوف مسلمان ایرانی منتشر شد.
در این شماره از مجله «آینه پژوهش» بیش از 10 مقاله علمی و پژوهشی در نقد و معرفی آثار منتشر شده در حوزه فلسفه و عرفان به چاپ رسیده است.
«نکتههایی بر ترجمه و ضبط عبارات عربی در فرهنگ مأثورات متون عرفانی» نوشته سهیل یاری گلدره از جمله مقالات منتشر شده در این شماره از مجله است. نویسنده در این مقاله کتاب «فرهنگ مأثورات متون عرفانی» را مشتمل بر احادیث، اقوال و امثال متون عرفانی فارسی بر اساس پنجاه و پنج متن صوفیانه و عارفانه فارسی به ترتیب الفبایی معرفی کرده است.
نویسنده مقاله این فرهنگ را مرجعی سودمند برای دستیابی به سخنان و اقوال صوفیان و عارفان میداند. به اعتقاد یاری گلدره، نویسنده در کتاب حاضر میکوشد کاستیهایی را که در برخی ترجمههای مدون کتاب ملاحظه کرده، متذکر شود. عموم نکات طرح شده در این نوشتار به ترجمه عبارات، مربوط شده و مواردی نیز به ضبط و اعراب گذاریها اختصاص مییابد.
«برخی یادداشتها درباره تفسیر فتوحالرحمان فی اشارات القرآن و مؤلف آن: شمسالدین محمد بن عبدالملک دیلمی همدانی»، «نگاهی به زندگی و فعالیتهای علمی ابنفوطی»، «برگهایی زرین! به شادمانی انتشار کتاب کرامند اوراق الذهب» نوشته جویا جهانبخش از دیگر مقالات این شماره از «آینه پژوهش» است.
جهانبخش در مقاله خود کتاب «اوراق الذهب او المعادن الذهبیه اللجینیه فی المحاسن الوهبیه الحسینیه» تحقیق و تدوین علی فاضلی را که در سه جلد از سوی مؤسسه کتابشناسی منتشر شده نقد و بررسی کرده است. به اعتقاد نوینسده مقاله، اصل کتاب «اوراق الذهب»، اثری تاریخی ادبی در گزارش احوال و بیان مآثر «سید العلماء» فرزند سید دلدار علی نقوی است. نویسنده در نوشتار حاضر به معرفی کتاب مذکور و بیان محتویات آن، همت گماشته است.
«نگاهی دیگر به علامه طباطبایی و مجموعه آثار ایشان» نوشته حسین علیزاده دیگر مطلب خواندنی این مجله تخصصی است. نویسنده در نوشتار حاضر، نحوه احیا و ارائه مطلوب مجموعه آثار علامه طباطبایی را مورد بررسی قرار داده است. وی در راستای این هدف، در بخش نخست، برخی از ویژگیها، اهمیت و شمهای از میزان اثرگذاری علامه و آثارش را یادآور شده است. سپس، بعضی از بایستههای پژوهشی در مسیر ارائه بهینه آن آثار را بیان میکند.
مولف درباره اهم بایستهها، نخست به کارهای انجام شده تاکنون، به ویژه مجموعه 20 جلدی منتشره از سوی انتشارات «بوستان کتاب» که به کوشش سیدهادی خسروشاهی عرضه شده، پرداخته و ضمن شمارش برخی از مزایا و کاستیهای آن مجموعه، پیشنهادهایی برای انجام بهتر و کاملتر تدوین و نشر مجموعه آثار علامه ارائه میکند.
محسن پورمختار، در بخش معرفی کتاب، به معرفی نسخهای از «البیاض و السّواد سیرجانی با نامی مجعول در یادداشتهای استاد مجتبی مینوی» پرداخته است. کتاب «البیاض و السواد» تألیف «خواجه ابوالحسن علی بن حسن سیرجانی کرمانی»، از منابع اصلی عرفان و تصوف اسلامی است و از منابع مطالعاتی شیخ محیالدین ابنعربی نیز بوده است.
این کتاب از نوع «الرساله القشیریه» امام قشیری و «اللمع فی التصوف» ابونصر سراج توسی است. نویسنده در این مقاله به معرفی نسخهای از کتاب مذکور که در جلد دوم کتاب یادداشتهای استاد مجتبی مینوی با نامی مجعول مورد اشاره قرار گرفته است، میپردازد.
دوماهنامه «آینه پژوهش» با صاحبامتیازی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و با سردبیری حجتالاسلام دکتر محمدعلی مهدویراد منتشر میشود. علاقهمندان میتوانند این شماره از مجله «آینه پژوهش» را به بهای چهار هزار تومان از کتابفروشیها و روزنامه فروشیهای معتبر خریداری کنند.
نظر شما