یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۰
منتظری: گاهی محتوای کتاب‌های غربی را بلغور و گاهی نیز می‌فهمیم/ آذر: از مطالعات کمی به مطالعات ترکیبی هجرت کرده‌ام

علی منتظری،‌ رئیس پژوهشگاه علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی در آئین رونمایی از کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» با اشاره به لزوم توجه به جهان‌بینی توحیدی در دانشگاه‌ها گفت: هرچند به ترجمه کتاب‌های غربی بی‌نیاز نیستیم اما گاهی محتوای این منابع را بلغور می‌کنیم و گاهی نیز می‌فهمیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) آیین رونمایی از کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» نوشته مشترک دکتر چارلز تدلی و دکتر عباس تشکری و با ترجمه دکتر عادل آذر، استاد دانشگاه تربیت مدرس و رئیس مرکز آمار ایران و دکتر سعید جهانیان، عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان ظهرامروز (یکشنبه 16 خرداد‌ماه) با حضو مترجمان، عادل تقوی،‌ رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی،‌ دکتر علی منتظری،‌ رئیس پژوهشگاه علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، دکتر سعید‌ پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در ساختمان شماره دو جهاد دانشگاهی برگزار شد.
 
توجه به مطالعات ترکیبی
آذر با معرفی خود به‌عنوان فردی کمّی‌گرا در حوزه علم آمار گفت: 95 درصد مطالعاتم در حوزه کمّی صورت گرفته است. ترجمه کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» را به دکتر جهانیان پیشنهاد کردم.
 
وی با اشاره به گرایش‌های جدید در حوزه تحقیق در عملیات افزود: آغاز به کار موسسه علوم شناختی در ایران از نشانه‌های توجه به گرایش‌های نرم در حوزه تحقیق در عملیات است. دو دلیل موجب هجرت من از حوزه کمی‌گرایی به مطالعات ترکیبی و در نهایت ترجمه کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» بود. جریان مطالعات دانشگاه شاهد درباره تاثیرات بمباران شیمیایی شهرسردشت و پژوهشی درباره نابرابری‌های اجتماعی  انگیزه برای ترجمه کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» را در من افزایش داد.  
 
رئیس مرکز آمار گفت: ابتدا ایده تالیف کتاب را دنبال کردم اما بعد از آشنایی با کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» متقاعد شدم که در حال حاضر اثری بهتر از این وجود ندارد. سادگی و رویکرد کاربردی این اثر از ویژگی‌های مهم این اثر است.   

گاهی محتوای منابع غربی را بلغور و گاهی می‌فهمیم
منتظری با اشاره به توجه دانشگاهیان به روش‌ تحقیق ترکیبی ادامه داد: کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» اثر ارزشمندی است. باید توجه داشت که این دسته از آثار دارای جهان‌‌بینی هستند بنابراین باید با تسلط مصرف‌کننده آن‌ها باشیم.

وی با انتقاد از بی‌توجهی برخی دانشجویان به مفهوم پارادایم پژوهش گفت: دانشجویان مُصّر‌ند تا در پایان‌نامه‌های خود از پارادایم پژوهش استفاده کنند. دانشجویی که چادر به سر دارد از پارادایم پراگماتیسم یا پوزیتیویسم استفاده می‌کنند ابتدا به‌ آن‌ها می‌گویم چادرت را بردار بعد مطالب را بنویس. باید توجه داشته باشیم که جهان‌بینی توحیدی به‌عنوان پارادایم پژوهش مورد توجه دانشجویان قرار بگیرد. دکتر آذر باید کمک کند تا جهان‌بینی این آثار تعریف شود.

منتظری افزود: هرچند که به ترجمه کتاب‌های غربی بی‌نیاز نیستیم اما گاهی محتوای این منابع را بلغور می‌کنیم و گاهی نیز می‌فهمیم. باید براساس پارادایم توحیدی و با ابتکار به تالیف کتاب بپردازیم.
  
ارائه آگاهی بیشتر در روش‌های پژوهش ترکیبی
جهانیان ادامه داد: نویسندگان کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» جزو دو نظریه‌پرداز برتر در حوزه «میکس‌مِتُد» هستند. «میکس‌مِتُد» از منظر روش‌شناسانه از روش‌شناسی کمی و کیفی به‌طور جداگانه و در مجموع تکامل‌یافته‌تر است. دانشمندان پیش از این بر تطابق سیستم عدد و علم تاکید داشتند که گویا می‌توان با سیستم عدد حقیقت جهان را نشان داد؛ این در حالی است که علوم انسانی متاسفانه نتوانسته خود را با سیستم عدد زوج کند. با تدوین «نظریه‌های زبان» از سوی دانشمندانی مانند «سوسو» تحولاتی در این حوزه شکل گرفت. زوج شدن به موفقیت سیستم کمک می‌کند.
 
وی با اشاره به قابلیت‌‌های روش‌های پژوهشی ترکیبی اظهار کرد: روش‌های پژوهش ترکیبی با اطلاعات رابطه قوی‌تر دارند و در نتیجه آگاهی بیشتری ارائه می‌دهند. روش‌شناسی ترکیبی با حقیقت رابطه بیشتری دارد. کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» ساختار کارآمد و ساده‌ای دارد. براساس محتوای این کتاب می‌توان به سازماندهی عملی پژوهش‌‌ها اقدام کرد.     
 
رونمایی از کتاب از برنامه‌‌های ترویجی جهاددانشگاهی
تقوی ضمن اشاره به فعالیت‌های جانبی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی ادامه داد: رونمایی از کتاب یکی از فعالیت‌های ترویجی در حوزه معرفی کتاب سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی است که علاوه بر تولید محتوا صورت می‌گیرد.
 
وی افزود: کتاب «مبانی پژوهش ترکیبی تلفیق رویکردهای کمّی و کیفی» به‌عنوان یکی از منابع میان‌رشته‌ای محسوب می‌شود. برگزاری آیین رونمایی از کتاب ترجمه شده دکتر عادل آذر در جهاد دانشگاهی افتخار برای سازمان به حساب می‌آید و امید‌واریم که در توزیع مطلوب این اثر نیز موفق باشیم. دکتر عادل آذر یکی از مولفان پرکار در سطح جهان اسلام در حوزه مدیریت و آمار هستند.   

لزوم توجه به مطالعات ترکیبی
پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی در ساختمان شماره دو جهاد ادامه داد: توجه به پژوهش‌های ترکیبی اتفاق قابل توجهی است به‌طوری که توانایی کنترل علوم در حوزه‌های مختلف را افزایش می‌دهد. شبکه علمی جهان باید از پارادایم‌های فعلی خارج شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها