نخستین چاپ کتاب «مفهومواره جامع فرق اسلامی» اثر سیدمرتضی حسینی کاشانی، از سوی انتشارات اطلاعات راهی بازار نشر شد. این کتاب براساس «فرهنگ جامع فرق اسلامی» اثر سیدحسن خمینی به رشته تحریر درآمده است.
قسمت نخست کتاب با عنوان «مفهومواره فرق اسلامی براساس فِرَق اصلی» شامل بخش های «شیعه»، «غلات»، «خوارج»، «اهل سنت»، «صوفیه» و «سایر فرق اسلامی» است. قسمت دوم کتاب به «مفهومواره موضوعی فرق اسلامی» و قسمت سوم به «ملحقات» اختصاص دارد.
در بخشی از مقدمه کتاب به قلم سیدحسن خمینی میخوانیم: «در این مجال کوتاه بازگویی اهمیت مسئله فرقهپژوهی و ثمرات بیحد و حصر آن را برای درنیفتادن به اشتباههای گذشتگان و پیمودن راه صوابی که برخی از آنها طی کردهاند، ضروری نمیبینم و به همین مقدار بسنده میکنم که علم فرقهشناسی، چنان که بر اهل آن پوشیده نیست، میدان گسترده و فراخی است که فقر پژوهش در آن بسیار مشهود است.
نگارنده این سطور امید دارد که این کتاب به همراه کتاب «فرهنگ جامع فرق اسلامی» پایههای پژوهشهای بهتر و کاملتر در بازشناسی و تبیین زوایای پنهان تاریخ ملل و نحل و اندیشههای اصحاب فرقههای اسلامی قرار گیرد و زمینه را برای فعالیتهای پژوهشی گستردهتر و عمیقتر فراهم آورد.»
سیدمرتضی حسینی کاشانی، نویسنده کتاب نیز در پیشگفتار آورده است: «کتاب فرهنگ جامع فرق اسلامی، فرهنگنامه گرانسنگی است که براساس تحقیق عالم گرانقدر و محقق فرزانه، یادگار حضرت امام (ره) حضرت حجتالاسلام و المسلمین حاج سیدحسن خمینی و بر پایه دستنوشتههای مرحوم آیتالله سیدمهدی روحانی (ره) در طی قریب به یک دهه تلاش خستگیناپذیر، تالیف شده است.
این کتاب که براساس روش الفبایی، سامان یافته است، جامع همه فرقی است که در کتب متعدد، توسط فرقهپژوهان قرون مختلف، مورد اشاره قرار گرفته است. غنای این اثر، نه تنها موجب استقبال فرقهپژوهان شده، که توانسته است عنوان بهترین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 1390 را دریافت کند. این توفیقات بیانگر مراتب اهمیت این کتاب در رشته فرق اسلامی میباشد.»
وی در ادامه نوشته است: «نحوه چینش عناوین فرق در کتاب فرهنگ جامع فرق اسلامی که همانند سایر فرهنگنامهها و به شیوه الفبایی بود، سبب شد تا تنظیم کتاب دیگری برای استفاده بهتر و بیشتر علاقهمندان ضروری بهنظر برسد. کتابی که میبایست فرق را براساس تعلق هر یک به فرق اصلی اسلامی، دستهبندی کرده، مواردی که دارای یک خاستگاه مشترک بودند را در مکانی واحد، جمعآوری کند.
بهعنوان نمونه، همه فرق شیعه، غلات، صوفیه و ... بهصورت مستقل و تفکیک شده، جمع شده و هر یک به شاخههای کوچکتر، تقسیم شدهاند؛ بر این اساس، تنظیم درختواره فرق اسلامی، به عنوان غایت اصلی این کتاب مورد توجه قرار گرفت. همچنین در مسیر تدوین کتاب سعی شد تا خلاصه اطلاعات فرق نیز به کتاب اضافه شود تا اطلاعات مفید بیشتری به خواننده ارائه گردد؛ از اینرو هویت این کتاب از یک درختواره ساده به مفهوموارهای غنی از اطلاعات فرق مختلف اسلامی تبدیل شد.»
نخستین چاپ کتاب «مفهومواره جامع فرق اسلامی» با شمارگان دو هزار و 100 نسخه در 592 صفحه، به بهای 80 هزار تومان از سوی انتشارات اطلاعات راهی بازار نشر شده است.
نظر شما