غلامرضایی با جلد دوم «زن در تاریخ و فرهنگ ایران» میآید/ بیانی مقدمه جلد دوم «تاریخ لرستان پس از سقوط ساسانیان» را نوشت
فریده غلامرضایی، پژوهشگر حوزه تاریخ از آماده شدن دو کتاب «تاریخ لرستان پس از سقوط ساسانیان» و جلد دوم «زن در تاریخ و فرهنگ ایران» خبر داد.
وی افزود: در کتاب «تاریخ لرستان پس از سقوط ساسانیان» به بررسی وضعیت لرستان پس از حمله اعراب پرداخته شده است. همچنین نفوذ خوارج در میان رشته کوه زاگرس مورد توجه قرار گرفته و جانبداری لرها از قیام بابک نیز صفحاتی از کتاب را در برمیگیرد.
این پژوهشگر حوزه تاریخ اظهار کرد: جلد دوم کتاب «زن در تاریخ و فرهنگ ایران» با نگاهی به وضعیت لباس، حق، حقوق و تعدد زوجات به بررسی حضور و نقش زنان پس از اسلام میپردازد. وقتی از جایگاه زن در ادوار تاریخ ایران سخن میگوییم، دانشی را به چالش میکشیم که آشکارا اهداف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی و حتی زبانشناسی را در پی دارد.
وی ادامه داد: نقش، مقام و منزلت زن در تاریخ چندان مورد علاقه برای بررسی موشکافانه نبوده است. در سرزمینی که بیشتر نوشتههای تاریخیاش شرح زندگی پادشاهان مرد است و معیار این نوشتهها مردانه و بر اساس علایق و دیدگاه مردان بوده، نقش تاریخی زنان پنهان و خاموش مانده و به جایگاه زنان در قلمرو تاریخی و تاثیرگذاری آنان در عرصههای خصوصی و عمومی آن گونه که باید، توجهی نشده است.
غلامرضایی افزود: از این رو زمانی که تاریخ مکتوب پدید آمد، تاریخنویسان سهم زنان را ناگفته گذاشته و آنها را از تاریخ بشریت حذف کرده و از آن گذشتند! در نتیجه امروز باید با زحمت بسیار لابهلای کتابهای تاریخی و متون ادبی کهن را کاوید تا شاید با حدس و گمان دریافت که در گذشتههای دور و هزارههای پیشین بر زن ایرانی، موجودی که قرنهای متمادی در سایه زیسته و بالیده و وجودش تقریبا نادیده گرفته شده چه گذشته است؟ این در حالی است که حیات اجتماعی و حضور گسترده مردم در فلات پهناور ایران، زنان نیز جایگاه ویژه خود را داشته و نقشی بهسزا در مشخصات و ممیزانی چون زبان، فرهنگ، تمدن، دین و گسترش این مفاهیم در ماورای فلات ایران ایفا کردهاند.
وی ادامه داد: در هر حال این تحقیق و تکاپو برای یافتن هویت و سرشت نوع بشر اولیه و نقش و وضع زن از ابتدای حضورش در جهان هستی است اما جستجو در گذشته دور و اوراق پاره شده و گاه نوشته نشده تاریخ و استناد به یافتههای انسانشناسی و باستانشناسی در پی هویت راستین زن و اثبات قدرت زنانه در گذشتهها، به خودی خود راهگشای مشکلات امروز زنان نیست. این واپسنگری، برای یافتن راهی به سوی آینده است.
این پژوهشگر تاریخ گفت: دو جلدی «زن در تاریخ و فرهنگ ایران» پژوهشی درباره جنبههای مختلف برخورد با زنان در ادوار تاریخی است که از لابهلای متون، منابع اصیل تاریخی و ادبی استخراج شده و تا حد ممکن با نگاهی به دورترین چشمانداز تاریخ ناگفتهها و نادیدهها را تحلیل و بیان میکند. کتاب در شش بخش تقسیم شده و در آن جنبههای تاریخی هر سلسله و جای پای زن در تاریخ مورد تحقیق و پژوهش واقع شده است.
نظر شما