حسین فتاحی: 90 درصد مشکلات نشر به سیستم توزیع برمیگردد/ برطرف شدن مشکلات کتابخوانی با تاسیس کتابفروشیهای بزرگ
حسین فتاحی، مسئول دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، معتقد است تا زمانی که فروشگاههای بزرگ کتاب در کشور ایجاد نشود مشکل کتابخوانی هم برطرف نمیشود، زیرا بیشتر مشکلات کتابخوانی در کشور به خاطر ضعف سیستم توزیع است.
مسئول دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، در ادامه توضیح داد: اصولا نمایشگاه کتاب محلی است برای تبادل اطلاعات فنی کتاب و معرفی آثار تازه، عرضه یافتههای جدید و بحث و تبادل نظر بین ناشران، نویسندگان و تصویرگران و این نمایشگاهی که ما به عنوان کتاب در کشور برگزار میکنیم درواقع یک فروشگاه بزرگ کتاب است و با توجه به اینکه ما در سطح کشور فروشگاه بزرگ کتاب نداریم، خوب است. اما باید تلاش کنیم به هردوی آنها بپردازیم. یعنی این نمایشگاه را به نمایشگاه تخصصی کتاب تبدیل کینم و در کنار آن تعدادی فروشگاه بزرگ کتاب که همه کتابهای منتشر شده را دارا باشد در سطح کشور ایجاد کنیم که همه مردم در طول سال به کتاب دسترسی داشته باشند. در این صورت است که موفق خواهیم بود.
به گفته این نویسنده کتابهای کودک و نوجوان، مشکل ما در حال حاضر کیفیت آثار نیست، 90 درصد مشکلات ما مربوط به سیستم توزیع کتاب است. این مساله سبب شده اغلب مخاطبان اطلاعی از تازههای نشر نداشته باشند. ما 13 میلیون دانشآموز داریم اما تیراژ هر عنوان از کتابها میانگین دو هزار نسخه است که بسیار ناچیز است، حتی اگر بگوییم یکدرصد مردم کتابخوان هستند و کتاب میخرند، حداقل باید تیراژ هر عنوان کتاب 50 هزار نسخه باشد، نه دو هزار نسخه. این مساله بیشتر به سیستم ضعیف توزیع کتاب در کشور برمیگردد.
فتاحی در ادامه سخنانش با بیان اینکه ایجاد فروشگاههای بزرگ کتاب در سطح کشور سبب افزایش دسترسی مردم به کتابها می شود، افزود: در این شرایط، هم میزان خرید کتاب افزایش مییابد هم شمارگان کتابها بیشتر میشود. اگر تیراژ کتابها به 50 یا 100 هزار نسخه برسد هم قیمت تمام شده پایینتر میآید و هم ناشر و نویسنده رغبت بیشتری برای تولید اثر خوب دارند. در این شرایط مشکل صنعت نشر هم برطرف میشود و میزان کتابخوانی نیز افزایش مییابد.
لزوم وارد شدن کتاب به سیستم آموزش و پرورش و سبد خانوار
نویسنده مجموعه کتابهای «پیامبران» توضیح داد: تا زمانی که فروشگاههای بزرگ کتاب در کشور ایجاد نشود مشکلات کتابخوانی هم برطرف نمیشود. بودن کتاب در خانه بهتر از نبودن آن است زیرا کتابی که خریده شود بالاخره خوانده میشود. بهتر است کتاب در طول سال تبلیغ شود نه فقط در زمانی محدود، کتاب باید وارد سیستم آموزش و پرورش و سبد خانوار شود.
به پیشنهاد فتاحی، شایسته است در مدارس ساعت کتابخوانی وجود داشته باشد و در هر محله و مدرسه کتابخانهای ایجاد شود تا همه به کتاب دسترسی داشته باشند. چراکه در حال حاضر تعداد کتابخانههای عمومی ما در سطح کشور کمتر از سه هزار باب است و این تعداد کتابخانه برای جمعیت 80 میلیونی کشور ایران بسیار کم است.
مسئول دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی گفت: با شعار دادن وضعیت کتابخوانی درست نمیشود، باید تلاش کنیم اینگونه مشکلات برطرف شود.
نظر شما