گفتوگو با ویراستار کتاب «زندگی موفق با اماس» به مناسبت روز جهانی MS
صدرعاملی: نمره کتاب آشنایی مردم با اماس در مقایسه با سایر رسانهها متوسط است/ تاثیر کتابهای جیبی در معرفی MS
دکتر سیدمحمد صدرعاملی، ویراستار کتاب «زندگی موفق با اماس» ضمن تاکید بر توجه و بهکارگیری متخصصان داخلی و بینالمللی در تولید محتوا درباره بیماری اماس گفت: نمره کارکرد رسانه کتاب در مقایسه با سایر رسانهها در تولید محتوا برای آشنایی با بیماری اماس 14 یا 15 است.
صدرعاملی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره وضعیت تولید محتوای مکتوب با موضوع اماس اظهار کرد: ابتلا به بیماری اماس یا (Multiple sclerosis) بهعنوان یک بیماری مزمن در کشور و بهویژه شهرستان اصفهان شیوع بالایی دارد. کتاب «زندگی موفق با اماس» که به قلم دکتر وحید شایگاننژاد، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب به رشته تحریر درآمده راهنمایی برای بیماران مبتلا به اماس است.
وی در تشریح محتوای این کتاب افزود: کتاب «زندگی موفق با اماس» کتابی برای کمک به مبتلایان به اماس است تا به اصطلاح بتوانند با بیماری خود کنار بیایند. مبتلایان به اماس حملات متعدد عصبی را تجربه میکنند و کتاب «زندگی موفق با اماس» با توجه به تجارب بالینی نویسنده راهکارها یا روشهایی را برای کنترل حملات به مخاطبان ارائه میدهد. نباید فراموش کرد که تصویر ذهنی عموم جامعه نسبت به بیماری اماس چندان روشن نیست.
صدرعاملی درباره تصویر ذهنی عموم جامعه نسبت به اماس ادامه داد: عموم مردم اماس را برابر با معلولیت و استفاده دائمی از ویلچر میدانند؛ این در حالی است که با استفاده منظم از داروها و تزریقات، حملات بسیاری از بیماران قابل کنترل است. عده اندکی از بیماران مبتلا به اماس بهطور دائمی زمینگیر میشوند. کنترل بیماری نیز با تشخیص بهموقع امکانپذیر است.
صدرعاملی با اشاره به علائم بیماری اماس و تشابهات آن با سایر بیماریها گفت: برخی افراد با دیدن علائم با تصور ابتلا به بیماری اماس به پزشک مراجعه میکنند در صورتی که برخی علائم مانند دوبینی، خستگی مفرط، سرگیجه، از دست دادن هماهنگی در انجام برخی امور مانند بستن دکمههای لباس در برخی دیگر از بیماریهای مغز و اعصاب نیز وجود دارد. تنگی کانال عصب مچدست از جمله بیماریهایی است که با اماس اشتباه گرفته میشود.
این پزشک عمومی اظهار کرد: تخریب سیستم عصب مرکزی موجب بروز اماس میشود؛ بهعبارت دیگر آسیب روکش سیستم عصب هدایتگر بدن علائم اماس را ظاهر میکند.
صدرعاملی در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر درمانهای طب سنتی در بهبود وضعیت بیماران مبتلا به اماس و ادعای برخی از پزشکان این حوزه نسبت به درمان قطعی این بیماری گفت: در کتاب «زندگی موفق با اماس» درباره این موضوع نیز در قالب مطالبی با عنوان طب مکمل بحث شده است؛ در مجموع باید گفت هنوز بهطور قطعی اثرات موثر این طب بر درمان این بیماری مغز و اعصاب شناسایی نشده اما مطالعات در این زمینه ادامه دارد.
نویسنده مجموعه «پزشک مشاور» در تشریح روشهای کنترل بیماری اماس افزود: استفاده مداوم و منظم داروها مهمترین و نخستین راه کنترل این بیماری سیستم عصبی است. پرستاری، مراقبت و تلاش برای کنار آمدن با این بیماری نیز در کنترل آن موثر است. بهعنوان مثال خستگی و واکنش نسبت به تغییرات دمایی یکی از علائم اماس است بنابراین تغییر سبک زندگی از اولویتهای این بیماران بهشمار میآید.
صدعاملی با اشاره به منابع درسی دانشگاهی حوزه مغز و اعصاب ادامه داد: عمده منابع درسی و دانشگاهی گرایشهای مختلف رشته مغز و اعصاب به زبان انگلیسی در اختیار دانشجویان قرار دارد و برخی از این منابع نیز ترجمه شدهاند. کتاب «اماس برای پزشکان عمومی» را در نوبت چاپ دارم. این کتاب با هدف آشنایی بیشتر پزشکان غیرمتخصص با این بیماری است؛ بهعنوان مثال چشمپزشک، فیزیوتراپیست و پزشکان ارتوپد از جمله مخاطبان این کتاب خواهند بود. این کتاب بهعنوان منبع مکتوب راهنمای این دسته از پزشکان است.
این ویراستار کتابهای علمی درباره مقایسه جایگاه کتاب با سایر رسانهها در میزان آشنایی مخاطب با بیماری اماس گفت: بهنظر میرسد نمره کارکرد رسانه کتاب در مقایسه با سایر رسانهها در تولید محتوا برای آشنایی با بیماری اماس 14 یا 15 است. جذابیت برنامههای تصویری از یک سو و ضعف فرهنگ کتابخوانی از سوی دیگر موجب کمتوجهی به کتاب بهعنوان منبعی برای آشنایی با این بیماری است.
وی افزود: برای تقویت جایگاه کتاب بهعنوان یک رسانه در آموزش مسائل پزشکی و تولید کتاب مرجع برای مخاطب عام و حتی خاص میتوان از دانش نخبگان و متخصصان داخلی و بینالمللی استفاده کرد. کتابهای جیبی قابلیت بالایی برای آشنایی مردم با بیماری اماس دارند، بهعنوان یک پزشک نویسنده که تجربه تولید و عرضه این دسته از کتابها را کسب کردهام انتشار مفاهیم ابتدایی بیماری اماس را در قالب کتابهای جیبی موثر میدانم.
نظر شما