به مناسبت سالروز ولادت حضرت علیاکبر (ع) و روز جوان
حجتالاسلام انصاری: تمرکز به پژوهشها جان میدهد/ حضرت علیاکبر(ع) الگوی ایمان و شجاعت برای جوانان است
یازدهمین روز از ماه شعبان، سالروز ولادت باسعادت حضرت علیاکبر (ع) الگوی ایمان، ادب و شجاعت برای همه جوانان است. حجتالاسلام محمدباقر انصاری، پژوهشگر حوزه دین به مناسبت این روز درباره ویژگیهای بارز شخصیتی این الگوی جوان گفت: در آثار مرتبط با حضرت علیاکبر (ع) شاخصههایی از وجوه مختلف رفتاری و شخصیتی این حضرت بیان شده که میتواند برای جوانان ما بهترین اسوه باشد.
تربیت شایسته امام حسین (ع) سبب شد که علیاکبر (ع) به بهترین صفات کمال آراسته شود. عواملی همچون اصالت خانوادگی، تربیت و وراثت، کسب علم و فضایل که از عناصر تشکیلدهنده شخصیت هر فرد است، در وجود و زندگی ایشان نمایان بود. خلق و خوی آن حضرت و رفتار و حرکات و ادب و متانتش در حدّ اعلای برجستگی و درخشندگی بود، آنگونه که گفته و نوشتهاند، رفتارش یادآور حرکات و رفتار حضرت محمد (ص) بود و همین سبب شد تا در چهره او شخصیت پیامبر (ص) را مشاهده و با دیدن او یاد حضرت رسول (ص) را در ذهنها زنده کنند.
علیاکبر (ع) از جوانی مجموعهای از خوبیها و فضیلتها و نمونهای روشن از فضایل عترت پاک پیامبر (ص) بود. رابطه سرشار از ادب و احترام علیاکبر (ع) با پدر و علاقه و محبت پدر به فرزند، در همه مراحل زندگی این دو الگوی فضیلت وجود داشت و نهایت و اوج آن در صحنه عاشورا دیده میشود.
با حجتالاسلام محمدباقر انصاری، پژوهشگر حوزه دین و نویسنده کتاب «آینه محمد (ص): فرازهایی از زندگی حضرت علیاکبر (ع)» در سالروز ولادت حضرت علیاکبر (ع) و روز جوان درباره کیفیت آثاری که در این زمینه در کشور منتشر شده و ویژگیهای کتابش به گفتوگو نشستیم.
انصاری درباره خود خود توضیح داد: کتاب «آینه محمد (ص): فرازهایی از زندگی حضرت علیاکبر (ع)» در سال 83 در حالی برای نخستینبار به چاپ رسید که روز یازدهم شعبان از همان سال روز جوان نامگذاری شد. در آن سال نگارش کتابی با گرایش ولایت و این مناسبت ویژه از سوی انتشارات دلیل ما به بنده پیشنهاد شد که از همانجا انگیزه نوشتن کتابی درباره حضرت علیاکبر (ع) در من بهوجود آمد. کتاب در نخستین چاپ با شمارگان 120 تا 130 هزار نسخه همزمان با روز جوان منتشر شد که در آن زمان نخستین کتابی بود که با ویژگیهایی متفاوت و با رویکرد ولادت ایشان راهی بازار نشر شد.
انصاری با بیان اینکه مخاطبان این کتاب عموم مردم هستند، افزود: هر صفحه از کتاب عنوان جدیدی دارد که در همان صفحه مطلب تمام میشود. به این دلیل که بیشتر اطلاعات و دانستههای ما از زندگی و شخصیت حضرت علیاکبر (ع) مربوط به واقعه کربلاست و در تاریخ نیز وضعیت تقریبا به همین گونه بوده است، همان اطلاعات با حذف مقاتل و با چاشنی فضائل حضرت، صفحات کتاب را زینت داد. در این صفحات ابعاد مختلف مربوط به ولادت حضرت علیاکبر (ع) نیز بهصورتی زیبا در ذهن مخاطبان کتاب نقش میبندد.
این پژوهشگر حوزه دین اظهار کرد: عموم مردم درباره نبردهای ایشان در کربلا بیشتر با کیفیت به شهادت رسیدن حضرت آشنایی دارند، در حالیکه حضرت علیاکبر (ع) در کربلا سه یا چهار معرکه جنگی بسیار شجاعانه و فوقالعاده دارد که از ماجراهای شاخص آن واقعه تاریخی عظیم است. چند داستان مربوط به کرامات حضرت بعد از شهادت ایشان نیز که در طول سالهای بعد روی داد، به صفحات این کتاب افزوده شده است.
نویسنده کتاب «معراج محمدی: داستان کامل و مستند معراج پیامبر (ص)» در ادامه درباره انعکاس مهمترین شاخصههای اخلاقی و رفتاری حضرت علیاکبر (ع) در پژوهشها و آثار مختلف دینی گفت: در آثار مرتبط با حضرت علیاکبر (ع) شاخصههایی از وجوه مختلف رفتاری و شخصیتی این حضرت بیان شده که میتواند برای جوانان ما بهترین اسوه باشد. نخستین مورد «احترام به پدر» است. حضرت جدای از مساله امامت و پیشوایی دین، نسبت به امام حسین (ع) بهعنوان پدر احترام ویژهای قائل بودند که میتواند برای قشر جوان درسی بزرگ باشد.
وی افزود: «اعتقاد و ایمان والا» نزد ایشان که تربیت شده امام حسین (ع) بود، نیز میتواند الگویی برای نسل جوان باشد که انسان در جوانی است که میتواند بخشهای بالقوه وجود خود را به بالفعل تبدیل و ایمان و اعتقادات خود را بارور و کامل کند. بزرگترین فرزند امام حسین (ع) از نظر «شجاعت» نیز زبانزد و الگویی برای همه نسلهاست. ایشان آینهای است که نشان میدهد جوان باید در همه مراحل زندگی و در مواجهه با همه مشکلات شجاع باشد و دلاورانه به دل مشکلات رفته و برای حل آنها چارهاندیشی کند.
انصاری درباره کیفیت آثاری که تاکنون درباره این موضوع منتشر شدهاند، عنوان کرد: البته نمیتوان گفت که آثار منتشر شده بهطور کامل به همه جنبههای وجودی، شخصیتی و سیره زندگی حضرت علیاکبر (ع) پرداختهاند، ولی کارهای خوب و باکیفیتی نیز انجام شده است.
نویسنده کتاب «آینه محمد (ص): فرازهایی از زندگی حضرت علیاکبر (ع)» گفت: نکته مهمی که باید به آن اشاره کنم این است که بهنظر میرسد در چندسال اخیر روز «جوان» بسیار کمرنگ برگزار شده و مانند سالهای ابتدایی با شور و حال نبوده و آنطور که باید گرامی داشته نمیشود. اگر این روز خوب و مبارک بهطور شایسته زنده و گرامی داشته شود، میتواند محرک و انگیزهای برای تالیف و تولید آثار شاخصتر و باکیفیتتر از سوی مولفان باشد.
این پژوهشگر حوزه دین در ادامه درباره لزوم حمایت از پژوهش و پژوهشگران و تاثیر آن در تولید آثار بهتر اظهار کرد: نهادهای مسئول باید از محققان و بهویژه پژوهشگران جوان در مسیر انجام کار پژوهشی حمایت کنند. محقق زمانی میتواند به معنای واقعی کلمه پژوهشگر باشد که ذهنش به هزار مساله حاشیهای دیگر از جمله معیشت مشغول نباشد تا بتواند با آرامش خاطر و تمرکز بیشتر به خلق آثار بدیع بپردازد. تمرکز به پژوهش جان میدهد.
وی افزود: مساله مهمی که در کنار این مهم باید به آن توجه کرد این است که آدمهای باحوصله و مشتاقی که فارغ از مشغلههای مختلف برای انجام یک کار پژوهشی با استفاده از منابع موثق و مخاطبشناسی دقیق، وقت کافی بگذارند نیز کمتر دیده میشوند. به همان اندازه که نبود حمایت کافی میتواند در امر پژوهش مشکل ایجاد کند، نبود آدمهای با حوصله و پایکار که حال و هوای تحقیق را بفهمند نیز مشکلساز است.
انصاری گفت: موشکافی در لایههای مختلف موضوعات پژوهشی منجر به کشف اطلاعات جدیدتر میشود. هنر آن است که مولف موشکافانه و با تحلیل به کار بپردازد. چیدن متن و اطلاعات جمعآوری شده در کنار هم، کار پژوهشی محسوب نمیشود. نسل امروز بیدارتر از آن است که نتواند کار باارزش و بیارزش را از هم تشخیص دهد.
نظر شما