نگاهی به نمایشگاههای بزرگ دنیا/3
نمایشگاه بینالمللی «کلکته»/ نمایشگاهی با حجم انبوه مخاطب و تلی از زباله
سالانه نمایشگاههای معتبری در زمینه کتاب در سرتاسر جهان برگزار میشود. همزمان با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بر آن شدیم نگاهی کوتاه به این نمایشگاهها داشته باشیم. نمایشگاه کتاب «کلکته» با بیشترین بازدیدکننده در دنیا ، سومین نمایشگاهی است که سراغ آن رفتهایم.
موفقیت نمایشگاه «کلکته» موجب شد نمایشگاههای کوچک بسیاری در غرب «بنگال» شکل بگیرد و همچنین این نمایشگاه سبب شد نمایشگاه بینالمللی «دهلی نو» در سال 1972 برگزار شود.
محبوبیت این نمایشگاه در هند سبب شد نامزد شرکت در نمایشگاه بینالمللی «فرانکفورت» به عنوان مهمان افتخاری در سال 2006 شود و موضوعات مختلفی چون تئاتر، ادبیات، ترانه و کاریکاتور را در خود جای میدهد.
این نمایشگاه اولین بار در اندازه کوچکتری در سال 1976 و توسط ناشران کلکتهای و سندیکای فروشندگان کتاب آغاز شد. این نمایشگاه برای برآورده کردن نیازهای جمعیت کتابخوان و به دلیل وجود نداشتن کتابفروشی در این شهر ایجاد شد. اگر چه در حال حاضر هند دارای کتابفروشیهای بسیاری چون Landmark، Starmark، crossword،oxford، و خیابان کالج است اما سنت برگزاری نمایشگاه «کلکته» همچنان به قوت خود باقی است و هر سال رشد بیشتری مییابد.
این نمایشگاه معمولا آخرین چهارشنبه ماه ژانویه آغاز میشود و تا دومین یکشنبه ماه بعد ادامه مییابد. مدت نمایشگاه دوازده روز است. در آغاز مدت برگزاری آن فقط یک هفته بود اما محبوبیت آن و تقاضای بازدیدکنندگان در سال 2005 سبب شد مسئولان زمان آن را تا دوازده روز تمدید کنند.
این نمایشگاه همزمان با فستیوال «ساراواتی پوژا»ی آئین هندوها که الهه دانش است برگزار میشود اما بسیاری از هندوها در این رخداد فرهنگی حاضر میشوند.
از سال 2009 تاکنون مکان جدیدی برای این نمایشگاه در نظر گرفته شد. نظر اولیه مسئولان مبنی بر کاهش بازدیدکنندگان در نتیجه تغییر مکان نمایشگاه ثابت نشد و مردم باز هم از نمایشگاه استقبال کردند.
بیشتر فروشندگان دراین نمایشگاه کتابهای انگلیسی و بنگالی را ارائه میکنند. تقریباً همه ناشران آثار علمی اروپا از جمله دانشگاه «آکسفورد» و «کمبریج» در این نمایشگاه شرکت میکنند.
غرفههای دیپلماتیک کشورهای مختلف آثار خود را به فروش میرسانند. کنسولگری «بریتانیا»، «خدمات اطلاعات ایالات متحده» از غرفههای حاضر در این نمایشگاه هستند. البته اتحادیه اروپا، بنگلادش، و کشورهای آمریکای لاتین نیز در سالهای اخیر در این نمایشگاه شرکت کردهاند. مجلههای معروفی چون «تلگراف» نیز در نمایشگاه «کلکته» دارای غرفه هستند.
از دهه 90 تاکنون نمایشگاه هر سال موضوعی خاص را به عنوان تِم غالب خود برمیگزیند که در واقع مانند مهمان افتخاری است که بسیاری از نمایشگاههای بینالمللی از جمله نمایشگاه «فرانکفورت» در نظر میگیرد. اصولاً به سفارت کشور مهمان غرفهای در مرکز ساختمان نمایشگاه داده میشود و بسیاری از غرفهها تلاش میکنند تابع تِم نمایشگاه باشند. «استرالیا» مهمان افتخاری نمایشگاه سال 2007 و «ایتالیا» مهمان افتخاری نمایشگاه در سال 2012 بود.
مراسم بسیاری نیز در این نمایشگاه برگزار میشود که از جمله آن میتوان به رونمایی آثار جدید، سمینارهای ادبی، کسب درآمد برای افزایش سواد کودکان، سخنرانی نماینده مهمان افتخاری نمایشگاه، و سخنرانی ناشران برگزیده اشاره کرد. در روز پایانی نمایشگاه نیز مراسم حراجی برای فروش کتابهای باقیمانده در نمایشگاه صورت میگیرد.
مشکل اساسی که این نمایشگاه عموماً با آن روبهرو میشود حضور خیل عظیم جمعیت در این نمایشگاه است. زبالههای بسیاری در محوطه نمایشگاه رها میشود و چمنهای نمایشگاه آسیب میبیند. ترافیک و جای پارک نیز بسیاری را دچار مشکل میکند. البته بسیاری از کلکتهایها سعی میکند از وسایل حمل و نقل عمومی که در طول نمایشگاه ساعات کار خود را افزایش میدهند استفاده کنند.
نظر شما