کتاب «لیزر در دنیای پزشکی» در پنج فصل تدوین و به همت انتشارات «الیاس» به بازار نشر عرضه شده است.
در نخستین فصل کتاب، نویسنده درباره ورود لیزرها در علومپزشکی نوشته است: «لیزر، کشفی علمی است که بهعنوان یک تکنولوژی در زندگی مدرن کاملا جا افتاده است. لیزرها بهطور گستردهای در تولیدات صنعتی، ارتباطات، نقشهبرداری و چاپ مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین در پژوهشهای علمی و برای محدوده وسیعی از دستگاههای علمی، موارد مصرف پیدا کردهاند. برتری لیزر نسبت به دیگر منابع نوری در این است که منبعی از نور و تابشهای کنترل شده، تکفام، همدوس و پرتوان تولید میکند. تابش لیزر، با پهنای نوار طیفی باریک و توان تمرکزیابی شدید.»
در بخش دیگری از این فصل آمده است: «امروزه رشتهای نوپا به نام فوتوپزشکی بهعنوان یک شاخه میانرشتهای از پزشکی که مطالعه و کاربرد نور در حوزه بهداشت و بیماریها را در برمیگیرد معرفی شده است. فوتوپزشکی رشتههایی از قبیل درمانولوژی، جراحی، رادیولوژی، دندانپزشکی اپتیکی، قلب و عروق را در برمیگیرد. فوتودینامیک تراپی یکی دیگر از زیرشاخههای این رشته است که برای درمان سرطان و انحطاط مولکولی استفاده میشود. فوتولومینسانس تراپی، فوتوبیومدولاسیون، میکروسکوپیهمکانونی از دیگر زیرمجموعههای فوتوپزشکی است.»
برهمکنش شیمیایی در دومین فصل کتاب تشریح شده است. «تابش لیزری میتواند با هر عامل حساس به نور با فوتون واکنش دهد. واکنشهای فتوشیمیایی میتوانند محصولاتی تولید کنند که منجر به آسیب برگشتناپذیر به بافتها میشود. عرصه اصلی ظهور حالت فوتوشیمیایی در چشمپزشکی است، از قبیل ایریکتومی وکپسولکتومی، به دلیل توانایی در تخریب بافت در موقعیتهای ویژه، تمایل قابل توجهی در استفاده از فوتوحساسگرها برای درمان سرطان ایجاد شده است.»
در ذیل عنوان تشخیص پوسیدگی و جرم دندان در سومین فصل کتاب آمده است: «بهطور کلی کاربردهای لیزر در دندانپزشکی به سه گروه تقسیم میشود، دسته نخست تشخیص، مرحله دوم درمان و روشهای درمانی و مرحله سوم آثار شبه دارویی لیزرهای کم توان است. مرحله دوم درمان و روشهای درمانی و مرحله سوم آثار شبه دارویی لیزرهای کم توان است. در مرحله تشخیص، مهمترین مزیت لیزر در تشخیص ساده پوسیدگیهای دندانی در مراحل اولیه پوسیدگی است. در این مرحله لیزر میتواند از طریق پدیده فلوئورسنس که حاصل برهمکنش لیزر دیودی و بافت دندانی است، نهتنها وجود پوسیدگی را تشخیص دهد، بلکه روند فعالیت آنرا نیز تشخیص خواهد داد.»
از جمله موضوعات چهارمین فصل کتاب رفع عیوب انکساری است. «لیزر اگزایمر توجهات زیادی را به عنوان ابزاری برای تصحیح دائمی عیوب انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم بهخود جلب کرده است. کاربرد لیزر اگزایمر در سال 1995 میلادی برای جراحی انکساری اثبات شد. این لیزرها قابلیت برش دقیق در زخمهای شدید و عمیق قرنیه را دارند. امروزه استفاده از لیزرهای دیاکسیدکربن و دیودی در چشمپزشکی رو به افزایش است و در تومورهای پیشرفته قرنیه مناسب هستند. لیزرهای دیویی در عملهای مختلفی بهویژه و coagulation Transscleral،Endocogulation، DCR مورد استفاده قرار گرفتهاند. معمولترین طول موج لیزر دیودی در چشمپزشکی 810 نانومتر است.»
در آخرین فصل کتاب تاثیر لیزر در زیبایی تشریح شده است: «لیزرهای کمتوان در بهبود خونرسانی و کمک به درمان لک بسیار موثرند و در ضمن از برگشت لکها نیز جلوگیری میکنند لیزر کمتوان میتواند موجب افزایش بافت کلاژن زیرپوستی و در نهایت کاهش چین و چروک صورت شود. همچنین لیزر کمتوان در درمان سلولیتها و درمان و کاهش دردهای ناشی از بیماری زونا نیز میتواند کمک کننده باشد.»
نخستین چاپ کتاب «لیزر در دنیای پزشکی» با شمارگان یکهزار نسخه در 163 صفحه، به بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات «الیاس» منتشر شده است.
نظر شما