شنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
گودرزی‌دیباج: هر زمان هنر انقلاب خودجوش عمل کرده نقطه عطف شده است/ کتاب‌های درسی ویژه برای هنر انقلاب تالیف شود

مرتضی گودرزی دیباج، رئیس مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری می‌گوید: هنر انقلاب جایی که خودجوش، به اتکا مردم، علایق، خلاقیت و همت شخصی هنرمند عمل کرده نقطه عطف شده است. به گفته وی باید برای هنر انقلاب دانشگاه ویژه تاسیس و کتاب‌های درسی ویژه برای آن تالیف شود.

مرتضی گودرزی‌دیباج، رئیس مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و مولف کتاب «هنر انقلاب» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره نقطه عطف هنر انقلاب توضیح داد: شاید به دقت نتوان برای هنر انقلاب نقطه عطف ترسیم کرد اما من اعتقاد دارم که دو سال پیش از انقلاب و بعد از آن تا پیش از جنگ تحمیلی، جنسی از هنر در ایران متبلور می‌شود که شکلی ناب‌تر و خلوص بیشتری دارد اما در جنگ هم آثاری داریم که اساساً در انقلاب دیده نمی‌شوند و دارای روحیه عجیب شاعرانگی است که در انقلاب نمی‌تواند متجلی شود، بنابراین در دوره جنگ شاعرانگی وجود دارد که در انقلاب مشاهده نمی‌شود.

وی یادآور شد: بنابراین نمی‌توان نقطه عطفی برای هنر انقلاب ترسیم کرد اما هنر انقلاب جایی که خودجوش، به اتکا مردم، علایق، خلاقیت و همت شخصی هنرمند عمل کرده نقطه عطفی بوده که ممکن است منجر به خلق اثر شده باشد.

رئیس مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه چه مسائلی هنر انقلاب را در این ادوار تهدید کرده است؟ اظهار کرد: نبود حمایت کافی و به اندازه و به موقع در عرصه آموزش، پژوهش، ترویج و تبلیغ این هنر از مصایب و موانع رشد این هنر بوده است.

وی ادامه داد: ارزش‌گذاری واقعی و حقیقی درباره هنر انقلاب نیاز کشور بوده که این اتفاق به کفایت انجام نگرفته است، تنها محفلی که همچنان پابرجا مانده و تلاش می‌کند این بار را به دوش بکشد حوزه هنری است اما این به هیچ وجه کفایت نمی‌کند و لازم است که هنر انقلاب را نخست در عرصه پژوهش و کار مطالعاتی گسترده‌تر کنیم و آن را به محافل آکامیک و درسی بیاوریم.

گودرزی دیباج تاکید کرد: نیازمند این هستیم که برای هنر انقلاب دانشگاه ویژه تاسیس شده و کتاب‌های درسی ویژه برای آن تالیف شود و در رسانه‌ها نیز به اندازه کافی به صورت علمی و تخصصی و بر اساس نیاز مخاطب به کفایت و اندازه اطلاع‌رسانی، تحلیل و ترویج این هنر اتفاق بیفتد.

وی درباره کتاب «هنر انقلاب» جدید خود توضیحاتی داد و اظهار کرد: کتاب «هنر انقلاب» تا نمایشگاه کتاب روانه بازار نشر می‌شود. این جلد از این مجموعه ویژه هنرهای تجسمی است و شامل چند رویکرد بر هنر انقلاب از دوره مشروطه تا سال 1390 است.

وی با اشاره به دوره‌های مورد بررسی در کتاب حاضر افزود: دوره نخست از سال 1340 آغاز می‌شود که دوره هنر سیاه نام دارد و هنرمندان ما در فضای اختناق‌آمیز کار کرده‌اند. دوره دوم شامل 15 سال پیش از انقلاب اسلامی تا پیروزی انقلاب اسلامی است که هنر اعتراض نام دارد.

مرحله بعدی، دوره انقلاب اسلامی تا جنگ تحمیلی است که در آن هنر انقلاب حالت ویژه و آزادگونه‌ای را به خود می‌گیرد. از دوره جنگ تحمیلی تا پایان جنگ ایران و عراق نیز به هنر دفاع مقدس اختصاص دارد. دوره پایانی نیز به بعد از جنگ تحمیلی تا امروز تعلق دارد و البته در این میان ادوار کوتاه مدت نیز وجود دارد. به طور مثال پس از رحلت امام خمینی (ره) نوعی از هنر به وجود می‌آید.

به گفته وی، در این کتاب بحث تاریخی به صورت خطی دنبال شده و همچنین زیرساخت‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، نشانه‌شناسی و تحلیل محتوا بررسی شده است. علاوه بر این، تطبیق رویکردهای مختلف هنری در حوزه‌های دیگر مانند سینما و ادبیات در این اثر صورت گرفته بنابراین عناصر فرهنگی همجوار با هنر انقلاب در این کتاب بررسی شده است.

گودرزی‌دیباج تاکید کرد: همه این عوامل مستند به آثار هنر انقلاب است و مصادیق آن در کتاب ذکر شده است. این اثر در 610 صفحه گردآوری شده و به حوزه‌های گرافیک، نقاشی، مجسمه‌سازی، خط، نقاشی و برخی بحث‌‌های میان رشته‌ای هنر مثل طراحی جلد کتاب، مجله، طراحی اسکناس، گراورهای مطبوعاتی، دیوار‌نگاره‌ها و... می‌پردازد. البته در این کتاب به گروه‌ها و نهادهای فعال در این زمینه نیز پرداخته شده است.

کتاب «هنر انقلاب» ویژه هنرهای تسجمی در هفته هنر انقلاب اسلامی به صورت نمادین رونمایی شد و قرار است در بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب عرضه شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها