دکتر منوچهر ستوده، ایرانشناس برجسته و یار دیرین مرحوم ایرج افشار، صبح امروز به دلیل مشکل تنفسی، در بیمارستان طالقانی شهر چالوس بستری شد.
استاد ستوده، متولد 1292 تهران و اصالتا مازندرانی است. او سالهاست در روستایی اطراف چالوس زندگی میکند. در سال ۱۳۲۹ از رساله دکتری خود زیر نظر استاد بدیعالزمان فروزانفر با عنوان «قلاع اسماعیلیه در رشتهکوههای البرز» دفاع کرد. در سال ۱۳۳۱ به عضویت جامعه ملی جغرافیای آمریکا و در سال 1332 به عضویت انجمن ایرانشناسی درآمد و در همین سال، نخستین اثر خود با عنوان «فرهنگ گیلکی» را در انتشارات انجمن ایرانشناسی منتشر کرد.
او که سالها استاد دانشگاه تهران بود، در سال 1354، به عنوان استاد تمام دانشکده ادبیات این دانشگاه نائل شد. دکتر منوچهر ستوده، در انجمنهای علمی فراوانی در سراسر دنیا سخنرانی کرد و علاوه بر بررسی فرهنگ اقوام مختلف ایرانی، به پژوهش در فرهنگ آسیای میانه پرداخت.
جدا از فعالیت گسترده علمی و فرهنگی کنار ایرج افشار، سبک زندگی منوچهر ستوده جالب توجه است. او سالهاست در خانهای بسیار ساده در اطراف شهر چالوس زندگی میکند و از هیاهوی پایتخت فاصله گرفتهاست. با رادیو و تلویزیون رابطهای ندارد و همچنین از خوردن مواد غذایی فست فودی اجتناب میکند.
از این ایرانشناس 103 ساله، تا کنون 52 کتاب و حدود 300 مقاله منتشر شدهاست. در ادامه به برخی آثار وی اشاره میکنیم:
فرهنگ گیلکی (با مقدمه ابراهیم پورداود)
فرهنگ کرمانی
فرهنگ بهدینان، (با مقدمه ابراهیم پورداود)
حدود العالم من المشرق الی المغرب (تصحیح)
دیوان امیر پازواری (تصحیح)
مهمان نامه بخارا (تصحیح)
جغرافیای اصفهان
فرهنگ سمنانی، سرخهای، لاسگردی، سنگسری، شهمیرزادی
عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات (تصحیح)
قلاع اسماعیلیه در رشتهکوههای البرز
تاریخ گیلان و دیلمستان
از آستارا تا استرآباد (دوره 10 جلدی)
فرهنگ نائینی
تاریخ بدخشان
تاریخ بنادر و جزایر خلیج فارس
سفرنامهٔ گیلان ناصرالدین شاه قاجار
جغرافیای تاریخی شمیران
اسناد خاندان خلعتبری (با مقدمه مجتبی رضوانی گیل کلایی)
نظر شما