آیین اختتامیه جشنواره شعر بهار برگزار شد/۲
میرشکاک: برخلاف معنای نمادین بهار اغلب اشعار رسیده به جشنواره «شعر بهار» تلخ و تیره بودند/ ابراهیمپور: بیش از هزار اثر داوری شدند
شهرام میرشکاک در آیین اختتامیه جشنواره شعر بهار گفت که بر خلاف معنای نمادین بهار و عناصر شادیآفرین آن، اکثر شعرهای ارسالی به شدت تلخ، تیره و سیاه بودند. حامد ابراهیمپور نیز گفت که در این جشنواره بیش از هزار اثر داوری شدند.
فائزه کاظمی در ابتدای این نشست با اشاره فعالیت انتشارات ماه باران اظهار کرد: نشر ماه باران در مهرماه سال ۹۳ فعالیت خود را آغاز و در اردیبهشت سال ۹۴، همزمان با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران کتابهای خود را وارد بازار نشر کرد. از روزهای ابتدایی فعالیت انتشارات همواره هدف ما این بود که علاوه بر تولید کتاب، به توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی نیز بپردازیم.
وی ادامه داد: فراخوان شرکت در جشنواره شعر بهار اواخر آذرماه منتشر و به دلیل استقبال اهالی شعر، مهلت ارسال آثار چند مرتبه تمدید شد. پس از جمعآوری آثار داوری شعرهای ارسالی با حضور لیلا کردبچه، حامد ابراهیمپور و شهرام میرشکاک آغاز و آثار در مدت زمان کوتاهی داوری شدند.
مدیر مسئول ماه باران در توضیح دلایل نامگذاری این جشنواره گفت: نام بهار را برای این جشنواره انتخاب کردیم چراکه همیشه بهار برای ما ایرانیها یادآور شادی و مولفههای خوب بوده است و به نظرم جای کتاب سالهاست که بین این مولفههای خوب خالی است، بنابراین تصمیم گرفتیم تا این جشنواره را برگزار و کتاب را به این مولفهها اضافه کنیم.
وی افزود: با توجه به صحبتهای مطرح شده، تصمیم بر این شد تا این جشنواره برای توسعه کتاب و کتابخوانی در روزهای پایانی سال برگزار شود تا کتاب این جشنواره نیز منتشر شود. به نظرم این کتاب، یک گزینه مناسب برای مطالعه و شعرخوانی در نخستین روزهای سال نو است.
کاظمی در بخش پایانی صحبتهایش اظهار کرد: نخستین جشنواره شعر بهار با تمام ایرادات و کاستیها به کار خود پایان داد و امیدوارم که شاهد پیشرفت این جشنواره در سالهای آینده باشیم.
در ادامه این مراسم، شهرام میرشکاک در سخنانی کوتاه گفت: کتاب این جشنواره منتشر و روانه بازار شده است و دوستان شعرهای آن را خواهند خواند و درباره آن نظر خواهند داد. وقتی که همراه با لیلا کردبچه و حامد ابراهیمپور آثار ارسالی را مطالعه میکردیم، متوجه شدیم که بر خلاف معنای نمادین بهار و اِلمانهای شادیآفرین آن، اکثر شعرهای ارسالی به شدت تلخ، تیره و سیاه هستند.
وی افزود: باتوجه به سلیقه من و دو داور دیگر، شرکتکنندگان هرچه به فضای جامعه بیشتر پرداختهاند، بیشتر مورد توجه ما قرار گرفتند. دلیل انتخاب فضای تلخ به حس شاعر برمیگردد، چراکه هر شاعری باتوجه به شرایط موجود در جامعه به بیان حرف روزگار خویش میپردازد. در واقع باید بیان کرد که این تلخی به کام من و داوران جشنواره خوشایند آمد.
حامد ابراهیمپور که آخرین سخنران این نشست با اشاره به داوری آثار ارسال شده اظهار کرد: بیش از یک هزار و ۷۰ اثر برای داوری به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و قرار بود که آثار بعد از داوری مقدماتی به دست ما برسند تا کار داوری نهایی آغاز شود. باتوجه به مشورتی که با دو داور دیگر جشنواره داشتم، تصمیم بر این شد که داوری مقدماتی روی آثار انجام نشود و تمام آثار را خودمان داوری کنیم تا حقی از کسی ضایع نشود.
وی ادامه داد: علاوه بر شعرهای نو، آثار کلاسیک خوب و قابل قبولی در قالبهای غزل و مثنوی برای دبیرخانه ارسال شده بود اما به دلیل اینکه این جشنواره مختص به شعر نو بود، آثار کلاسیک کنار گذاشته و داوری روی آنها انجام نشد.
نویسنده کتاب برگزیده نمایشگاه کتاب فرانکفورت در بخش پایانی صحبتهایش گفت: اگر شاعری شعرهایش در این جشنواره برگزیده نشده، به این معنا نیست که آثار او ضعیف بوده است و اگر فردی در این جشنواره برگزیده شده، دلیلی بر این نیست که این شخص دیگر به مرحله آخر شاعری رسیده و تمام قلههای آن را فتح کرده است.
در ادامه این مراسم مانی سرخابی، صبا کاظمیان، صابر سعدیپور، محمدعلی ناطقی، محمد اعظمی، مریم حسنلو، آریا معصومی، صدف درخشان، نادر صهبا و امیر منتظری به شعرخوانی پرداختند.
اشعار برتر این جشنواره به همراه تعدادی از اشعار شاخص ادبیات فارسی با موضوع بهار در مجموعه شعری با عنوان «بهار بیبهانه از راه میرسد» از سوی نشر ماه باران به چاپ رسیده است. این مجموعه، در مراسم امشب رونمایی شد.
همچنین در پایان این مراسم برگزیدگان نخستین جشنواره شعر بهار معرفی شدند و از آنها قدردانی شد.
نظر شما