آیین اختتامیه جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب»/1
صالحی: هدف جشنوارههای «ترویج کتابخوانی» کمک به زیرساختهای نشر است
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در آیین اختتامیه دومین دوره جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» ضمن ابراز خرسندی از حرکت رو به جلوی این جشنوارهها گفت: هدف، برگزاری جشنوارههای کلیشهای نیست بلکه این رویدادها میخواهند با همیاری بخش دولتی، عمومی و خصوصی به زیرساختهای حوزه نشر، کتاب و کتابخوانی در سطح کشور کمک کنند.
سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم، اظهار کرد: جشنوارههای «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» با اهدافی شکل گرفتند؛ اینکه شهرهای مختلف در مقوله پایتخت کتاب ایران رقابتی سالم در ارائه ایدههای برتر با ضمانت اجرایی، داشته باشند. همچنین برای بخشهای دولتی، عمومی و حوزههای خصوصی فرصتی برای همافزایی پدید آید تا با یکدیگر در تأمین زیرساختهای نشر، کتاب و کتابخوانی بکوشند.
وی ادامه داد: امروز که دومین دوره این جشنوارهها برگزار میشوند متوجه تفاوتهایی نسبت به دوره گذشته میشویم که امیدوارترمان میکنند. سال گذشته 64 شهر در جشنواره «پایتخت کتاب ایران» شرکت کرده بودند اما امسال 99 شهر شرکت کردند. سال گذشته 640 روستا در جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» شرکت کرده بودند اما امسال بیش از 800 روستا در این رقابت سالم حضور داشتند. سال گذشته حوزه عشایری در جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» نبود اما امسال این بخش، به جشنواره افزوده شده است.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: امسال برنامههای مورد داوری، با معیارهای دقیقتری مود توجه قرار گرفتند؛ همه شهرهایی که سال گذشته برنامه ارائه کرده بودند، امسال از نظر میزان عملیاتی شدن برنامههایشان، مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین امسال بازدید میدانی از شهرهایی که طرح ارائه دادند صورت گرفت تا ارزیابی شود که تا چه اندازه برنامههای ارائه شده، قدرت عملیاتی شدن دارند.
صالحی با بیان اینکه امسال هم به لحاظ کیفیت و هم از نظر فاصله طرح تا اجرا و همچنین از منظر ضمانتهای اجرایی، با رشد خوبی مواجه بودیم، اظهار کرد: امسال با آشناتر شدن مجموعههای شهری و روستایی با این برنامهها، همکاریهای گستردهتری را در سطح شهر، بخشها، روستاها، دهیاریها و استانداریها شاهد بودیم.
این مقاممسئول هدف از برگزاری این جشنوارهها را صرفاً برپایی مراسم کلیشهای ندانست بلکه از آنها به عنوان اهرمی برای کمک به زیرساختهای نشر، کتاب و کتابخوانی در سطح کشور با همیاری بخش دولتی، عمومی و خصوصی یاد کرد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: سال گذشته، اهواز بر اساس برنامهها و ایدههایی که ارائه کرده بود، به عنوان نخستین پایتخت کتاب ایران شناخته شد. این شهر فرصت دارد در طول دو سال، برنامهها و ایدههای خود را تحقق بخشد و نمره پسینی نیز دریافت کند؛ چرا که هدف از برگزاری جشنواره صرفاً اعطای جایزه نیست. امروز که بعد از یک سال به اهواز مینگریم متوجه ارتقای رتبه این شهر از 20 به 10 در سطح کشور از نظر تعداد عنوانهای منتشر شده میشویم. همچنین اهواز از منظر شمارگان کتاب ـ با وجود اینکه در کل کشور شاهد بحران در عرصه شمارگان کتاب هستیم ـ نیز در سال 1394 نسبت به سال گذشته با رشد 50 درصدی مواجه بوده است.
صالحی ادامه داد: در شهر اهواز در حوزههای خرید کتاب و افزایش فعالیت نهادهای مروج کتاب در بخشهای عمومی و مردمی شاهد بروز اتفاقات خوبی هستیم. البته تمامی این پیشرفتها در نیمه راه اتفاق افتادهاند و اهواز هنوز یک سال دیگر نیز فرصت دارد.
وی با بیان اینکه امیدوارم با برگزاری چنین جشنوارههایی شاهد بروز نهضت ملی در عرصههای کتاب و کتابخوانی در سطح کشور باشیم، عنوان کرد: کتاب جانمایه تمدن و تمدنسازی است. ایران به عنوان کشوری که مسیر رو به پیشرفت را دنبال میکند، باید جوهره پیشرفت در حوزه کتاب را داشته باشد.
نظر شما