«راهکارهای مشارکت مردم در مدیریت شهری» رونمایی شد/ کتابی که واگذاری امور به شوراها را بررسی کرده است
کتاب «راهکارهای مشارکت مردم در مدیریت شهری» در تالار ایوان شمس رونمایی شد. به گفته مولف، در این کتاب مفاهیم نظری مشارکت مردم بررسی شده و همچنین مشکلات شوراها در مسیر کارها و نیز مباحث مرتبط به واگذاری امور به شوراها مورد توجه قرار گرفته است.
سید عابدین عبادی یکی از مولفان کتاب حاضر در ابتدای این مراسم با بیان اینکه کتاب اساساً مرتبط به شورا و شورایاران است، گفت: شوراها مظهر مشارکت مردمی هستند و موضوع اصلی این کتاب نیز شوراهاست.
وی با اشاره به تاریخچه شکلگیری شوراها در شهر تهران افزود: امسال تولد 108 سالگی شهرداری برگزار شد. طی 20 سالی که از تاسیس معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری میگذرد، مهمترین اتفاق طی این مدت ظهور شوراها بوده است. شکلگیری شوراها تجربه بزرگی بود که در این مدت صورت گرفت.
عبادی با بیان اینکه دبیرخانه کمیسیون فرهنگی اجتماعی کلانشهرهای استانهای کشور اقدام به چاپ این کتاب کرده است گفت: این دبیرخانه یکی از وظایف و ماموریتهای خود را انتقال تجارب خاص مدیریت شهری به استانهای دیگر میداند. قریب به 10 سال است که از عمر شوراها در تهران میگذرد و شوراها نماینده مردم تهران در مدیریت شهری هستند. شورایاران نخبگان اجتماعی شهر تهران و مظهر مشارکت مردمی هستند.
وی یادآور شد: اکنون ساز و کار شهرداری به گونهای است که بخش عظیمی از کارهای شهرداری برونسپاری شده است. تجربه کم نظیر دبیرخانه این کمیسیون این است که ارتباطات بزرگی با مدیران شهری در سراسر کشور دارد. بخشی از این کتاب نیز به بررسی ارتباط شورایاران پرداخته است.
مفاهیم نظری مشارکت مردم در کتاب بررسی شده است
این فعال فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه این کتاب در پنج بخش اصلی و 21 فصل نوشته شده افزود: در این کتاب مفاهیم نظری مشارکت مردم بررسی شده و همچنین مشکلات شوراها در مسیر کارها و نیز مباحث مرتبط به واگذاری امور به شورا مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در بخش دوم کتاب نیز به ارکان و نظام بحثهای مشارکت محور پرداخته شده است یادآور شد: جایگاه مشارکت در قوانین جمهوری اسلامی در این بخش بررسی شده است. 110 اصل در قانون به موضوع مشارکت پرداخته است. همچنین در برنامههای پنج ساله و 10 ساله به موضوع شوراها پرداخته شده است.
به گفته عبادی، سه هزار مصوبه مربوط به شورایاریها در بخش دیگری از این کتاب بررسی و تحلیل شده و بر اساس بررسیهای انجام شده راهکارهای لازم استخراج شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از کاهش مشارکت شهروندان در مسایل شهری گفت: متاسفانه امروز در تهران روزانه یک میلیارد و 300 هزار تومان خرج دفن زباله میشود و شهرداری مجبور است در پنج نوبت زبالهها را جمعآوری کند، در حالی که اگر مشارکت شهروندان وجود داشت این هزینهها بسیار کاهش مییافت.
این مولف ادامه داد: ما تجربه مشارکتهای مردمی را به دلیل وجود نظامهای پادشاهی کمتر داشتیم اما پس از انقلاب بحث مشارکتهای مردمی بیشتر مطرح شد و امروز اگر ما بخواهیم در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت کنیم راهی جز به خدمت گرفتن مشارکتهای مردمی در مدیریت شهری نداریم.
عبادی با بیان اینکه دین اسلام نیز توصیههای زیادی به مشارکت و مشورت کرده است، افزود: امام علی (ع) میگوید هیچ پشتوانهای بالاتر از مشورت در اسلام نیست. پایههای دموکراسی ما نیز بر اساس تفکرات امام خمینی (ره) شکل گرفته و ایشان بارها تاکید کردند که شهرها باید توسط خود مردم اداره شود.
وی در بخش پایانی سخنانش گفت: ما راهی نداریم جز اینکه به نظرات مردم احترام بگذاریم و برای شهری که شایسته احترام ام القرای جهان اسلام است، بکوشیم.
شهرداری باید از یک نهاد خدماتی به نهادی اجتماعی تبدیل شود
عادل مزاری، دیگر مولف این کتاب نیز در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به اینکه مشکل اساسی ما عدم مشارکت مردم است، گفت: متاسفانه به طور مثال در طرح ترافیک زمانی که طرح زوج و فرد هم قرار است اجرا شود مردم هیچگونه مشارکتی از خود نشان نمیدهند.
وی سونامی سرطان و مشکلات استرسی را از دیگر مشکلات دوره کنونی دانست که نیازمند مشارکت مردمی برای حل آن است و گفت: در هیچ کجای دنیا دولتها به تنهایی موفق نبودهاند و همه جا مردم پای کار آمدند. آنچه میتواند در حل معضلات شهری مانند آلودگی هوا و ترافیک مسائل ما را حل کند مشارکت شهروندان است.
مزاری با تاکید بر اینکه سازمانی مانند شهرداری باید از یک نهاد خدماتی به نهادی اجتماعی تبدیل شود، یادآور شد: مردم تهران باید در اداره شهر تهران مشارکت کنند. امروز شهرستانهای کشور در بحث شورایاری محلات از ما الگو میگیرند و بحث شورایاری در کشور فراگیر شده است.
وی اظهار امیدواری کرد تا محتوای کتاب راهکارهای مشارکت مردم در شهر را بیان کند و مشارکت مردمی در کشور نهادینه شود. این مهم نیز نیازمند آموزش و پیگیری مستمر است. باید به گونهای عمل کنیم تا مردم در مسائل خرد و کلان کشور مشارکت کنند.
اندوخته دانشی مدیران مکتوب شود
محکی، مدیر کل مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه باید اندوخته دانشی در کشور مکتوب شود، گفت: اندوخته دانشی بسیاری در ذهن مدیران ایرانی وجود دارد که مکتوب نشده است در حالی که باید دانش ذهنی مدیران به دانش مکتوب تبدیل شود.
وی تاکید کرد: مدیریت دانش در کشور از طریق مستندسازی و ثبت تجربیات مکتوب به دست میآید و این کتاب اندوخته 10 سال مدیریت درباره مشارکت مردمی به صورت علمی و طبقه بندی شده است.
محکی در پایان گفت: انتقال تجربیات موجب میشود که از تکرار خطاها جلوگیری شود و تجربیات نیز در اختیار نسلهای بعدی قرار بگیرد و در این راستا همافزایی صورت گرفته که به توسعه دانش در سازمان شهرداری کمک خواهد کرد.
نظر شما