سه‌شنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۷
مومنی شریف: وظایف امیرحسین فردی امروز بر دوش ماست/ قزوه: راه فردی ادبیات انقلاب را به سرانجام می‌رساند

محسن مومنی شریف، در مراسم بزرگداشت سومین سال درگذشت مرحوم امیرحسین فردی گفت که وظایفی که مرحوم فردی بر عهده گرفته بود، امروز بر دوش ماست. علیرضا قزوه نیز با اشاره به تعهد فردی به ادبیات انقلاب اسلامی، ادامه دادن این راه را متضمن به سرانجام رسیدن ادبیات انقلاب اسلامی عنوان کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، مراسم سومین سالگرد درگذشت مرحوم امیرحسین فردی عصر دوشنبه 6 اردیبهشت ماه با حضور رئیس حوزه هنری و جمعی از نویسندگان و دوستان این نویسنده در حوزه هنری برگزار شد.

 محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری در سخنانی با بیان اینكه در طول 3 سالی كه از درگذشت این شخصیت برجسته ادبیات انقلاب می‌گذرد، روزی نبوده كه به یادش نبوده باشم، اظهار كرد: این شخصیت از هر حیث بر روی نزدیكان و دوستانش تاثیر گذاشته است و جایش در میان ما خالی است.
 
وی ادامه داد: وظیفه‌ای كه شخصیت‌هایی همچون فردی بر عهده داشتند، امروز بر دوش ماست. اهدافی كه آقای فردی در مسجد جواد الائمه دنبال می كردند، دوستان و همكارانشان در این مسجد دنبال می‌كنند. به ویژه جایزه كتاب شهید حبیب غنی‌پور كه در ادبیات داستانی كشورمان جریان‌ساز بوده و هست.
 
مومنی‌شریف با بیان اینكه مرحوم فردی به ادبیات انقلاب اسلامی اعتقاد داشت، عنوان كرد: با آنكه مرحوم فردی شخصیتی مهربان داشت اما در این زمینه‌ها اهل مسامحه نبود. در میان دوستان فردی، همه نوع آدمی وجود داشت، اما در مسائل مرتبط با انقلاب اسلامی، آقای فردی انسان متعصبی بود. خاطرات فراوانی در این زمینه دارم كه البته شاید صلاح نباشد در میان رسانه‌ها برخی خاطرات گفته شود، چرا كه احتمال دارد مخاطبان دچار بدفهمی از شخصیت این نویسنده شوند.
 
رئیس حوزه هنری با تاكید بر اینكه انقلاب اسلامی خط قرمز مرحوم فردی بود، گفت: در همه زمینه‌ها، به ویژه زمینه ادبیات و ادبیات داستانی فردی صحبت شده است. اما راجع‌به نویسندگی فردی كم حرف زدیم. او در واقع در كنار روحیه معلمی كه داشت، نویسنده خوبی هم بود. به ویژه در توصیفات، كمتر نویسنده ای را به قوت آقای فردی می‌دانم. البته در برخی موارد، ممكن بود با وی اختلاف نظر داشته باشم چرا كه بیشتر پیرو مكاتب كلاسیك بود.
 
مومنی در پایان گفت: امیدوارم مرحوم فردی از ما راضی باشد و سال‌های بعد فرصتی باشد تا به ویژه دوستان او راجع به بعد نویسندگی‌اش بیشتر صحبت كنند.
 
در ادامه این مراسم، علیرضا قزوه مدیر مركز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری گفت: وقتی پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت آقای فردی را می‌خواندم و با دیگر پیام‌های ایشان كه برای درگذشت شخصیت‌های برجسته فرهنگی، هنری و حتی لشكری و دولتی صادر كرده بودند مقایسه می‌كردم، به این نتیجه رسیدم كه پیامشان برای درگذشت مرحوم فردی از جنس دیگری است و نگاه ویژه‌ای به این شخصیت داشته‌اند.
 
وی افزود: در این پیام ایشان، بیش از 10 ویژگی و صفت خوب در رابطه با مرحوم امیرحسین فردی گفته بودند. شاید خیلی از مردم امیرحسین فردی را نشناسند، اما كسانی كه اهل ادبیات هستند، تاثیر ایشان نسبت به پرورش نویسندگان انقلابی را می‌دانند.
 
قزوه پس از قرائت مجدد پیام رهبر معظم انقلاب كه در سال 92 و به مناسبت درگذشت امیرحسین فردی صادر كرده بودند، گفت: در این پیام صفت‌هایی مثل متعهد، مجاهد، مومن، سخت‌كوش، پیش‌كسوت، انقلابی، برجسته بودن، باانگیزه بودن، ایمان راسخ، تلاش صادقانه از سوی رهبر معظم انقلاب نسبت به فردی گفته شده است. حضرت آقا، به كسی نان قرض نمی‌دهند و این گونه ویژگی‌ها را برای انسان‌هایی گفته اند كه آن‌ها را دوست دارند.
 
این شاعر كشورمان اظهار داشت: امروز احساسم این است كه امیرحسین فردی در ادبیات ما حضور دارد و روحش بر ادبیات حوزه هنری سایه افكنده است. ما شاگردان مكتب ادبی انقلاب اسلامی هستیم و راه ایشان راهی است كه ادبیات انقلاب اسلامی را به سرانجام می رساند. داستان انقلاب اسلامی در سال‌هایی دچار مشكلاتی شده بود، اما امیرحسین فردی ایستاد تا داستان انقلاب به معنای واقعی كلمه داستان انقلاب باشد و امروز نتایج آن را می بینیم.
 
براساس این گزارش، در ادامه این مراسم، برخی از نویسندگان و چهره‌های ادبی، در سخنانی کوتاه به بیان ویژگی‌های برجسته امیرحسین فردی پرداختند.
 
یعقوب توكلی با بیان این كه مرحوم امیرحسین فردی بیشتر استاد ادب بود تا ادبیات، اظهار كرد: سال 89 از سوی سازمان حج به من سفارش داده شد تا نویسنده زبردستی را به حج بفرستم تا این سفر معنوی را در قالب داستانی به نگارش در آورد. نظر آن‌ها آقای امیرخانی بود، اما خود رضا امیرخانی آقای فردی را معرفی كرد و گفت كه اگر او برای اعزام به حج انتخاب شود، با توجه به این كه تا به حال به این سفر معنوی نرفته، بسیار خوب است.
 
 وی ادامه داد: با آقای مومنی و حمزه‌زاده نیز دراین باره مشورت كردم و نظر همه بر روی مرحوم فردی بود. اما وقتی به ایشان گفتم، آهی كشیدند و گفتند كه خیلی دوست دارم، اما به خاطر شرایط جسمانی مادرم نمی توانم بروم. من چندین روز پیش ایشان رفتم و اصرار كردم كه كسی را برای مراقبت از مادر جایگزین خود كند و به سفر حج برود، اما قبول نكرد.
 
موسی بیدج شاعر و مترجم ادبیات عرب نیز در ادامه گفت: رمان ها و مقالات آقای فردی را مطالعه كرده ام و متانت ایشان، بزرگواری، خلوص و محبتی  كه در روحشان دوران داشته را در آثارشان احساس كردم.
 
وی افزود: وقتی در زمان حیات مرحوم فردی، به اتاقشان می رفتم، احساس اطمینان خاطر داشتم. اگر قرار است به یاد فردی باشیم باید جوانان را تشویق كنیم كه با نوشته‌هایش آشنا شوند. فردی را هم به عنوان استاد ادبیات و هم استاد ادب می‌شناسیم.
 
محسن پرویز نویسنده و منتقد ادبی نیز در سخنانی با بیان این كه مرحوم فردی در عرصه ادبیات جزء بهترین ها بود، اظهار كرد: آشنایی من با مرحوم فردی به دهه 60 بازمی گردد و البته در آن دوران، ملاقات حضوری نداشتیم. بلكه آثار ایشان را می خواندم و یا نقدهایشان را از دوستان می شنیدم.
 
وی یادآور شد: در دوران جنگ تحمیلی تصور می كردیم همه نویسندگان باید به طور مستقیم از جنگ بنویسند، در حالی كه در همان دوران، مرحوم فردی آثار لطیف و زیبایی همچون «سیاه چمن» و «آشیانه در مه» را نوشت. در سفری با فردی همراه شدم و احساس كردم پاكی و زلالی نفس و روح ایشان، همان چیزی است در آثارشان دیده می شود.
 
این نویسنده، نداشتن منیت را از دیگر نكات بارز شخصیتی فردی عنوان كرد و گفت: داستان انقلاب مدیون مرحوم فردی است و ایشان مبحث فراموش‌شده داستان انقلاب را به خوبی احیاء كرد. اگر هر كدام از اهالی ادبیات، یكی از بخش‌های زمین‌مانده ادبیات متعهد كشور را احیاء كند، وضعیت از چیزی كه هست بسیار بهتر خواهد شد.
 
پرویز گفت: اگر بخواهیم 30 اثر را انتخاب كنیم، «آشیانه در مه» قطعا جزء یكی از آن آثار خواهد بود. امیدوارم بتوانیم از ایشان الگو بگیریم و در راه ادبیات گام برداریم.
محمد ناصری مدیرمسئول مجلات رشد و دبیر جایزه ادبی شهید حبیب غنی‌پور با بیان اینكه می توان از مرحوم فردی از زوایای گوناگونی سخن گفت اظهار كرد: مسجد جواد‌الائمه توفیق  بسیار بزرگی داشت كه شخصی مانند فردی به آن محل آمد و در مسجد رفت و آمد كرد.
 
وی با بیان اینكه مرحوم فردی در مسجد جواد الائمه مربی تعداد زیادی از شهدا بود گفت: فردی در جوانی وارد مسجد شد و به واسطه او بسیاری جذب این مسجد شدند كه گروهی دوستان خود فردی بودند و گروه دیگر بچه های مسجد و گروه دیگر كودكانی كه برای آموزش می آمدند.
ناصری در ادامه با تاكید بر اینكه در حال حاضر بر روی دیوار های مسجد جواد الائمه تصویر 100 شهید وجود دارد عنوان كرد : تمام این شهدا با مرحوم فردی به عنوان دوست ، همبازی و مربی فوتبال و ... آشنا بودند  و از سال 60 بسیاری از افرادی كه آقای فردی مربیشان بود شهید شدند.
 
مصطفی جمشیدی، نویسنده و منتقد ادبی نیز در ادامه این مراسم با اشاره به فردیت مرحوم امیر‌حسین فردی گفت: نام فامیل ایشان مناسب شخصیتشان بود. فردی را می توان با جلال آل احمد مقایسه كرد چرا كه این دو بزرگوار به دلیل سلوكی كه داشتند مطرح بودند. نثر سیمین دانشور و یا سبقه ادبی او به نوعی بر آثار جلال آل احمد می چربید اما چیزی كه جلال را در قصه‌نویسی متمایز می‌كند همین وجه سلوكی و آرمان خواهی‌اش بود. جلال ال احم نبض زمانه‌اش بود گفت: وجه داستان نویسی اش در پس آرمان‌گرایی ستودنی دیده می شد.
 
جمشیدی خاطر نشان كرد: كتاب اسماعیل واقعی ترین اثر مرحوم فردی است و خلاقیت معقولی در این رمان دیده می‌شود. این كتاب نشان واقعی از شخصیت خود فردی دارد. آقای فردی نگران حرف مردم نبود و شخصیت اصلی این كتاب نیز همین‌گونه است.
 
در این مراسم همچنین محمدرضا اصلانی، محمدعلی قربانی و چند تن دیگر از همكاران و دوستان مرحوم فردی خاطراتی از این نویسنده شهیر انقلاب اسلامی گفتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها