چهارشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۱
ریشه‌کنی فلج اطفال به روایت «تندیس»

«راهنمای کشوری ریشه‌کنی فلج اطفال و مراقبت شل حاد» در 12 فصل از سوی انتشارات «تندیس» منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) نخستین چاپ کتاب «راهنمای کشوری ریشه‌کنی فلج اطفال و مراقبت شل حاد» نوشته مشترک دکتر سوسن محمودی،‌ دکترسید محسن‌زهرایی،‌ پریوا طایفه هاشمی،‌ دکتر شهره ‌شاه‌محمودی،‌ فاطمه عبدلی یقینی،‌ فهیمه دوستی و کتایون خداوردیان زیرنظر محمدمهدی گویا از سوی انتشارات «تندیس» منتشر شده است.
 
کتاب در 12 فصل با عنوان‌های «بیماری فلج اطفال»، «نظام مراقبت فلج شل حاد اطفال»، «دستور‌العمل تهیه نمونه از مواردی تماس»، «بررسی طغیان پولیو با خوشه‌های فلج اطفال»، «پاسخ به طغیان فلج اطفال»، «ایمن‌سازی تکمیلی فلج اطفال»، «مهارآزمایشگاهی ویروس وحشی فلج اطفال»، «مراقبت محیطی»، «فرم‌ها و راهنمای تکمیل ‌آن‌ها» و «شاخص‌های نظام مراقبت فلج شل حاد»، «طبقه‌‌بندی‌ بین‌المللی بیماری‌ها ویرایش دهم (ICD)» و «نمودار‌‌ها» تدوین شده است که از مهم‌ترین موضوعات این کتاب می‌توان به تعریف فلج شل حاد، اقدامات در منطقه، ایمن‌سازی خانه به خانه، مواد بالقوه آلوده به ویروس وحشی فلج اطفال اشاره کرد.
 
تعریف فلج شل حاد در دومین فصل کتاب این‌گونه تشریح شده است. «هر بیمار مبتلا به فلج شل ناگهانی بدون سابقه قبلی یا ضربه از جمله هر کودک که زیر 15 سال با تشخیص گیلن باره یا هر مورد مظنون به فلج اطفال در هر سنی.» طبق این تعریف، همه افراد زیر 15 سال دچار فلج شل حاد و تمام افراد مظنون به فلج اطفال در هر سن باید در نظام مراقبت فلج شل حاد گزارش شده و مورد جست‌و‌جو و بررسی دقیق قرار گیرند.
 
در چهارمین فصل کتاب، اقدامات در منطقه تشریح شده است. تشکیل جلسه با افراد تیم بررسی و مشخص کردن اهداف،‌ ابزار و برون‌داد مورد انتظار، معاینه افراد و ارزیابی بالینی و در صورت نیاز،‌ گرفتن نمونه از موارد تماس، بررسی وضعیت ایمن‌سازی: یک روش معمول،‌ بررسی وضعیت ایمن‌سازی حدود پنج درصد کودکان زیر پنج سال در شعاع 500 متری محل سکونت مورد اولیه بیماری در این فصل بررسی شده است. بررسی برای شناسایی موارد فلج شل حاد گزارش نشده از جمله اقدامات ضروری برای ریشه‌کنی اطفال است.
 
ایمن‌سازی خانه به خانه در پنجمین فصل کتاب تشریح شده است. براساس این رویکرد،‌ در برنامه ریشه‌کنی فلج اطفال و کنترل طغیان،‌ ایمن‌سازی خانه به خانه،‌ استراتژی انتخابی است. تجارب کشور‌های مختلف نشان می‌دهد با این اقدام در مقایسه با ایمن‌سازی در مراکز ثابت واکسیناسیون، تعداد کودکان واکسینه شده تا 20 درصد افزایش پیدا می‌کند.

مواد بالقوه آلوده به ویروس وحشی فلج اطفال از جمله مباحث مهم در هفتمین فصل کتاب است که شامل مدفوع،‌ ترشحات تنفسی، فاضلاب محیطی و آب تصفیه نشده در هر زمان و در مناطق مشکوک به وجود ویروس وحشی (همچنین ویروس پولیوی مشتق از واکسن) مشکوک به وجود ویروس وحشی و یا حیوانات آزمایشگاهی آلوده به ویروس شامل نمونه‌هایی که هنوز برای ویروس فلج اطفال و سایر انتروویروس‌ها مورد آزمایش قرار نگرفته‌اند یا شناسایی آن‌ها به‌طور کامل انجام نشده است. نمونه‌‌های ویروس فلج اطفال که تعیین‌گونه نشده‌اند. نمونه‌های آزمایشگاهی آلوده به سایر ویروس‌ها به‌خصوص رینو ویروس‌ها،‌ انترو ویروس‌ها و سویه‌های واکسن سابین در آزمایشگاه‌هایی که با ویروس پولیوی وحشی کار می‌کنند.
 
نخستین چاپ کتاب «راهنمای کشوری ریشه‌کنی فلج اطفال و مراقبت شل حاد» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 166 صفحه، به بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات «تندیس» منتشر شده است.         

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها