میرجلالالدین کزازی، شاعر و پژوهشگر ادبیات کلاسیک، کتاب «در بند ترفند» و «یورکنامه» را زیر چاپ دارد. وی در گفتوگویی کوتاه با ایبنا درباره این آثار به تفضیل صحبت کرد.
وی افزود: دوستی اندیشمند و نکتهسنج به نام دکتر غلامرضا کاخی که از استادان نامدار است، این سروده را خوانده و پسندیده بود. او پرسشهایی را در پیوند با این سروده نوشت و برای من فرستاد. از من خواست اگر شایسته میدانم آنها را پاسخ دهم تا به کتاب افزوده شود. من هم نه تنها این کار را شایسته دانستم بلکه اندیشیدم که پاسخ به این پرسشها، زمینههای گوناگون را در این سروده بر خواننده بیشتر آشکار خواهد کرد.
نویسنده کتاب «دفتر دانایی و داد» اضافه کرد: «در بند ترفند» سرودهای است که از دید پیامشناختی زمینههای گوناگون را دربرمیگیرد. زمینههایی همچون نهانگرایی و رازآشنایی، پرسمانهای آدمی در جهان نو، سرانجام و فرجام جهان. همچنین درباره کارکرد فناوری و ابزارسازی در نهاد و فرهنگ انسان این روزگار. پرسمانهای این سروده، پرسمانهایی است بزرگ و دشوار که آدمی در این روزگار با آنها روبهروست؛ به همان سان جهان نهان و پیوند آدمی با این جهان.
کزازی توضیح داد: به هر حال شاید اگر این پرسشها به درکشیده و پاسخهای دراز دامن به آنها داده نمیشد، این سروده بدان سان که میسزد، آشنای خوانندگان خواستار نمیتوانست بود. این کتاب را نشر فوژان به زیر چاپ برده است.
این پژوهشگر ادبیات کلاسیک ادامه داد: کتاب دیگری در این نشر به چاپ خواهد رسید به نام «یورکنامه نو». این کتاب پیشتر در شمارگان اندک در نشر یار دانش به چاپ رسیده بود. نشر فوژان این کتاب را با دگرگونیهایی دوباره به زیر چاپ برده است. یکی از این دگرگونیها همانند کتاب «دربند ترفند» گفتوشنودی است که دکتر غلامرضا خاکی درباره چامهای بلند که «یورکنامه» نام دارد با من انجام داده است. همچنان او این چامه را که نزدیک به 300 بیت دارد و اندیشه ورزانه و ژرفکاوانه خوانده است، پرسشهایی را دربرکشیده است و من به آنها پاسخ دادهام.
وی گفت: در چگونگی این شعر و به ویژه در سفرنامهنویسی و سفرنامهسرایی پیشینه این گونه ادبی و اینکه چرا من به جای گزارش سفر، آن را سرودهام سخن گفتهام. این دو کتاب اگر به زودی مجوز بگیرند در نمایشگاه کتاب تهران فراپیش خوانندگان نهاده خواهد شد.
کزازی اضافه کرد: کتابی که چند هفته پیش از چاپ درآمده است «نارنجستان ناخداگاهی» است. این کتاب را نشر صدای معاصر به شیوهای دلپذیر، چشمنواز و آراسته به چاپ رسانده است. «نارنجستان ناخداگاهی» جُنگی است از جستارها و نوشتههای دیگر. در این جُنگ نخست جستاری چاپ شده که پیش از آن در هیچ ماهنامه و نشریه دانشگاهی چاپ نشده است. این جستار در زمینه دبستانهای ادبی و چگونگی آنهاست و در پدیدارشناسی دبستانهای ادبی نوشته شده است.
کزازی متولد کرمانشاه است. او در دانشکده ادبیات فارسی و علوم انسانی دانشگاه تهران دورههای گوناگون آموزشی را گذراند و در سال 1370 در مقطع دکترای رشته زبان و ادبیات فارسی فارغالتحصیل شد. از مجموعه شعرهای او میتوان به «دستان مستان» اشاره کرد.
مجموعههای چند جلدی «نامه باستان» حاصل شاهنامه پژوهیهای وی است. «بند و پیوند»، «دیر مغان»، «دیدار با اژدها» و «سوزن عیسی» از دیگر آثار اوست.
«فرزند ایران» داستانی درباره زندگی فردوسی سال92 از سوی انتشارات معین به چاپ رسید. کتاب «دفتر دانایی و داد» نیز از سوی نشر معین منتشر شده است.
نظر شما