کتاب «مهارت حل مسئله» نوشته مسعود نورعلیزاده میانجی از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چاپ شد.
طعم شکلاتی زندگی با مهارت حل مسئله، الگوی کارآمد حل مسئله، جدی گرفتن کمربند ایمنی، گام به گام تا حل موفقیت آمیز حل مسئله و نمونه عملی کامل حل مسئله پنج فصل اصلی این کتاب را تشکیل میدهند.
نویسنده در بخشی از مقدمه کتاب خود چنین مینویسد: «مهم نیست در کوچه پسکوچههای زندگی با پستی و بلندیهای دردسرساز روبهرو نشویم؛ مهم آن است که در رویارویی با اینگونه موقعیتها بتوانیم به شیوهای صحیح عمل کنیم. هرگز به کسی برخورد نمیکنیم که در زندگیاش با مشکلی روبهرو نشده باشد. وجود مشكل در زندگی طبیعی و جزء جدایی ناپذیر آن است. اصلاً زندگی یعنی مسئله. اگر مسئله نبود، پیشرفت و رهپویی هم نبود. ارزش و برتری انسان بر سایر موجودات همین برخورد با مسئله و داشتن مهارت حل مسئله است. اساساً رشد و بالندگی و کمال و تعالی آدمی در گرو همین تلاشها و مهارت افزاییها در حل مشکلات گوناگون زندگی است.
متأسفانه ساختار تربیتی خانوادهها و نظام آموزشی و رسانهای ما به گونهای نبوده یا حداقل موفق نبوده است تا «مهارت حل مسئله» را در جوان پرورش دهد. بسیاری از جوانان نمیتوانند با دریایی از مسائل و مشکلات زندگی روبهرو شوند و آنها را با موفقیت حل کنند. اساساً ذهن جوان مسئله محورانه سازمان نیافته است، تا در هر کاری از مسائل آموزشی و تحصیلی تا مسائل و مشکلات مختلف زندگی، آگاهانه و خلاقانه به حل مسئله بپردازد. نتیجه آن، کاستی پیشرفت و موفقیت در عرصههای گوناگون فردی و اجتماعی و بروز آسیبها، انحرافات و مشکلات پیچیده گوناگون بوده است.
بسیاری از جوانان با توجه به تحولات فیزیولوژیکی و روانشناختی ـ که در این دوران در آنها شکل میگیرد ـ از طرفی با شکوفایی مسائل شناختی و منطقی و از طرف دیگر با گرایشهای جنسی، بحران شخصیت، انتخاب مسیر زندگی در تحصیل، اشتغال و همسریابی و... مواجه میشوند. در بیشتر مواقع مسائل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز در آنها استرس مضاعفی ایجاد میکند. حال این جوان است که با وجود تجربه اندک در عرصه رویارویی و حل مسئله، در میان این همه مسائل احساس تنهایی و بیکفایتی میکند و نمیتواند از عهده آنها برآید. در نتیجه گاه دیده میشود به اعتیاد، بی بند و باری و فرار و... رو میآورد.»
به گفته مولف کتاب، از این رو باید شیوههای رویارویی با مشکلات و حل مسئله را یاد بگیرد تا سربلند به زندگی سعادتمندانه ادامه دهد. واقعیت این است که ذهن اگر مسئله مدار شکل گیرد، فرد در امور تحصیلی و حرفهای خود نیز موفق عمل میکند. جامعهای که جوانان آن دارای مهارت حل مسئله هستند رو به تولید علم و پیشرفت و بالندگی میآورد و خانواده و اجتماع از سلامت روانی برخوردار میشود. فرایند حل خلاقانه مسائل برخی دیگر از مهارتهای زندگی را نیز دربرگرفته و بر تحقق موفقیت آمیز آن کمک شایانی میکند؛ از جمله مهمترین آنها مهارتهای کنترل هیجانی و مقابلهای استرس و نیز مهارتهای تصمیمگیری، تفکر خلاق و نقادانه است.
کتاب «مهارت حل مسئله» نوشته مسعود نورعلیزاده میانجی با شمارگان 500 نسخه در 132 صفحه به بهای 8 هزار تومان از سوی انتشارات کانون اندیشه جوان، منتشر و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
نظر شما