یکشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
حسن‌زاده: جای داستان‌های جذاب و ماجراجویانه در ادبیات کودک خالی است

فرهاد حسن‌زاده، نویسنده کودک و نوجوان، معتقد است جای داستان‌های جذاب و ماجراجویانه در ادبیات کودک ما خالی است و باید کاری کنیم که سرگرم‌کنندگی کتاب بر جنبه آموزشی آن بچربد تا بچه‌ها به مطالعه تشویق شوند.

فرهاد حسن‌زاده به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: اگر بچه‌ها بتوانند خودشان را در داستان‌ها ببینند، می‌توانند به نویسنده و کتاب اعتماد کنند و داستان خودبه‌خود برایشان جذاب می‌شود. آنها وقتی خود را به‌جای شخصیت‌های داستانی می‌بینند آن را پیگیری می‌کنند. متأسفانه در حال حاضر جای داستان‌های جذاب و ماجراجویانه در ادبیات کودک ما خالی است. باید کاری کنیم که سرگرم‌کنندگی کتاب بر بعد آموزشی آن بچربد تا کودکان به مطالعه تشویق شوند.
 
این نویسنده و منتقد ادبی درباره نگاه جامعه به نویسندگی برای کودکان و نوجوانان گفت: در این زمینه دیدگاه عامیانه‌ای وجود دارد که تصور می‌کند نوشتن برای بچه‌ها آسان است و اگر کسی بخواهد نویسنده شود، باید از این راه آسان آغاز کند. یعنی برای کودکان بنویسد تا به اصطلاح دست‌گرمی برای کار جدی آینده‌شان باشد. این درحالی‌ است که نوشتن برای کودکان بسیار حساس و مشکل است. نگاه دیگر متعلق به جامعه متفکر ماست. برخی مانند مندنی‌پور و سناپور در شروع کارشان سعی کردند اثری برای کودکان بنویسند اما موفق نشدند و به نوشتن همان کار اول اکتفا کردند.
 
وی بیان کرد: اصولاً نویسندگی برای کودکان کار آسانی نیست و به‌راحتی نمی‌شود وارد این عرصه شد. نویسندگان باید دانش و بینش لازم را در این حوزه داشته باشند. آنها علاوه بر تسلط بر اصول نویسندگی باید اطلاعاتی هم درباره روان‌شناسی کودک، دایره واژگانی و فضای ذهنی و دنیای او داشته باشند تا بتوانند اثری جذاب و خواندنی برای مخاطبان این گروه سنی تولید کنند.
 
حسن‌زاده درباره نگاه مسئولان به ادبیات کودک نیز گفت: متأسفانه برخی مسئولان فرهنگی کشور ما نگاه صحیحی به نویسندگی و ادبیات کودک و نوجوان ندارند و به ادبیات کودک و نوجوان تنها به‌عنوان ابزاری برای ترویج اخلاق و ایدئولوژی‌های مورد نظر نگاه می‌شود. در حالی که همه می‌دانیم ادبیات وظیفه دیگری بر عهده دارد و نباید سمت‌وسو و جهت خاصی داشته باشد و صرفاً برای آموزش مخاطب مورد استفاده قرار گیرد.
 
فرهاد حسن‌زاده در سال 1341 در شهر آبادان به دنیا آمد. نوشتن را در سال‌های نوجوانی در مدرسه و کلاس‌های کانون ‍ پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد و استعداد نویسندگی او در همان دوران کشف شد. پس از حمله عراق به ایران، همراه خانواده به اصفهان مهاجرت کرد و برای مدت چند سال از نوشتن و رشد کردن در این عرصه بازماند. در سال 1370 بود که نخستین کتاب او به نام «ماجرای روباه و زنبور» مخصوص کودک به چاپ رسید. تا کنون نزدیک به 70 عنوان کتاب برای کودکان نوجوانان و بزرگسالان نگاشته است. از جمله آثار او می‌توان به رمان «حیاط خلوت»، «ماشو در مه»، «همان لنگه کفش بنفش»، «حیاط خلوت» و «بندرختی که برای خودش دل داشت» اشاره کرد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها