دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
آراء خاورشناسان در «شناخت قرآن» بررسی شد/ «قرآن»؛ محور پژوهش‌های جهان اسلام

جلد نخست، «شناخت قرآن، دفتر اول: قرآن و خاورشناسان» نوشته مجید معارف، استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران منتشر شد. این کتاب شامل مجموع مقالات نویسنده درباره جایگاه قرآن در میان خاورشناسان است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- دیرزمانی است که قرآن کریم نه تنها جوامع اسلامی، بلکه مناطق بسیاری از جهان غیراسلام در محور پژوهش اندیشمندان آن مناطق قرار گرفته است. از جمله در بسیاری از کشورهای غربی، خاورشناسان طی قرون گذشته با اهداف گوناگون به بررسی قرآن روی آورده و جوانب مختلف آن را مورد پژوهش قرار داده‌اند. حجم مطالعات قرآنی غیرمسلمانان نسبت به کتاب الهی از چنان کمیتی برخوردار است که قطعاً با پژوهش‌های مسلمانان قابل قیاس نیست؛ به طوری که ظهور کتب، مقالات و دایرةالمعارف‌های اسلامی و قرآنی در غرب حقیقتی است که محققان مسلمان را از مواجهه با آن ناگزیر کرده است. 

در بخشی از مقدمه نویسنده بر کتاب می‌خوانیم: «قرآن‌پژوهی خاورشناسان با هر نیت و انگیزه‌ای که صورت گرفته باشد، کاری مهم و قابل تأمل است و مطالعه آنها از سوی مسلمانان ثمرات دوگانه‌ای دارد: نخست به جهت پی بردن به ویژگی‌های مهم قرآن از نگاه برون‌دینی و از دید غیرمعتقدان به آن و دیگر مواجهه با شبهات و اشکالات خاورشناسان و در مواردی تحلیل‌های ناقص و مغرضانه آنها نسبت به قرآن که خود مسائل جدیدی را جهت دفاع علمی از ساحت قرآن جهت پژوهشگران مسلمان ایجاد می‌کند و البته مواجهه قرآن با چالش‌های فکری مخالفان آن، امری سابقه‌دار است که از آغاز نزول قرآن وجود داشته و در هر دوره‌ای عالمان متعهد با دفع شبهات اهل تردید، سهم خود را در دفاع از قرآن کریم ایفا کرده‌اند.»
 
بنا به آنچه در مقدمه کتاب به آن اشاره شده، نویسنده مقالات کتاب را طی 10 سال اخیر تالیف کرده و هر کدام در مجله و نشریه‌ای به چاپ رسیده است. کتاب حاضر از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول: دیدگاه‌های کلی در آراء و آثار خاورشناسان است. در این بخش پنج فصل منتشر شده که دربردارنده مقالات نویسنده است. «درآمدی بر قرآن‌پژوهی مستشرقان و آسیب‌شناسی آن»، «دایرةالمعارف قرآن لیدن، امتیازها و چالش‌ها‌»، «تحلیل و نقد مطالعات قرآنی مستشرقان» و «نقد دیدگاه خاورشناسان درباره تأثیرپذیری قرآن» است.
 
«مستشرقان و مباحث تاریخ قرآن» بخش دوم از این کتاب است. این بخش به بررسی دیدگاه‌های چند تن از خاورشناسان در زمینه مباحث تاریخ قرآنی اختصاص دارد و شامل پنج فصل است. نقد و بررسی «آراء گلدزیهر در زمینه اختلافات قرائت قرآن»، «نقد و بررسی آراء رژی بلاشر در جمع و تدوین قرآن» و «تحلیل و نقد آراء جان برتن درباره تدوین قرآن» از جمله مقالات درج شده در این بخش است.
 
جلد نخست «شناخت قرآن، دفتر اول: قرآن و خاورشناسان» شمارگان هزار نسخه،  به بهای 20 هزار تومان از سوی نشر نبا منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها