کتاب«گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» در سرای اهل قلم رونمایی شد
بعیدینژاد: متن گفتوگو محور «گام به گام با برجام» از پیچیدگی مباحث میکاهد/ برخی رسانههای داخلی به اهمیت راهبردی توافق توجه ندارند
حمید بعیدینژاد، نویسنده کتاب«گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» در آیین رونمایی این کتاب گفت: شکل کتاب که گفتوگو محور است از پیچیدگیهای مباحث هستهای میکاهد و موضوعات سخت را به صورت «رک» با مخاطب مطرح میکند.
بعیدینژاد در این برنامه به توضیحاتی درباره این کتاب پرداخت و گفت: این کتاب با آثار متعارف در حوزه هستهای متفاوت است. من سعی کردم همان گفتوگوهایی را که از ابتدای اقدامات گروه مذاکرات هستهای با رسانههای داخلی درباره موضوع هستهای داشتهام در قالب این کتاب بیاورم. مصاحبهها به همان شکل طبیعی (خام) نوشته شده و میتواند به علاقهمندان کمک کند تا به سرعت وارد مبحث اصلی کتاب شوند.
وی ادامه داد: در این مصاحبهها همان سوالهایی پرسیده شد که دانشجویان و دیگر اقشار جامعه میتوانند داشته باشند. تعجبآور نیست که این پرسشها همگانی است زیرا رسانهها وجدان بیدار جامعه و پایه چهارم مردمسالاری هستند. خبرنگارانی که این سوالات را پرسیدهاند، خود، از بهترین کارشناسان هستهایاند.
کیفرخواست سیاسی و سکوت رسانهای!
نماینده حاضر در تیم مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران، تاکید کرد: رسانهها همواره سوالهایی دقیق و حرفهای داشتهاند که برگرفته از بحث هستهای در طول زمان بود و سوالها ملموس پرسیده شدند. شکل کتاب که گفتوگو محور است، میتواند از پیچیدگیهای مباحث هستهای دور شوذ و موضوعات سخت را به صورت «رک» با مخاطب مطرح کند. این نکته را به فال نیک میگیریم؛ هر چند برای ما در وزارت امور خارجه این پرسشها میتواند مسائلی را در پی داشته باشد. اگر در کوران مباحثات و مذاکرات باشید، میتوانید به این مسائل پی ببرید.
وی گفت: گاهی حتی در جلساتی که حضور داشتیم، پیامهای خبرنگاران و پرسشهایشان به ما میرسید ما هم با وجود معذورات و محدودیتهایی که داشتیم، در زمان کوتاه نمیتوانستیم تمامی مباحث را به روشنی مطرح کنیم و پاسخگو باشیم اما به خبرنگاران و رسانهها حق میدادیم و آنها با سرسختی پیگیر بودند.
نویسنده «گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» سپس به تفاوت دوره اخیر مذاکرات با دوران گذشته پرداخت و گفت: در این دوره شاهد حضور پررنگ رسانهها بودیم. جامعه ما با فرازهای مذاکرات آشناست. اگر به چند سال قبل برگردیم چنین امری نمیبینیم. در 6 قطعنامهای که آن زمان علیه ایران صادر شده بود، ایران شدیدترین تحریمها را تجربه کرد. از قطعنامه 1696 تا 1929 که در 18 صفحه هر چه را که تصور کنید، ایران را مورد تحریم قرار دادند، رسانهها هیچ حضوری نداشتند و سکوت رسانهای درباره تحولات هستهای وجود داشت.
وی ادامه داد: ما در بحث «پی، ام، دی» که در سال 2008 و در زمان البرادعی درباره ابعاد نظامی فعالیت هستهای ایران مطرح شده بود، حضور رسانهها را نمیبینیم. بندهای طرحی که برای اولینبار در سال 2011 مطرح شد، تفاوتی با کیفرخواست سیاسی نداشت! پوشش رسانهای در این زمینه صورت نگرفت در حالی که اتفاقهای ناگواری برای ایران در حال رخ دادن بود.
بعیدینژاد رسانهها را نماینده افکار عمومی جامعه دانست و درباره منابه کتاب «گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» گفت: این کتاب از معدود آثاری است که هیچ منبعی ندارد. به این دلیل که روایت من به عنوان نماینده حاضر در مذاکرات است. منبع اصلی کتاب خودِ من هستم. نوشتن چنین کتابی در حین مذاکرات ریسک است زیرا امکان پیگیری رسانهها و افکار عمومی را فراهم میکند. خیلیها ترجیح میدهند در نواحی خاکستری حرکت کنند تا کمتر مورد سوال قرار گیرند. نمیتوان در مذاکرات، برای رسانهها تحلیل اشتباه ارایه داد چون تبعات خاص خودش را دارد. اما مخاطب در این کتاب میتواند به پاسخ پرسشهایش دست یابد. این کتاب روایت دو سال مذاکرات است.
در پی موضعگیری سیاسی نبودهام
نویسنده «گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» با تاکید بر این که نویسنده در پی موضعگیری سیاسی نبوده است، افزود: از زوایای حقوقی و فنی سوالات را پاسخ دادم و امیدوارم که در چاپهای بعدی این کتاب تکمیل میشود.
وی سپس از برخی خبرنگارانی که سبب پدید آمدن این کتاب شدند، با اهدای کتاب و نامبردن اسمشان قدردانی کرد و گفت: یکی از ویژگیهای این کتاب حضور مصاحبهکنندگان متعدد است. من با طیفهای متعددی گفتوگو کردهام. فکر نمیکنم این ضعف کتاب باشد چون با این پدیده هنوز هم مواجهیم. با وجود توضیحاتی که آقایان ظریف و عراقچی به خبرنگاران ارایه میکنند، باز هم با پرسشهای تکراری مواجهیم. برخی نمیخواهند قانع شوند اما دیدگاههای متفاوت را قبول داریم. تجربیات و دانش افراد متفاوت است اما بعضی افراد نماینده جریان سیاسی خاصاند. بدیهی است که قانع نشوند چرا که با قانع شدن باید مشی سیاسی خود را هم تغییر دهند و این امکانپذیر نیست. این کتاب برای مخاطب عام نوشته شده است و مخاطب عام میتواند احساس کند که اقناعناپذیری وجود دارد.
نماینده حاضر در تیم مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران درباره تفاوت پرسشهای خبرنگاران ایرانی و بینالمللی گفت: این سوال برای خبرنگاران خارجی مطرح بود که «آمریکا چرا مذاکرات را پذیرفت؟» یا «این مذاکرات چه اهمیت راهبردی میتواند داشته باشد؟» این طبیعی نبود که پس از صورت گرفتن مذاکرات هستهای تیتر یک نیویورک تایمز «زلزله در خاورمیانه» شد. چطور ممکن است که این توافق بتواند زلزله را در خاورمیانه به همراه داشته باشد. اینها همان مسائل راهبردی بود که برای مذاکرات با ایران در سطح دنیا مطرح بود. خبرنگاران و رسانههای ایرانی هنوز به اهمیت راهبردی این توافق توجهی ندارند.
بعیدینژاد یادآور شد: ما با شرط ادامه غنیسازی با آمریکا مذاکره کردیم و در غیر این صورت، مذاکراتی در کار نبود. برای نخستین بار سیاست آمریکا درباره فعالیت هستهای ایران تغییر کرد و این امر ساده نبود. «5+1» نمیپذیرد که هیچ کشوری حق غنیسازی داشته باشد و این نکته را در تفاهمنامه نهایی به گونهای نوشتهاند که کشور دیگری نتواند مدعی شود.
قدردانی از بعیدینژاد
بعیدینژاد در پاسخ به این پرسش ایبنا که آیا ثبت مصاحبههایی که با خبرنگاران بینالمللی صورت گرفته هم ضرورت دارد؟ گفت: هدف ما در انتشار این کتاب، مخاطب عام جامعه ایران بوده است. ممکن است با مرور مصاحبههای بینالمللی صورت گرفته بخواهیم مباحثی را که برای آگاهی عموم جامعه ضروری است نیز در قالب کتاب منتشر کنیم.
بعیدینژاد در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه کتاب «گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» نمونه خوبی برای علاقهمندان به مباحث حقوقی، سیاسی و فنی درباره موضوع هستهای است، گفت: بحث توافق هستهای و کتاب «گام به گام با برجام از آغاز تا فرجام» دو موضوع لاینفک هستند. نمیتوان به این کتاب پرداخت بی آنکه از مباحث هستهای سخن گفت. با توجه به علاقهمندی اقشار مختلف به بحث هستهای این اثر طلیعه خوبی است تا به بحث هستهای بپردازیم.
نماینده حاضر در تیم مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران، در ادامه با یادی از شهید اعدامی «آیت الله شیخ نمر النمر» گفت: این اتفاق در شرایطی رخ داد که در انتظار رخدادهای خوبی در منطقه خاورمیانه بودیم. امیدوارم که خون او بتواند عامل بیداری در جوامع مسلمان به ویژه شیعیان عربستان باشد.
در پایان این برنامه جلد سوم «مجموعه نفیس استاد فرشچیان به انتخاب یونسکو (چاپ مسکو)» با حضور سید محمود دعایی و مجید غلامی جلیسه به نویسنده کتاب «گام به گام با برجام، از آغاز تا فرجام» هدیه شد.
نظر شما