وی در این نشست، اظهار کرد: امسال شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران با اندک تغییراتی نسبت به سال گذشته تشکیل شد. ساختار این شورا را سه گروه تشکیل میدهند؛ گروه نخست، مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند که در رأس آنها سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد. همچنین در این گروه، مدیران کلی که در ارتباط با حوزه نشر و کتاب فعالیت میکنند و در نمایشگاه کتاب تهران نقشی بر عهده داشتند، حضور دارند.
عضو شورای سیاستگذاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اشاره به گروه دوم ساختار این شورا، گفت: چهرههای فرهنگی و دستاندرکاران حوزه نشر و فرهنگ و برخی مدیران فرهنگی نیز در این شورا حضور دارند که از آن میان میتوان به علی اکبر اشعری، دکتر محمد بهشتیشیرازی، مهندس مهدی فیروزان، مهندس مرتضی کاظمی و رضا امیرخانی اشاره کرد. نمایندگان تشکلهای نشر اعم از اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، اتحادیه شرکتهای تعاونی آشنا و مجمع ناشران انقلاب اسلامی، گروه سوم حاضر در این شورا را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: شورای سیاستگذاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تاکنون 7 جلسه تشکیل داده است که در این جلسات ابتدا نقاط قوت و ضعف بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ارزیابی و سپس راهبردها و سیاستهای بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تدوین شد.
توکلصدیقی ادامه داد: در این جلسات بر چند نکته تأکید شد؛ نخست، ادامه روند واگذاری نمایشگاه به تشکلها مطرح شد و سپس چابکسازی نمایشگاه در دستور کار قرار گرفت. به این معنا که از تعداد کمیتهها با ادغام آنها با یکدیگر کاسته و هزینهها کنترل شود. همچنین قرار شد بُعد نمایشگاه و ترویجی نمایشگاه در حوزه کتابخوانی تقویت شود. امسال با توجه اینکه قرار است واگذاری سیر فزایندهای را طی کند، به تدوین چارچوب واگذاری پرداخته شد. به این منظور توسط شورای سیاستگذاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران کارگروهی راهاندازی شد تا به موضوع ابعاد واگذاری و ساختار تشکیلاتی نمایشگاه بپردازد. توجه به ابعاد بصری و گرافیکی نمایشگاه از دیگر تأکیدات این شورا بود.
وی درباره شورای برنامهریزی تشکلهای نشر برای بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: این شورا که از 7 تشکل تشکیل شده است، در انتهای شهریور ماه سال جاری تشکیل شد. این تشکلها عبارتاند از اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، 4 انجمن فرهنگی (انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی کتاب دانشگاهی، انجمن فرهنگی کتاب آموزشی، انجمن فرهنگی ناشران بینالمللی) و دو شرکت تعاونی «آشنا» و «اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران».
توکلصدیقی اظهار کرد: امسال علاوه بر دعوت از این 7 تشکل برای حضور در شورای برنامهریزی تشکلهای نشر، از مجمع ناشران انقلاب اسلامی نیز دعوت کردیم تا به جمع ما بپیوندند. آن دوستان نیز پذیرفتند.
دبیر شورای برنامهریزی تشکلهای حوزه نشر برای برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اشاره به اینکه امسال رویکرد ما این است که بکوشیم اختلافنظرهای همکاران به تنش و مشکلات تبدیل نشوند، افزود: به جز تشکلهای نامبرده تشکلهای دیگری نیز وجود دارند اما این امکان وجود ندارد که ما از همه آنها به منظور حضور در این شورا دعوت کنیم. به این منظور از کسانی دعوت کردیم که در گذشته در نمایشگاه کتاب تهران نقش داشته و این ظرفیت را برای حضور دوباره در این رویداد دارند. در عین حال از نظرات و پیشنهادهای و مشارکت سایر تشکلها و نهادها استقبال میکنیم.
توکلصدیقی با بیان اینکه شورای برنامهریزی تشکلهای حوزه نشر برای برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تاکنون 11 نوبت تشکیلجلسه داده است، گفت: در این جلسات ضمن جمعبندی نقاط قوت و ضعف بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به بررسی اینکه در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران باید چه مسئولیتهایی را بپذیریم همفکریهای انجام شد.
نایبرئیس اول اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران افزود: ما باید چند مساله را مشخص میکردیم؛ یکی بحث اینکه با چه کسی میخواهیم قرارداد ببندیم؟ که مشخص شد با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این قرارداد منعقد میشود و دیگر این که باید مشخص میشد نماینده تشکلها برای عقد قرارداد چه کسی است؟ که با یک جمعبندی، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به عنوان نماینده معرفی شد.
وی با بیان اینکه سال گذشته مدیریت 4 کمیته ناشران داخلی، ناشران بینالملل، علمی ـ فرهنگی سرای اهل قلم و اطلاعرسانی برعهده تشکلهای نشر بود، اظهار کرد: امسال رویکرد ما این است که ابتدا کیفیت آنچه سال گذشته عهدهدار آن بودهایم را ارتقا دهیم. همچنین در این دوره دو کمیته دیگر نیز به تعداد کمیتهها افزوده شده است. نخست کمیته روابطعمومی و تبلیغات و دیگری کمیته فعالیتهای فرهنگی است که با ادغام دو کمیته جنبی و علمی ـ فرهنگی سرای اهل قلم تشکیل شد.
توکلصدیقی ادامه داد: سال گذشته حدود 8 کمیته زیر نظر وزارت ارشاد بود. امسال برخی از این کمیتهها فشرده و ادغام شدند. به طور مثال دو کمیته اجرایی و رفاهی ادغام شدند و در قالب یک کمیته اجرایی ـ رفاهی فعالیت میکنند.
دبیر شورای برنامهریزی تشکلهای حوزه نشر برای برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران افزود: یکی از موضوعاتی که همواره مطرح است برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در مصلا است که اصولاً برای اینکار ساخته نشده است چرا که مشکلات زیادی دارد و این مشکلات جز با نظارتها و حمایتهای حاکمیتی حل نمیشود. موضوع دیگر تأمین یک سری ابزار برای بخشهای مختلف نمایشگاه کتاب تهران است که هرسال مؤسسه نمایشگاه فرهنگی ایران با بودجهای که در اختیار داشته این ابزارها اعم از دوربینها و کابلهای برق را تأمین میکرده. امسال نیز ترجیح دادیم انجام این امور را خود مؤسسه عهدهدار باشد.
توکلصدیقی ادامه داد: با توجه به حساسیتهای نمایشگاه به دلیل حجم انبوهی از بازدیدکنندگان و بُعد بینالمللی داشتن، بخش انتظامات نمایشگاه نیز مانند هر سال توسط حراست مدیریت میشود. امسال همچون سالهای گذشته 4 کمیته اجرایی ـ رفاهی، پشتیبانی، مالی، حراست و انتظامات زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مدیریت میشوند.
وی عنوان کرد: سال گذشته یک کمیسیون معاملات و قراردادها تشکیل شد که امسال قرار است در این کمیسیون 3 نماینده از صنف نشر که صاحبرأی نیز هستند، حضور داشته باشند. این کمیسیون تعیین میکند که با چه نرخهایی قراردادها بسته شوند. صنف نشر میتواند با حضور در این کمیسیون در مرحله تصمیمگیری برای ارتباط بودجهها نقش داشته باشد؛ این موضوع به ارتقای کیفیت نمایشگاه کتاب تهران کمک میکند.
توکلصدیقی با بیان اینکه «سال گذشته پولی که از بابت ثبتنام غرفهها دریافت کردیم نوشتیم و منتشر کردیم و این مبلغ 2 میلیارد و 900 میلیون تومان بود»، عنوان کرد: سال گذشته موضوع شفافیتهای مالی مطرح بود که امسال سعی میکنیم این موضوع را ادامه دهیم.
نظر شما