وی با اشاره به فضای ایرانهراسی و شیعههراسی که در دنیا ایجاد شده افزود: همین که آژانس قطعنامههایش را علیه ایران برداشت و اعلام کرد که فعالیتهای اتمی ایران صلحآمیز بوده خط بطلانی بر اتهامات قبلی کشید و این کار بسیار بزرگی است.
چهره ایران برای همه دنیا روشن شده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش درباره وضعیت حوزه فرهنگ در دوران پساتحریم سخن گفت و ادامه داد: حوزه فرهنگ نیز مانند سایر حوزههای اقتصادی و سیاسی شاهد تحول خواهد بود و اکنون میبینیم که شرایط به گونهای شده که در حوزههای اقتصادی و سیاسی رهبران اروپایی علاقهمند به ارتباط با ایران هستند در حالی که در گذشته حتی حاضر نبودند با مدیران ما ملاقات کنند.
جنتی با بیان اینکه در شرایط کنونی فضای فرهنگ باز شده یادآور شد: خوشبختانه چهرهای که از ایران ساخته بودند شفاف و غبارها برداشته و چهره ایران برای همه دنیا روشن شده است. مجموعه فعالیتهای فرهنگی و هنری که در گذشته با مشکلاتی مواجه بود اکنون آسانتر در حال ارائه است و ما میتوانیم از این فرصت مناسب برای عرضه آثار فرهنگی خود استفاده کنیم.
محققانی برای خروج از کشور بازجویی میشدند
به گفته این مقام مسئول، اکنون میتوان کتابهایی که لازم است به زبانهای دیگری ترجمه و با مراکز پژوهشی در سراسر دنیا ارتباط برقرار کرد و از آنها نیز دعوت کنیم تا به ایران بیایند و در کنفرانسهای ما شرکت کنند. این در حالی است که طی 8 سال گذشته محققان و پژوهشگران در کشور با مشکلات بسیاری مواجه بودند و برای حضور در یک کنفرانس خارجی یک بار قبل از خروج از کشور توسط وزارت اطلاعات احضار میشدند و یکبار هم پس از برگشت درباره ملاقاتهایشان بازجویی میشدند به همین دلیل ما خودتحریمی کردیم.
وزیر ارشاد تاکید کرد: اکنون با فضای بازی که در کشور ایجاد شده محققان میتوانند در جوامع مختلف حضور یابند چون خوشبختانه بحث ایرانهراسی نیز در حال فروپاشی کامل است و پیام رهبری که در دو نوبت به جوانان غربی صادر شد مورد استقبال قرار گرفته است همچنین شعار رئیس جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تحت عنوان جهان بدون خشونت و عاری از افراطگری در عمل به دنیا ثابت شده و به همین دلیل است که پس از حادثه تروریستی پاریس همه کشورها علیه مبارزه با تروریسم بسیج شدند و اگر تا پیش از این معتقد به رفتن بشار اسد از سوریه بودم امروز به این نتیجه رسیدم که خطر جریانات تروریستی در سوریه بیشتر است.
وی همچنین با اشاره به بحث شیعه هراسی در دنیا عنوان کرد: جریانات تکفیری که از ابتدای انقلاب اسلامی در پاکستان وجود داشتند به گونههای مختلف در عراق، سوریه و... ظهور پیدا کردند و امروز همه دنیا فهمیدهاند که بین جوامع اسلامی تنها گروهی که معتدل است از افراط و تفریط به دور است شیعیان ایران، عراق، لبنان و بحرین هستند چرا که شما در هیچ جای دنیا نمیبیند که یک شیعه حمله انتحاری کند.
جنتی در بخش دیگری از سخنانش به فرصتهایی که در حوزههای ایرانشناسی، اسلامشناسی و شیعهشناسی در دنیا به وجود آمده اشاره کرد و گفت: امروز مراکز پژوهشی بزرگی در کشورهایی مانند روسیه وجود دارد و من در کنفرانسی که اخیراً در سنپترزبورگ برگزار شد با جمعی از ایرانشناسان و شرقشناسان صحبت کردم آنجا مراکز بسیار خوبی وجود دارد که در حال کار است و کتابهای ایران را به زبان روسی ترجمه و منتشر میکنند در بحث ایرانشناسی محققانی دارند که به زبان فارسی صحبت میکنند بنابراین فضای خوبی فراهم شده و مراکز ایرانشناسی در اروپا گسترده است.
وی ادامه داد: همچنین در کشورهایی مثل ایتالیا، فرانسه و آلمان از این نوع مراکز زیاد است و ضرورت دارد که امروز با آنها ارتباط داشته باشیم چرا که دیپلماسی فرهنگی باید در کنار دیپلماسی سیاسی وجود داشته باشد و ما باید بتوانیم ارتباطاتمان را با مراکز علمی و سایر ملتها برقرار کنیم و کتابهای خود را منتشر کرده و در اختیار آنها قرار دهیم.
تصویب قانون جامع مالکیت فکری و معنوی
این مقام مسئول در ادامه سخنانش به عدم رعایت قانون کپی رایت به عنوان یکی از مشکلات عرصه پژوهشی برای مولفان، نویسندگان و خالقان آثار اشاره کرد و گفت: خوشبختانه یک لایحه بسیار جامع با عنوان مالکیت فکری و معنوی تدوین شده و به مجلس برای تصویب ارائه شده است همچنین برای پیوست به کنوانسیون برن و پاریس باید کار مطالعاتی صورت گیرد که آیا پیوستن ما به این کنوانسیونها منفعتی برای ما دارد یا خیر؟ چرا که به طور مثال کتابهای بسیاری از کشورهای خارجی در دانشگاهها منتشر میشود در حالیکه اگر قانون کپی رایت رعایت شود قیمت کتاب بسیار گرانتر خواهد شد.
جنتی همچنین درباره طرح سنجش سرمایه اجتماعی در کشور نیز توضیحاتی داد و گفت: این اثر که هماکنون منتشر شده کار بسیار ارزشمندی است که امیدوارم از دستاوردهای آن استفاده شود چون ما در سه دهه گذشته چوب حراج به سرمایههای اجتماعی کشور زدهایم و نگذاشتیم که کسی سالم بماند. شاید این طرح موجب شود در رفتار گذشته خود تجدید نظر کنیم و سرمایههایمان را خراب نکنیم چون در هیچ جای دنیا با شخصیتهای سیاسی، علمی و فرهنگیشان اینگونه برخورد نمیشود.
وی ادامه داد: همچنین در طرح ملی سنجش ارزشها و نگرشهای ایرانیان که تاکنون دو موج آن انجام شده بحث اعتماد عمومی به عنوان یک شاخص مطرح است و نتایج تحقیق نشان داده که مردم ما با وجود اینکه اعتقادات خوبی دارند اما اعتماد آنها به ما به عنوان عناصر نظام پایین است. امیدوارم این اثر تکمیل شود و موج سوم آن بتواند در تصمیمگیری در کشور مؤثر باشد.
با نویسنده کاری نداریم بلکه متن و محتوا را میخوانیم
وی تاکید کرد: با توجه به تصویب قانون انتشار دسترسی آسان به اطلاعات همه نتایج تحقیقات روی سایت قرار میگیرد. خوشبختانه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و اطلاعات از نظرات تمام شخصیتهای علمی و فرهنگی بدون توجه به دیدگاههای آنها استفاده شده و این سیاست دولت در همه حوزههاست. در حوزه کتاب بارها اعلام کردهایم با نویسنده کاری نداریم بلکه متن و محتوا را میخوانیم و اگر محتوا مناسب بود مجوز داده میشود. در حوزه مطبوعات نیز تاکنون 4 هزار مجوز داده شده و در این حوزه نیز فضای بازی را برای مخالفان و موافقان ایجاد کردهایم.
وزیر ارشاد در ادامه با بیان اینکه توسعه فرهنگی در سایه تضارب آرا امکان مییابد گفت: در حوزههای علمیه گاهی فضا برای ابراز نظرات مختلف وجود ندارد در حالی که باب اجتهاد باز است و در مراکز دانشگاهی نیز اگر کسی حرفی برای نوشتن و یا زدن داشت باید بتواند نظر خودش را اعلام کند. در فضای بسته فرهنگ نمیتواند رشد کند و این آسیب جدی حوزه پژوهش است.
شیوههای گذشته رفتار ما تاکنون جواب نداده است
وی با بیان اینکه شیوههای گذشته رفتار ما تاکنون جواب نداده است و باید تغییر کند، گفت: تحقیقات نشان داده که 71 درصد از تهرانیها از ماهواره استفاده میکنند اگر اینگونه است چرا قانونی وضع میکنیم که همه خلاف آن را رعایت میکنند آیا میشود جلوی انتقال اطلاعات در دنیا را گرفت درباره شبکههای اجتماعی نیز باید با فیلترینگ هوشمند عمل کنیم و خوشبختانه این روش اکنون موفقیتآمیز بوده است.
جنتی در بخش دیگر سخنانش نیازسنجی را وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و گفت: ما در ارشاد معاونت پژوهشی نداریم و تنها نیازسنجی میکنیم و سپس کار را برای اجرا به پژوهشگاهها و مراکز علمی میسپاریم.
وی به انتشار کتاب «الگوی نظری دکترین توسعه فرهنگی در جهان اسلام» نیز اشاره کرد و افزود: این کار که از سوی دکتر صدری انجام شده بسیار ارزنده و مورد نیاز است و البته ما این کار را ویراست نخست تلقی میکنیم چون این کار قرار است به عنوان الگوی توسعه فرهنگی جمهوری اسلامی در جهان ارائه شود و از آنجا که میتواند آیسسکو و سازمان کنفرانس اسلامی ارائه شود باید کار عمیقی باشد بنابراین جا دارد که همه صاحبنظران و محققان در تکمیل این کار بکوشند.
در پایان این مراسم از دو طرح ملی «الگوی نظری دکترین توسعه فرهنگی در جهان اسلام»، «سنجش سرمایه اجتماعی در کشور» و آثار جدید پژوهشگاه رونمایی و از دستاندرکاران این طرحها قدردانی شد.
نظر شما