امین اسداللهی، مترجم کتاب «بازاریابی ورزشی: دیدگاهی استراتژیک» گفت: فقر ادبیات در این حوزه موجب ترجمه این کتاب شده است. در دنیا ورزش به عنوان یک صنعت محسوب شده اما ما هیچگاه آن را به عنوان یک صنعت ارزیابی نکردیم و درباره بازاریابی آن نیز آثار کمی منتشر شده است.
وی ادامه داد: در دنیا ورزش به عنوان یک صنعت محسوب شده اما ما هیچگاه آن را به عنوان یک صنعت ارزیابی نکردیم. درباره بازاریابی نیز کتابهای مختلفی در حوزههایی چون بازاریابی مصرف، بازاریابی صنعتی، بازاریابی کالاهای مصرفی، بازاریابی ویژه مصرفکنندگان و بازاریابی صنعتی وجود دارد. در تمامی این حوزهها آثار مختلفی منتشر شده اما درباره بازاریابی ورزشی همانگونه که گفته شد در ایران کتابهای کمی منتشر شده این در حالی است که جهان به این حوزه توجه ویژهای داشته است چرا که ورزش صنعتی درآمدزا، نوپا و پویاست.
وی تاکید کرد: بنابراین فقر ادبیات در این حوزه موجب ترجمه این کتاب شده و این اثر نیز ویژه دانشجویان مقطع کارشناسی بوده و نویسنده آن پدر بازاریابی ورزش در جهان است چون تاکنون بیش از 45 کتاب در این زمینه تالیف کرده است.
به گفته این مترجم، در کتاب «بازاریابی ورزشی: دیدگاهی استراتژیک» درباره صنعت ورزش سخن گفته شده چرا که این صنعتی پویا و کاراست و ما نیز باید همچون کشورهای دیگر به سراغ آن برویم. در بخشهای دیگری از کتاب نیز درباره رشد صنعت ورزش و میزان سرمایهگذاری در آن صحبت شده است چراکه قبل از این نگاه علمی و دقیق به ورزش نبود اما امروزه با رویکرد تخصصی به ورزش در میان صد برند برتر دنیا 10 برند ورزشی دیده میشود.
وی با اشاره به اینکه در بازاریابی ورزشی چهار مولفه محصول، قیمت، توزیع و ترویج موثر است گفت: تمامی شرکتهای ورزشی برای جذب مشتری و معرفی محصولاتشان به این چهار مولفه توجه میکنند. در بازاریابی ورزشی اینکه محصول شما چه باشد و چه تبلیغاتی برای باشگاه ورزشی صورت بگیرد بسیار موثر است. امروزه درباره تماشاچیهای ورزشی نیز سخنهای بسیاری گفته میشود چرا که تماشاچیها همان مصرفکنندگان حوزه ورزش هستند با این تفاوت که وفاداریهای بیشتری در حوزه ورزشی دیده میشود.به طور مثال کسی که طرفدار یک باشگاه ورزشی است کمتر از یک درصد ممکن است تا پایان عمر باشگاه مورد علاقهاش را تغییر بدهد اما در حوزههای دیگر این چنین نیست و به عنوان مثال اگر شخصی طرفدار شرکت سامسونگ باشد در صورتی که مشکلی را در محصول مشاهده کند ممکن است تغییر برند بدهد و از محصول دیگری استفاده کند.
اسداللهی بیان کرد: در بخشهایی از کتاب حاضر درباره این موضوع سخن گفته شده که چگونه میتوان تماشاگر را به طرفدار و طرفدار را به هوادار دوآتشه تبدیل کرد و اصولاً طی کردن این فرایند چه تاثیری در برندینگ باشگاه و فروش محصولات آن میتواند داشته باشد.
وی درباره بخشهای دیگری از کتاب «بازاریابی ورزشی: دیدگاهی استراتژیک» توضیحاتی داد و افزود: در بخش دیگری از کتاب درباره ماهیت محصولات ورزشی سخن گفته شده بدین معنی که چه تفاوتی میان محصول و کالای ورزشی است. باید بدانید که محصول ورزشی به همراه کالا و خدمات آن فروخته میشود در این کتاب درباره این موضوع نیز سخن گفته شده است.
به گفته این مترجم، بررسی استراتژیهای قیمتگذاری محصولات ورزشی یکی دیگر از مسایلی است که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است بدین معنی که آیا باید محصولات ورزشی زیر قیمت بازار باشد یا اینکه باید قیمت تمام شده به همراه سود را در نظر گرفت. امروزه اثبات شده که ورزشکاران حرفهای تمایل بیشتری به استفاده از برندهای اصلی دارند تا برندهای درجه دوم.
اسداللهی با بیان اینکه انتخاب بازارهای ورزشی از دیگر مسایل مطرح شده در این کتاب است افزود: همچنین چگونگی اجرای تحقیقات بازار ورزشی یکی دیگر از مسایل مورد بررسی در کتاب حاضر است؛ همانگونه که میدانید تحقیقات بازار به دو بخش قابل تقسیم است؛ نخست تحقیقات بازار از جنس عارضهیابی و حل مساله بدین معنی که چرا یک باشگاه ورزشی هوادارنش کم میشود و یا اینکه چرا برخی از محصولات ورزشی برندهای معروف بیشتر و یا کمتر فروخته میشود.
این مترجم ادامه داد: دوم نیز تحقیقات بازاریابی و رشد آن از جنس امکانسنجی و بازارسنجی. بدین معنی که یک برند ورزشی وقتی میخواهد وارد بازار شود چگونه باید روی محصولات خود قیمتگذاری کند چرا که این کار بسیار سختی است و در صورت خطا در هر یک از مراحل آن ممکن است صدمات جبرانناپذیری را به برندسازی وارد کنند.
وی اظهار کرد: بازار هدف یکی دیگر از مباحث مطرح شده کتاب «بازاریابی ورزشی: دیدگاهی استراتژیک» است. این بازار از چهار بخش گستره جغرافیایی، جمعیتشناختی، رفتاری و روانشناسی قابل طرح است. جمعیتشناختی بدین معنی که محصولات ورزشی برای چه سنی، جنسیتی و میزان درآمدی قابل استفاده است. رفتاری به معنای آنکه نگرش مصرفکننده و وفاداری او و نیز عادت به خریدش چه تاثیری در فروش محصولات ورزشی خواهد داشت و روانشناسی نیز به معنای تاثیر تیپهای شخصیتی در خرید و فروش محصولات است. به طور مثال شخصیتهای درونگرا و برونگرا هر یک به شکلی محصولات ورزشی را خریداری میکنند.
مترجم کتاب «بازاریابی ورزشی: دیدگاهی استراتژیک» همچنین گفت: درباره تصمیمات مصرفکننده نیز در کتاب حاضر سخن گفته شده است، اینکه مصرفکننده در چه حالتی خرید میکند و اصولاً در چه زمانهایی تحت تاثیر دوستان و یا بازارهای هدف دیگر است.
وی درباره مخاطبان کتاب توضیح داد: مخاطب این کتاب مدیران ورزشی، ورزشکاران، علاقهمندان به ورزش، باشگاهها و برندهای ورزشی هستند. البته استادان و دانشجویان تربیتبدنی هم میتوانند از این کتاب استفاده کنند به هر حال هدف اصلی کتاب این است که اگر بخواهید یک برند ورزشی ایجاد کنید چگونه باید بر اساس اصول علمی عمل کنید چرا که برای یک مدیر باشگاه ورزشی یادگیری چگونگی ساخت یک برند و حفظ ثبات، در مدیریت بسیار با اهمیت است.
کتاب «بازاریابی ورزشی» نوشته پروفسور ماتیو دی. شانک با ترجمه کامبیز حیدرزاده و امین اسداللهی در 540 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و با قیمت 25 هزار تومان از سوی انتشارات ایده منتشر شده است.
نظر شما