گزارش ایبنا از مراسم نخستین دوره کتاب سال اعضای هیأت علمی دانشگاههای سراسر کشور (نشان دهخدا) در حوزه علوم انسانی/2
نوربخش: حق بیمه خادمان نشر میتواند با سوبسید دولتی دریافت شود/ آموزگار: برنامه جامع و مدونی برای نشر نداریم
سید تقی نوربخش، مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی گفت: «حق بیمه خادمان نشر میتواند با سوبسید دولتی دریافت شود و این حق مسلم شماست.» محمود آموزگار، رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز معتقد است: «برنامه جامع و مدونی برای نشر و اینکه بدانیم مقصد و مقصود ما کجا هست، نداریم.»
محمود آموزگار، رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این برنامه گفت: وضعیت نشر به نقطه بحرانی رسیده است و برای رفع آن نیازمند برنامه جامع ملی و یک سند هستیم که بتواند مجموعه مشکلات را رفع کند. در سالهایی که گذراندیم همواره روزمرگی در تصمیمات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی غالب بود و همواره رفع مشکل پیشرو در دستور کار بوده است. برنامه جامع و مدونی برای نشر نداریم و اینکه بدانیم مقصد و مقصود ما کجا هست.
تنوع مسئولیتها و اختیارات محدود ارشاد
آموزگار ادامه داد: بخشی از واقعیت امر این است که فقط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی مسائل نشر است اگر به وظایف و مسئولیتهای وزارتخانههای دیگر نگاه کنیم، متوجه میشویم که مسئولیتهای این وزارتخانه از حیث تنوع و پیچیدگی بسیار بیش از حیطه اختیارات آن است و عمدتا حل مسائل وزارت ارشاد بر عهده وزارتخانههای دیگری است.
رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با تاکید بر اینکه ما در حوزه کاغد مشکلاتی داریم، افزود: وزارت ارشاد در مقابل ناشران و کتابفروشان باید پاسخگو باشد اما باید این مساله در وزارت صنعت رفع شود. مشکلاتی در حوزه مالیات داشتیم که با پیگیریهای انجام شده امروز بخشنامه وزیر امور مالیاتی برای معافیت کتابفروشیها از مالیات امضا شد. این امر روند محو شدن کتابفروشیها را کندتر کرده است. هدف اتحادیه ناشران این است که از هزینههای کتابفروشی بکاهد و در مناطق محروم هم کتابفروشیهای فعال داشته باشیم. این امر مستلزم نگاه نکردن به کتابفروشی به عنوان یک شغل تجاری است.
وی گفت: این شغل، همان هزینههای تمام مشاغل را دارد اما درآمد آن مشاغل را ندارد. مشاهده میکنیم که هر روز کتابفروشیهای خیابان انقلاب اسلامی به کافه و فروشگاه و فستفود تبدیل میشود. پیشنهاد میکنم که کتابفروشان هم بتوانند از قانون پرداخت بیمه سه درصدی تا سقف پنج نفر از کارکنان استفاده کنند. شاید این کمکها بتواند از حذف کتابفروشیها جلوگیری کند.
رکود تقاضا و بخش مظلوم فرهنگ
سید تقی نوربخش، مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی نیز در این برنامه به شرح مسئولیتهای بیمه پرداخت و گفت: دو اقدام بسیار مهم در پنج سال گذشته رخ داد و دو ساختار سازمان حذف شد. در سال 1388 معاونت فرهنگی اجتماعی منحل و موسسه عالی پژوهشی تعطیل شدند. یعنی سازمانی که تولیدکننده امنیت اجتماعی بود، نیازمند پژوهش و فعالیت فرهنگی نبود! در نخستین اقدام در دولت آقای روحانی، این دو معاونت کار خود را آغاز کردند و احیا شدند تا رسالت فرهنگی خود را انجام دهند.
وی با بیان اینکه بخش مظلوم فرهنگی کشور، ناشران و مولفان هستند، گفت: این به دلیل رکود تقاضاست که در شان فرهنگ فاخر ایران نیست. این باعث به مخاطره افتادن اقتصاد نشر میشود. حق بیمه دریافتی ما سنوات کارکنان خادمان نشر است. اگر عوارض پرداخت نشود، خدماتی هم نخواهد بود اما این حق بیمه میتواند با سوبسید دولتی دریافت شود و این حق مسلم شماست.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: در بخش پژوهشها، ساماندهی صورت گرفت تا پژوهشها از حق بیمه معاف شوند. درباره کارگاههای زیر پنج نفر و بهرهمندی ناشران از این قانون هم میتوان با مصوبه هیات امنای سازمان، صنف نشر را هم در آن قانون قرار داد. باید مذاکراتی صورت گیرد و این اقدام امکانپذیر است.
نشانی برای زجرهای صاحبان قلم
مسعود کوثری در این برنامه گفت: دهخدا در سالهای عمرش زجرهای زیادی کشید و این نشان، نشان زجرهایی است که همه صاحبان قلم در سدههای گذشته کشیدهاند و با قلم خود به جامعه ایران خدمت کردند. نشان دهخدا جشنواره سالانه اعضای هیات علمی کشور است. اندیشه این نشان از سال گذشته متولد شد و از دیماه همان سال دبیرخانه جشنواره را برقرار کردیم و با ناشران و استادان دانشگاه مکاتبه کردیم تا در 12 حوزه علوم انسانی آثارشان را به دبیرخانه بفرستادند. این جشنواره ویژه علوم انسانی است و امیدواریم بتواند سال به سال رونق بیشتری بگیرد.
وی سپس در بیان اهداف برپایی این جشنواره توضیح داد: پرورش تکوین دانشگاه به عنوان میدان اصلی تربیت نیروهای علمی، کمک به رشد و ارتقای تولیدات مکتوب دانشگاهی، ارزشگذاری به شان علم و دانش، حمایت دانشگاه و مراکز علمی از پدیدآورندگان، کمک به جهانی شدن تولیدات علمی است. ما میدانیم این توان را داریم که آثار قلمی ما بتواند جایگاهی در جهان پیدا کند اما باید بستر این شرایط فراهم شود و جشنواره دهخدا در پی فراهم آوردن چنین زمینههایی است.
دیگر نگران نیستیم
دکتر امید، رئیس هیاتمدیره انتشارات علمی فرهنگی در این برنامه به پیشینه این شرکت اشاره کرد و گفت: وقتی تصمیم بر آن شد که شرکت علمی فرهنگی به مجموعه دیگری از سوی وزارت علوم تحقیقات و فناوری واگذار شود، نگران شدیم که اهداف و مسئولیتهای خود را دنبال نکند اما وقتی دیدم که این مجموعه قرار است به وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی واگذار شود که دغدغه انجام کار فرهنگی داشت، از نگرانیهایمان کاسته شد. این جشنواره با حمایت اعضای هیات علمی دانشگاهها قوام پیدا خواهد کرد.
فرصتی برای کتاب نوشتن میخواهیم!
اعظم راودراد، معاون پژوهشی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در این برنامه گفت: درس دادن، یکی از هزارن کاری است که استاد دانشگاه باید انجام دهد و فقط به معنای درس دادن و مطالعهکردن نیست. همواره دغدغه نوشتن آثاری را داشتهام که زمان پرداختن به آن را کمتر یافتهام چرا که معمولا چنین زمانی برای استاد دانشگاه کمتر پیدا میشود و به نظر من استادانی که با تمام وظایفی که به عنوان هیات علمی دانشگاه بر دوش آنهاست، کتاب مینویسند، به نظر من قهرمانند.
وی ادامه داد: ما در حضور قهرمانان گردهم آمدهایم و قصد تجلیل از قهرمانان را داریم اما وظیفه دانشگاه فقط قدردانی از این قهرمانان نیست و باید موقعیت مناسبتری را برای استادان خود فراهم آورد که ایدههای خود را بنویسند. در تمام دنیا، پس از چند ماه درس دادن به استادان فرصتی برای نوشتن آثارشان داده میشود تا ایدههای خود را بنویسند اما حتی فرصت مطالعاتی برای همه استادان در ایران فراهم نیست. این حمایتهای معنوی، باعث دلگرمی استادان دانشگاه شده است.
ما هم پای کار هستیم!
محمد مهدی داوودیپور، مدیر عامل و رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان در این برنامه به سابقه این شرکت اشاره کرد و گفت: ما برای انجام هر کاری که منطبق بر کار و اساسنامه شرکت است، برای حمایت از ناشران و نویسندگان اعضای هیات علمی آمادهایم و میتوانیم برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز و برپایی نمایشگاههای کتاب و نیز تهیه سبد فرهنگی ناشران فعال در حوزه نشر کتابهای اعضای هیات علمی دانشگاهها را یاری کنیم.
حال و هوای نشر خوب نیست
برزین ضرغامی، مدیر کل اداره ارشاد استان تهران با تبریک هفته کتاب گفت: وزارت کار متولی برنامهای شده است که شاید در نگاه نخست به نظر بیاید که برپایی چنین برنامههایی نسبتی با این وزارتخانه ندارد و این قابل تقدیر است. حال و هوای بازار نشر کتاب خوب نیست. بسیاری از مشکلاتی که در حوزه نشر است، نشان از بیتوجهی به فرهنگ است و امیدوارم همکاری دو گروه وزارت کار و وزارت ارشاد، سبب رفع مشکلات کتاب شود. از وزارت کار درخواست داریم که با دستورات ویژه مشکلات نشر را برطرف کنند.
نظر شما