شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۲
کتاب «التفسیر الأثری الجامع» تجلی کمالات علمی آیت‌الله معرفت است

حجت‌الاسلام عبدالکریم بهجت‌پور در مراسم نهمین سالگرد ارتحال آیت‌الله معرفت گفت: «تفسیر اثری جامع» محوری‎ترین کتابی بود که جزء دغدغه‎های طولانی سال‎ها تلاش علمی و پژوهشی آیت‌الله معرفت به‌شمار می‌رفت. این کتاب تجلی کمالات علمی آن عالم مفسر است.

به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از قم، نهمین سالگرد رحلت آیت‌الله معرفت شامگاه جمعه (17 مهرماه) در بیت قدیمی ایشان و با حضور شاگردان این فقیه فقید، طلاب، فضلا و علاقه‎مندان به ساحت قرآن کریم و اهل بیت(ع) برگزار شد.

در این مراسم که حجج اسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‎پور، رئیس مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت تمهید؛ رضایی اصفهانی، عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی(ص) العالمیه؛ سیدرضا مودب، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه قم؛ حسین علوی‎مهر، عضو هي‍ئت علمي جامعة‌المصطفی(ص) العالمیه و جمع کثیری از شاگردان ایشان حضور داشتند، حجت‎الاسلام عبدالکریم بهجت‌پور در سخنانی به تبیین ویژگی‌های آن مرحوم و بخشی از فضائل علمی و پژوهشی وی در زمینه قرآن‌پژوهی پرداخت.

بهجت‎پور ضمن بیان اینکه نهمین سالروز ارتحال حضرت استاد علامه محمدهادی معرفت فرصتی است تا به بهانه تجلیل از خدمات ماندگار آن حضرت بخشی از ابعاد تلاش علمی ایشان را مرور کنیم، اظهار کرد: مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت تمهید یکی از یادگارهای آیت‌الله معرفت است که از سال 1386 در راستای نشر، گسترش، آموزش عقاید و نظرات آن عالم مفسر، شروع به کار کرده و در ابتدای امر به ساماندهی آثار ایشان پرداخته است.

وی در ادامه به برخی از آثار قرآنی آن حضرت اشاره کرد و افزود: محوری‎ترین کتابی که جزء دغدغه‎های طولانی سال‎ها تلاش علمی و پژوهشی آیت‌الله معرفت به‌شمار می‌رفت، تألیف «تفسیر اثری جامع» بود که تفسیری روایی جامع آرای شیعه و سنی است تا در آن حقانیت مکتب اهل بیت و درستی برداشت‎های شیعیان با رویکردی منطقی و برهانی در بین دیگر مسلمانان به اثبات برسد.

عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه با بیان اینکه «تفسیر اثری جامع» کتابی با رویکرد جدید در عرصه تفسیر است، اظهار کرد: این کتاب یکی از کارهای نیمه‌تمام این عالم وارسته است که 6 جلد آن یعنی تا پایان سوره بقره در زمان حیات مبارک ایشان نوشته شده بود ولی به همت 30 نفر از شاگردان ایشان 70 هزار فیش جمع‌آوری که این اثر ارزشمند با عنوان «التفسیر الأثری الجامع» در حدود 40 جلد کامل خواهد شد که تاکنون 19 جلد آن آماده چاپ است.

وی در ادامه با اشاره به کتاب چهار جلدی «شناخت‌نامه تنزیلی سوره‌ها» که در آن 114 سوره قرآن کریم با توجه به سیر نزولی آن‌ها تولید شده است، افزود: همچنین کتاب «مهارت‌های بیان تفسیر» که درصدد ترویج مهارت روش تفسیر به عنوان یک صنعت تخصصی است از دیگر آثار آیت‌الله معرفت که در این اثر سعی شده است مطالب به صورت کارگاهی در اختیار طلاب قرار گیرد.

مدیر مؤسسه قرآنی تمهید در ادامه گفت: کتاب «التمهید فی علوم القرآن» با موضوعاتی مانند تاریخ قرآن، اعجاز، محکم و متشابه، تحریف‌ناپذیری از دیگر آثار مرحوم آیت‌الله معرفت است که این استاد مفسر در این اثر به‌دنبال تدوین مقدمه‌ای برای تفسیر قرآن بودند که در ابتدا به صورت نامنظم ولی خوشبختانه توانستیم با تهیه این نوشته‌ها این کتاب را در 10 جلد به زبان عربی به چاپ برسانیم که تاکنون 5 جلد آن به فارسی ترجمه شده است و تا پایان امسال کار چاپ آن به اتمام خواهد رسید.

وی کتاب نقد شبهات یک کشیش معروف مسیحی بر ضد مکتب اسلام را از دیگر آثار ارزشمند این عالم ربانی خواند و تشریح کرد: این اثر، کتابی است که یک کشیش مسیحی نوشته و شبهات فراوانی را درباره قرآن مطرح کرده است، که ما در ابتدا این کتاب ارزشمند را در مجموعه کتاب التمهید قرار دادیم اما بعدها به درخواست دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم این کتاب را برای روحانیونی که در ایام مختلف سال به تبلیغ می‌روند از حالت طولانی به صورت مختصر درآوردیم که توسط دفتر تبلیغات منتشر شد.

مدیر مؤسسه قرآنی تمهید در ادامه خاطرنشان کرد: مؤسسه تمهید با همکاری مؤسسه خاتم الأوصیاء دست به تولید سه اثر دیگر با عنوان «آشنایی با منابع پژوهش‌های قرآنی»، «جدایی‌ناپذیری قرآن و اهل بیت(ع)» و «آشنایی با علوم قرآن» با هدف انتشار مجموعه اندیشه‌های آیت‌الله معرفت به زبانی ساده برای آشنایی عموم مردم با علوم قرآنی، زده است.

رئیس موسسه تمهید در ادامه اظهار کرد: مرحوم آیت‌الله معرفت، فقیه و مفسری برجسته و حقیقتا شخصیتی بی‌بدیل و بی‌نظیر بودند و پژوهش‌های عمیق قرآنی برای پرکردن خلاها و کمبودها داشتند و امروز با افتخار تمام می‎توانیم دوره کامل علوم قرآنی و تفسیر اثری ایشان را روی دست بگیریم و به عنوان افتخار جهان تشیع معرفی کنیم.


آیت‌الله محمدهادی معرفت از عالمان شیعه و محققان قرآنی است که در سال‌ 1309 هجری‌ شمسی‌ در کربلا در میان‌ خانواده‌ای‌ روحانی‌ و دوستدار قرآن‌ و عترت‌ به‌ دنیا آمد. پدرش‌ مرحوم‌ شیخ‌ علی‌ معرفت‌ از روحانیان‌ با فضیلت‌ بود که‌ از پانزده‌ سالگی‌ ساکن‌ کربلا شده‌ بود. خاندان‌ آیت‎لله‌ معرفت‌ همه‌ اهل‌ علم‌ و تقوا بودند و در این‌ راستا سابقه‌ای‌ 300 ساله‌ داشتند و همگی‌ فرزندان‌ مرحوم‌ شیخ‌ عبدالعالی‌ میسی‌، صاحب‌ رسالة‌ میسیّه‌ بودند. مرحوم آیت‌الله معرفت در کنار فقه و اصول، توان خود را در راه تفسیر و علوم قرآن گذاشت و کتاب‌های مهمی را در این عرصه باقی از خود باقی گذاشت.

مرحوم آیت الله معرفت از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم 29 دی ماه 1385 دعوت حق را لبیک گفت و پیکر پاکش پس از تشییع در حرم مطهر کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س) به‌خاک سپرده شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها