صالحی در نشست خبری نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی مطرح کرد
میکوشیم مصرفکنندگان به کالاهای فرهنگی مبتذل و غیراستاندارد رو نیاورند
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی، اظهار کرد: با اجرای این جشنواره میکوشیم هم کمیت مصرف فرهنگی تغییر کند و هم ذائقه کیفی مصرفکنندگان فرهنگی ارتقا یابد؛ به عبارت دیگر در تلاشیم مصرف کنندگان به کالاهای فرهنگی مبتذل و غیراستاندارد رونیاورند.
وی توضیح داد: سال گذشته با همین نگاه، جشنواره پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب آغاز به کار کردند. امسال نیز، نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی را در دستور کار قرار دادهایم.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی توضیح داد: این جایزه امسال در سه حوزه کتاب، لوازمالتحریر و اسباببازی و سرگرمی آغاز شد. با این نگاه که ما در این حوزهها از یک طرف خلاقیتی که بین مردم وجود دارد را کشف کنیم و از سوی دیگر امکان برندسازی برای این تولیدات پدید آید و مولدان برتر معرفی شوند. در نهایت هم فرصتی برای تبادل نظر مولدان در این حوزهها بهوجود آید.
صالحی با بیان اینکه اختتامیه نخستین جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی سهشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد، ادامه داد: با این اهداف، زمستان سال گذشته فراخوان نخستین جشنواره مصرف کالای فرهنگی را اعلام کردیم. در مجموع 1769 اثر در سه حوزه نامبرده به دبیرخانه ارایه شد که از این تعداد در هر یک از حوزهها، برگزیدگانی به مرحله نهایی راه یافتند.
علی فریدونی، مدیرکل دفتر مجامع و تشکلهای فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگر این نشست اظهار کرد: تأکیداتی که در چند سال گذشته بهویژه از سوی مقام معظم رهبری در حوزه مباحث اقتصاد مقاومتی و نقش کالاهای فرهنگی در این حوزه مطرح شد، زمینه شکلگیری جشنواره مصرف کالاهای فرهنگی را فراهم کرد. با این هدف، از سال گذشته برنامهریزیهای این جشنواره آغاز شد و در سه حوزه کتاب، لوازمالتحریر و اسباببازی آثاری که تولید شده بودند و همچنین هر آنچه که به صورت ایده و طرح بود، ارزیابی شدند.
وی ادامه داد: در این جشنواره از داورانی که در صنفهای مورد نظر شناخته شده بودند و در حوزههای مربوط تخصص لازم را داشتند استفاده کردیم. عمده شاخصههای داوری این جشنواره عبارتاند از استفاده از نمادهای ملی در طراحی آثار، به کارگیری خلاقیتهای ایرانی ـ اسلامی، کیفیت مواد اولیه، سادگی و ارزانی، اصول ایمنی و استاندارد در ساخت کالا، حس کنجکاوی و افزایش مهارتهای حرکتی و خلاقیت ذهنی، تأکید بر استفاده از سمبلهای بومی، قابلیت رقابت با آثار خارجی و توجه به اصول تصویرگری و صحافی.
فریدونی عنوان کرد: در مجموع در سه بخش کتاب، لوازم التحریر و اسباب بازی، 9 اثر به عنوان آثار برتر انتخاب شدهاند که در آیین اختتامیه این جشنواره معرفی خواهدشد.
مشارکت مردمی در حوزه دسترسی به کتاب
سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست به جشنوارههای پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب اشاره کرد و گفت: نگاه عدالتگرایانه فرهنگی که در دوره جدید وزارت ارشاد تعقیب میشود، یکی از اهداف این جشنوارهها است. هدفهای دیگر این است که بتوانیم به مشارکتهای مردمی و عمومی در حوزه دسترسی به کتاب ورود پیدا کنیم، ایدههای خلاقانهای که در حوزه دسترسی به کتاب است، کشف و ثبت کنیم و امکان تبادل آنها را به وجود آوریم.
این مقام مسئول با بیان اینکه سال گذشته شاهد برگزاری نخستین دوره جشنوارههای پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب بودیم، گفت: سال گذشته از 23 استان و 64 شهر ایران، 390 طرح و برنامه آمد. تأکید بر آن بود که هر شهری که برنامهها را میفرستد با نگاه مشارکتگرایانه مردم و نهادها نسبت به این کار اقدام کند. همچنین برنامهها باید قابلیت اجرا داشتند.
صالحی توضیح داد: ایدههایی که در این دو جشنواره اجرا شد و یا در حال اجراست، به عنوان ایدههای قابل طرح و تعمیم، در کتابچه «پیشنهادهایی برای ترویج کتابخوانی در روستاها» گردآوری شدهاند.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: این دو جشنواره فرصتهایی برای همافزایی و مشارکتهای عمومی و مردمی در حوزه کتاب فراهم کردهاند. امسال در این دو جشنواره تصمیم بر آن است که گروههایی که مروج کتابخوانی هستند شناسایی و تقدیر شوند.
وی عنوان کرد: یکی از کارهای امسال دبیرخانه جشنوارههای مذکور این است که همه شهرها و روستاهایی که سال گذشته برنامه ارائه کردهاند، امسال گزارش کار تحویل دبیرخانه دهند. همچنین بررسی خواهد شد که اهواز به عنوان پایتخت کتاب ایران چه برنامههایی را تاکنون انجام داده و روستاها و شهرها اجرای طرحهایشان را به کجا رساندند.
آبادیها و عشایر هم به جشنواره آمدند
بخش دیگر این نشست به سخنرانی علی اصغر سیدآبادی، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اختصاص یافت. وی اظهار کرد: در جشنواره روستاهای دوستدار کتاب سال جاری، آبادیها و عشایر نیز اضافه شده است. همچنین در جشنواره پایتخت کتاب ایران، امسال تغییراتی در داوریها و تعداد برنامهها اعمال شده است.
سیدآبادی عنوان کرد: میزان اجرای برنامههایی که سال گذشته به دبیرخانه این دو جشنواره ارسال شده است، ارزیابی خواهد شد. همچنین در بخش ترویج از مروجان کتابخوانی، بخشهای جدیدی مانند معلم برگزیده، پیشنماز و امام جماعت برگزیده، کتابدار برگزیده، مهدکودک برگزیده و کتابفروشی برگزیده نیز اضافه شدهاند.
وی بیان کرد: امسال تمام تصمیمهای این دو جشنواره را تشکلها اتخاذ کرده اند. امیدواریم در دورههای بعد تمام فعالیتها به تشکلها واگذار شود.
نظر شما