چهارشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۱
فرصتی روحانی برای آشتی مردم با کتاب در حرم مطهر حضرت معصومه (س)

زائران در شبستان‌های حرم حضرت معصومه (س) در کنار قفسه قرآن و ادعیه، با قفسه‌هایی روبه‌رو هستند که کتاب‌هایی با موضوع‌های گوناگون را در خود جای داده‌اند و این مکان روحانی را به فرصتی برای آشتی مردم با کتاب تبدیل کرده‌اند.

به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم ـ برای آشتی دادن انسان‌ها با کتاب­­ راه‌های زیادی وجود دارد. کافی است دقت کنیم کی و کجا، به چه بهانه‌ای کتاب را چگونه به دست چه کسی بدهیم تا در خاطرش اثری بگذارد و او را به دنبال کتاب بعدی بکشاند و این اتفاق زیبا استمرار یابد.

اماکن پرجمعیت و پر رفت و آمد همیشه مورد توجه کسانی است که به دنبال یافتن مشتری برای محصول خود هستند. کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی نیز از این قاعده مستثنا نیست. هم آن‌ها که به دنبال فروش کتاب هستند و هم آن‌ها که در پی ترویج فرهنگ کتابخوانی، مکان‌های پر رفت و آمد را برای دستیابی به هدف خود ترجیح می‌دهند. اماکن زیارتی یکی از مکان‌های مورد توجه‌ هستند. مدیریت فرهنگی‌ـ‌هنری آستانه مقدس حضرت معصومه (س) از نهادهایی است که این فرصت را مغتنم شمرده و گامی هر چند کوچک در نزدیک کردن مردم به کتاب برداشته است.

امروز زائران در شبستان‌های حرم حضرت معصومه (س) در کنار قفسه قرآن و ادعیه، با قفسه‌هایی روبه‌رو هستند که کتاب‌هایی جز قرآن و دعا را در خود جای داده‌اند و زائران پس از فراغت از اعمال مذهبی می‌توانند با مراجعه به این کتابخانه‌های کوچک، آثاری را بیابند که اگر چه موضوعشان دور از فضای معنوی حرم نیست اما از کتاب‌های عمومی نیز به شمار می‌روند.

«زیر تیغ آفتاب»، «گفت‌وگو با خدا»، «من به نماز عشق می‌ورزم»، «دانستنی‌های ازدواج»، «عنایت حضرت معصومه (س) به خادمان» و ... عناوینی هستند که در میان کتاب‌های موجود در این قفسه‌ها به چشم می‌خورند.

دیدن زائرانی که در کنار کتاب‌های مذهبی به مطالعه سایر موضوع‌ها مشغولند و نیز مشاهده جست‌وجوی زائران در میان کتاب‌های این کتابخانه کوچک، نوید می‌دهد که این گام هر چند در ابتدای راه است، اما می‌تواند گامی باشد برای آشتی دادن میان­ کتاب و آن‌هایی­ که­ از مطالعه دور­­ افتاده‌اند.

خدمتی شبانه‌روزی حتی برای نابینایان
مدیر فرهنگی‌ـ‌هنری آستانه مقدس حضرت معصومه (س) با اشاره به هدف راه‌اندازی کتابخانه‌های ویژه در حرم مطهر حضرت معصومه (س) اظهار می‌کند: معرفت‌افزایی، ارتقای دانش و افزایش ظرفیت حضور در حرم حضرت معصومه (س) هدف راه‌اندازی این کتابخانه‌های ویژه است.

حجت الاسلام والمسلمین اسماعیل محمدی می‌گوید: کتابخانه‌های ویژه در رواق‌های مختلف حرم حضرت معصومه (س) با دارا بودن پنج هزار نسخه کتاب در سال 1390 به حسب دستور تولیت آستان مقدس حضرت معصومه (س) در عید غدیر همان سال تأسیس شد.

وی با بیان این که کتاب‌های معارف با عناوین کلی قرآن، عترت و درباره قم و حضرت معصومه (س) در قفسه‌ها قرار داده شده است، می‌افزاید: همچنین در قفسه این کتابخانه‌ها کتاب‌هایی به خط بریل و مجموعه کتاب‌های گویا و صوتی برای نابینایان و کم‌بینایان گنجانده شده است.

مدیر فرهنگی‌ـ‌هنری آستانه مقدس حضرت معصومه (س) با اشاره به قرار گرفتن این کتابخانه‌ها به صورت شبانه‌روزی در اختیار زائران، یادآوری می‌کند: تعداد زیادی از این کتاب‌ها­ را مؤلفان و نویسندگان مختلف هدیه می‌کنند که بعد از بررسی در این قفسه‌ها قرار می‌گیرند.

وی معتقد است که بی‌گمان استفاده از فضاهای زیارتی برای ایجاد ارتباط با کتاب، فعالیتی اثرگذار است اما توجه به برخی نکات مانند انتخاب موضوع‌هایی که پاسخگوی سلیقه‌ها و علایق متنوع حاضران در این مکان‌ها باشند، بهره‌گیری از کتاب‌های داستانی و کم‌حجم و نیز مشارکت بیشتر ناشران و پدیدآورندگان کتاب با اهدای آثار مناسب، می‌تواند مایه پویایی و اثربخشی بیشتر این حرکت ارزشمند شود.

ظرفیت مکان‌های مقدس
اسدی یکی از خادمان بارگاه حضرت معصومه (س) است. او می‌گوید: مساجد و آستان مقدس امامزادگان، ظرفیت‌هایی مناسب برای راه‌اندازی کتابخانه دارند و می‌توانند به عنوان مجموعه‌های فرهنگی‌ـ‌مذهبی مورد بهره‌برداری قرار بگیرند. از نگاه او، زائران در کنار نماز و دعا می‌توانند اوقاتی را صرف خواندن کتاب کنند.

وی در ادامه می‌گوید: روایاتی متعدد درباره اهمیت همنشین انسان مطرح شده است که با توجه به این مهم، هر فرد کتابخوان می‌تواند اطرافیان، دوستان و نزدیکان خود را با کتاب‌هایی مفید که می‌شناسد، آشنا سازد.

کتاب‌های موجود تنوع موضوعی ندارند
زهرا از اصفهان برای زیارت حرم حضرت معصومه (س) آمده است. به مطالعه علاقه دارد و ساعتی را برای یافتن کتابی وقت صرف کرده اما در آخر نتوانسته آن چه را می‌خواسته است، بیابد.

وی می‌گوید: اقدام جالب و مطلوبی است که قفسه‌هایی برای کتابخوانی در رواق‌های حرم قرار داده‌اند؛ اما تنوع کتاب‌ها مطلوب نیست.

این زائر ادامه می‌دهد: انتخاب کتاب‌های به‌روز و آثار نویسندگان مطرح با موضوع‌های دینی تأثیری بسزا بر کتابخوانی دارد و وجود کتابخانه‌ای در مکانی زیارتی، اشتیاق مطالعه را بیشتر و مردم را به سمت کتاب جذب می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها