علی باباچاهی در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری کتاب قرار داده، نوشتهاست: آنچه این روزها ذهنم را درگیر کرده، مقولاتی روشنفکری از جنس تهدیدهای فرهنگی چون کاهش شمارگان کتاب است؛ هرچند به قدری فجایع در دنیا به بار آمده که آدمی خجالت میکشد مباحث روشنفکری را مطرح کند.
این روزها آنچه اغلب ذهنم را مشغول میکند سرگردانی بسیاری از نویسندگان، مترجمان و اهل ادبیات است. این سرگردانی به دلیل افت تیراژ کتاب است و دلیل دیگری برای این موضوع نمیبینم. البته علتیابی این مساله در حوصله وقت ما نیست. تازه به گمانم اگر علتیابی کنیم چه فایدهای دارد؟! فرض کنیم بگوییم دلیل پایین بودن شمارگان کتاب فقدان فرهنگ مطالعه است یا کتابهای خوب و دندانگیر کمتری چاپ میشود اما
وقتی میبینیم فلان انتشارات بهترین کتابهای تألیفی و ترجمهای را با شمارگان 400 نسخه چاپ میکند و باز با کمبود مخاطب مواجه است در شگفت اندر میشوم.
موضوع پایین بودن شمارگان کتابها بیشتر از هر کس دیگری، برای نسل جوانی که میخواهند بنویسند تهدید است. این دغدغه من امروزه کاملاً ملموس و به فعلیت در آمده است؛ یعنی به شکلی بارز احساس میشود.
نمیخواهم بگویم به همین دلیل است که دست و دلم کمتر به نوشتن میرود چرا که تا به امروز به قدری کتاب چاپ کردهام که این موضوع برایم مسالهای بازدارنده نباشد اما چه کنم که نگرانم؛ نگران نسل آینده و ادبیات.
نظر شما