«فرنگیس» رونمایی شد
سرهنگی: ادبیات دفاع مقدس بینیاز از ادبیات آهنگین است/ خاطرات جنگ را باورپذیر بنویسیم
مرتضی سرهنگی در آیین رونمایی کتاب «فرنگیس» گفت: نویسنده خاطرات حوزه جنگ تحمیلی باید به گونهای باورپذیر بنویسد که شکی در واقعی بودن وقایع نداشته باشیم زیرا احتیاجی به ادبیات آهنگین و نمایشی نداریم. شخصیتهای کتاب «فرنگیس» بسیار دلپذیر تصویر شدهاند، مشابه این شخصیتها در کتابهای دیگر نیست.
جنگ فتاحی با کلمات و عبارات
مرتضی سرهنگی در این آیین گفت: ادبیات جنگ، درهای شناخت جنگ را به روی مردم باز میکند. بیشتر اتفاقهای جنگ باورنکردنی به نظر میرسد. بسیاری از رویدادهای کتاب «فرنگیس» هم باورنکردنی است. شخصیتی به نام گرگینخان که مانع عروس شدن فرنگیس در کشور عراق شد را در این کتاب دوست داریم. تلاش فتاحی این بود که وقایع غیر قابل باور را برای تمامی مردم باورپذیر کند. فرنگیس با دشمن عراقی جنگید اما فتاحی به جنگ با کلمات و عبارات رفت.
مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت تاکید کرد: نویسنده خاطرات حوزه جنگ تحمیلی باید به گونهای باورپذیر بنویسد که شکی در واقعی بودن وقایع نداشته باشیم در غیر این صورت، هم نویسنده و هم راوی بازندهاند. ما احتیاجی به ادبیات آهنگین و نمایشی نداریم. شخصیتهای کتاب «فرنگیس» بسیار دلپذیر تصویر شدهاند. مشابه این شخصیتها در کتابهای دیگر نیست.
وی با بیان اینکه خاطرات شمال غرب ایران از جنگ تحمیلی دستنخورده باقی مانده است، گفت: امیدوارم با کمک حوزه هنری استان کرمانشاه و مهناز فتاحی بتوانیم این خاطرات را ثبت کنیم. فتاحی، قلم خود را در ادامه سلاح «تبر» فرنگیس میداند و ما به او امید بستهایم.
سرهنگی کتاب «فرنگیس» را مرجعی از تجربه زندگی و جنگ دانست و یادآور شد: همه دارایی ایران، نفت و گاز نیست، داراییهایی داریم که بر زمین راه میروند و باید خاطراتشان ثبت شود.
حضور فرنگیس در وجب به وجب ایران
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین خاموشی با بیان اینکه کتاب «فرنگیس» را در مدت دو روز مطالعه کرد، گفت: در صفحاتی از این کتاب درنگ کردم زیرا تصور اتفاقات رخ داده در این اثر برای ما که در تهران زندگی میکنیم، بسیار دشوار بود.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در توصیف شخصیت فرنگیس حیدرپور، به دو آیه از قرآن کریم اشاره کرد و افزود: اگر از این بانو بپرسیم که چقدر سواد دارید؟ شاید پاسخ قانعکنندهای برای ما نداشته باشد اما طبق آنچه در کتاب «فرنگیس» آمده است، معتقدم که او در کلاس حریت و آزادگی رتبه نخست را از آن خود کرده است.
وی ادامه داد: همچنین اگر از او بپرسیم که چرا سرزمینت را دوست داری، به خانوادهات عشق میورزی، تمام شهیدان شهر خود را به خاطر داری و چرا شهرت را فراموش نمیکنی؟ میتوانیم مصداق آیه «إِنَّ الَّذينَ قالوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ استَقاموا تَتَنَزَّلُ عَلَيهِمُ المَلائِكَةُ أَلّا تَخافوا وَلا تَحزَنوا وَأَبشِروا بِالجَنَّةِ الَّتي كُنتُم توعَدونَ ﴿فصلت آیه۳۰﴾» را در شخصیت او بیابیم. شما در این کتاب به هیچ وجه ترس را نمیبینید. گویی دستی به فرنگیس قدرت میدهد.
خاموشی همچنین به آیه 16 و 17 سوره مبارکه «جن» اشاره کرد و گفت: این آیه برای تمام افرادی که در راه خداوند مقاومت میکنند، کافی است. اگر وجب به وجب خاک ما بانوانی مثل فرنگیس نداشت، اکنون کشوری به نام ایران نداشتیم. چنین مقاومتهای سترگی را باید در برابر مهاجمان سرمایه بدانیم و به آیندگان توصیه کنیم با مطالعه خاطرات انسانهایی چون فرنگیس حیدرپور، بدانند که چرا کشورمان از تجاوز بیگانگان مصون مانده است.
مثل من بجنگید!
در ادامه، پس از قصهخوانی «وحید خسروی»، فرنگیس حیدرپور که به زبان کُردی سخن میگفت، اظهار کرد: سال 1359 که صدام جنایتکار به روستای ما حمله کرد، هشت نفر از عزیزان و اقوامم به شهادت رسیدند. من یک عراقی را اسیر کردم و یکی از آنها را با تبر کُشتم. یک برادرم شهید شد. دو برادر و یک خواهرم جانباز شدند اما پروندهای ندارند و وضعیت پروندهشان نامعلوم است.
وی در توصیهای به بانوان حاضر در تالار گفت: خواهران حجاب خود را رعایت کنند. گول شیطان را نخورند. ماهواره نبینند، به حرفهای بیگانگان گوش ندهند و مثل من با دشمنان بجنگند!
با کوهها هم سخن گفتم
فتاحی، آخرین سخنران این آیین بود. وی خود را نویسندهای معرفی کرد که نخستین خاطراتش را در 12 سالگی و از سالهای دوری پدرش برای حضور در جبهه نوشته است، سپس گفت: تمام مستندات این کتاب، شامل مصاحبههای من با خانواده، دوستان و اقوام فرنگیس است. من نهتنها با آنها که با کوهها و درختان محل سکونت او هم سخن گفتهام. وظیفهام ثبت خاطرات مردم شهرم است. امیدوارم مخاطبان با مطالعه این کتاب با رشادتهای مردم کرمانشاه در جنگ، آشنا شوند.
در پایان این برنامه از کتاب «فرنگیس» رونمایی شد و حوزه هنری انقلاب اسلامی، به مناسبت روز خبرنگار از فعالان رسانهای از جمله خبرنگار ایبنا قدردانی کرد.
نظر شما