به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی
استانداردهای کتابخانههای دیجیتالی استانداردهای ذخیرهسازی و حفاظت، مکتوب شدند
کتاب «استانداردهای کتابخانههای دیجیتالی استانداردهای ذخیرهسازی و حفاظت» منتشر شد؛ در این اثر، استانداردهای فرادادهای، قالبهای دیجیتالسازی و ذخیرهسازی و حفظ اطلاعات معرفی شدهاند.
حفاظت از این منابع و دسترسپذیر کردن همگانی آن که خود جزئی از میراث فکری ملتها محسوب میشود، به دغدغهای جدی برای سازمانهای متولی حفظ و اشاعه گنجینه میراث هستند، بهویژه کتابخانههای ملی، تبدیل شده است. این مسئله تا بدان حد مورد توجه است که بهعنوان یکی از ستونهای تحقق استراتژی سازمان، تدوین استانداردهای ملی و پروتکلهای ارتباطی بهعنوان یکی از اولویتهای سازمان در دستور کار قرار گرفت.
بنابراین، به منظور یکسانسازی و ارائه استانداردهای محتوای دیجیتال که در سطح کشور به صورت پراکنده در بعضی از سازمانها و ارگانها در حال تهیه و جمعآوری است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایرام تصمیم گرفت تمامی این استانداردهای موجود در حوزه کتابخانه و آرشیو دیجیتالی را شناسایی، ترجمه و بومیسازی کند و بهعنوان یکی از برنامههای استراتژیک در سند راهبردی سازمان هم مطرح شد.
میترا صمیعی یکی از اعضای هیأت علمی سازمان، طرح پژوهشی را با عنوان «بومیسازی استانداردهای کتابخانه و آرشیو دیجیتالی» در سال 1390 مطرح کرد که کتاب «استانداردهای کتابخانههای دیجیتالی استانداردهای ذخیرهسازی و حفاظت» بخشی از مستندات این طرح پژوهشی است. در این اثر، استانداردهای فرادادهای، قالبهای دیجیتالسازی و ذخیرهسازی و حفاظت اطلاعات معرفی و بیان شدهاند.
از جمله اهداف تهیه و انتشار این کتاب میتوان به معرفی و ارائه استانداردهای ذخیرهسازی و قالبهای مناسب برای محتوای الکترونیکی، معرفی و ارائه استانداردهای مورد نیاز برای ارائه خدمات به اشتراکگذاری محتوای الکترونیکی میان سازمانها، تصمیمگیری در گزینش استاندارد و فرادادههای مناسب ذخیرهسازی امن و بلندمدت اشیای دیجیتالی، تصمیمگیری در گزینش قالبهای مناسب ذخیرهسازی امن و بلندمدت اشیای دیجیتالی و در نهایت، ارائه استانداردها و قالبهای مناسب ذخیرهسازی برای پیادهسازی در سامانه کتابخانه و اسناد دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.
کتاب «استانداردهای کتابخانههای دیجیتالی استانداردهای ذخیرهسازی و حفاظت» در 7 فصل تنظیم شده است؛ در فصل نخست، به کلیات بحث، روش کار، تعاریف اصطلاحات پرداخته شده است. نویسنده در فصل دوم، به عوامل و معیارهای انتخاب قالبهای ذخیرهسازی شامل عوامل تداوم، کیفیت و کارایی و معیارهای انتخاب قالب اشاره کرده است.
معرفی قالبهای ذخیرهسازی شامل قالبهای متنی، تصویری و دیداری و شنیداری، در فصل سوم این اثر صورت گرفته است. در فصل چهارم، به بحث فرادادهها، اهمیت آنها، کاربردها، میان کنشپذیری آنها پرداخته شده است.
مخاطبان در فصل پنجم، با استانداردهای ساختاری، میان کنشپذیری و راهبری و فرادادههای توصیفی، مدیریتی، ساختاری، حفاظت آشنا میشوند. مؤلف در فصل ششم به معرفی یکی از مدلهای مفهومی داده یعنی الگوی مرجع نظام اطلاعاتی باز (اُ. ای. آی. اس) که تنها استاندارد حفاظت و گردش اطلاعات است، پرداخته است. فصل هفتم نیز نتیجهگیری از مباحث ارائه شده است.
چاپ نخست کتاب «استانداردهای کتابخانههای دیجیتالی استانداردهای ذخیرهسازی و حفاظت» اثر میترا صمیعی، با شمارگان 500 نسخه، در 280 صفحه، به بهای 160 هزار ریال از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران راهی بازار نشر شده است.
نظر شما