مجید غلامیجلیسه، مدیر عامل مؤسسه خانه کتاب در آئین رونمایی از فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» گفت: فصلنامه نقد کتاب در پی بررسی کیفی آثار در حال انتشار است.
مجید غلامی جلیسه، مدیر عامل مؤسسه خانه کتاب در این آئین گفت: فصلنامه نقد کتاب در پی بررسی کیفی آثار در حال انتشار است و امیدواریم با انتشار این فصلنامهها بهویژه فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» وضعیت کیفی کتابها ارتقا یابد.
وی با بیان اینکه، از هفده سال گذشته مجلات «کتاب ماه» با موضوعات 9 گانه در این موسسه منتشر میشد اظهار کرد: از سال 1393 طرح انتشار فصلنامههای نقد کتاب مطرح شد تا با این طرح جدید اتفاقات بهتری در عرصه کتاب رقم بخورد.
از «کتاب ماه دین» تا فصلنامههای موضوعی
غلامیجلیسه با بیان این که در این فرآیند، در نخستین گام به «موضوعی کردن» مجلات پرداخته شده است گفت: با طراحی فصلنامههای نقد کتاب، مجله «کتاب ماه دین» به موضوعات «کلام،فلسفه و عرفان»، «قرآن و علوم حدیث»، «اخلاق، تربیت و روانشناسی» و «فقه و حقوق» تقسیم شد.
مدیر عامل مؤسسه خانه کتاب با اشاره به اینکه دانشگاهها و حوزههای علمیه درباره مباحث فقه و حقوق در حال فعالیت هستند، اظهار کرد: افزون بر فعالیت این نهادهای علمی، پایاننامههایی با این موضوع در حال تألیف است و ناشرن تخصصی نیز در حال انتشار آثاری با موضوع فقه و حقوق هستند و همین امر لزوم انتشار مجلهای مستقل را فراهم آورد.
غلامیجلیسه در ادامه آئین رونمایی از فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» به انتشار 65 هزار عنوان کتاب در سال 1392 اشاره کرد و گفت: این آمار در سال 1393 با افزایش 10 درصدی مواجه بوده و آمار نشر به عددی معادل 73 هزار عنوان رسیده است که نشان میدهد با سقوط هشتاد درصدی در محتوا مواجه هستیم.
وی، در بخش دیگری از سخنان خود به جایزه کتاب سال اشاره کرد و گفت: در سال گذشته 33 هزار کتاب چاپ اولی در جایزه کتاب سال مورد ارزیابی قرار گرفت که در گام نخست ارزیابی از سوی داوران 95 درصد کتاب ها رد شده و به مرحله دوم راه نیافتند و در مرحله دوم نیز هشت اثر برگزیده شد که پنج عنوان آن ترجمه بود.
غلامیجلیسه ادامه داد: اگر تغییر سیاست انتشار فصلنامه نقد به جای مجلات کتاب ماه در دهه 1380 رقم میخورد در ابتدای دهه 1390 شاهد کیفیسازی کتابها بودیم.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب با بیان اینکه در حوزه فقه و حقوق آثار متنوعی با تعداد قابل توجهی در حال انتشار است گفت: متأسفانه عمده مجلاتی که در این حوزه منتشر میشود پژوهشی هستند و در عرصه معرفی آثار کار قابل توجهی انجام نشده است.
غلامیجلیسه به پیشینه مجوز و انتشار فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» پرداخت و گفت: مراحل انتشار این فصلنامه در مهر ماه سال 1393 کلید خورد. کار نقد برای بسیاری از نویسندگان چندان جذابیتی ندارد و راهاندازی چنین فصلنامهای که سابقه انتشار نیز نداشته است، کاری سخت و مشکل بود.
کتابها بدون تفکیک به استادان ارسال شد
حجتالاسلام دکتر سید محمدعلی احمدی ابهری، سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» دیگر سخنران این آئین بود. وی گفت: نخستین شماره این فصلنامه با انتشار 33 مقاله منتشر شده است و رونمایی میشود.
احمدی ابهری ادامه داد: محققان حوزه فقه و حقوق بهطور عمده به هر دو حوزه فقه و حقوق علاقهمند هستند و درآن مطالعاتی داشتهاند به همین دلیل، در گام اول و برای دریافت نقد و مقاله از استادان، لیست تمامی کتابهای هر دو حوره برای آنها ارسال شد تا خود استادان بنا به علائق خود کتاب مورد نظر را انتخاب و نقد کنند.
وی با بیان اینکه، مسأله دیگر انتشار فصلنامه تأمین و تهیه کتابها بود اظهارکرد: در این مرحله شاهد همکاری مطلوب ناشران بودیم که بدون اعمال محدودیت کتابهای جدید را برای ما ارسال کردند.
سردبیر فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» به انتشار مطالب متنوع دیگری در نخستین مشاره فصلنامه حاضر نیز اشاره کرد و گقت: نخستین شماره این فصلنامه در حال گردآوری و تدوین بود که دکتر کاتوزیان، پدر علم حقوق، درگذشت که مطلبی با یاد وی در نخستین شماره فصلنامه منتشر شد، همچنین سالشمار آثار شهید ثانی و اقرارنامهای از سده هفتم نیز در نخستین مشاره این فصلنامه منتشر شد.
کمّیت در کمین کیفیت
آئین رونمایی از فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» با سخنرانی دکتر سید محمد هاشمی یکی از مشاوران علمی این فصلنامه ادامه یافت. وی اظهار کرد: باید بین قرآن و فقه تناسب ایجاد کنیم. امروزه با دو عنوان «کمّ» و «کیف» در آثار مواجه هستیم و آنطور که دیده میشود، کمیت بر کیفیت غلبه پیدا کرده است و کتابهای وزین در غلبه کتابهای کمّی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی فضایی را به وجود آورد تا عدهای کمتوان در عرصههای علمی وارد فضای دانشگاهی شوند اظهار کرد: اگر فضایی برای نقد باز شده است مقصود انجام کار تجاری نیست بلکه انجام کاری اخلاقی است. در مغرب زمین اندیشمندان در تدوین کتابها و مقالات مبادله فکری میکنند.
هاشمی ادامه داد: مشکل دیگری که امروز در برخی از فقها دیده میشود این است که برخی از فقها بیش از آنکه نوگرا باشند سنت گرا هستند، در حالیکه باید فقه را روزآمد کنند و با درک مسائل روزآمد و پیامهای قرآنی مطالب سازنده بنویسند.
در نقد کتاب رفاقت را کنار بگذاریم
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام دکتر محمدابراهیم شمس ناتری از دیگر مشاوران علمی فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» در سخنان کوتاهی گفت: یکی از مسائل مهمی که در کشور ما درباره آن شفافیت و جود ندارد، کیفیت کتاب است.
شمس ناتری دلیل این عدم شفافیت را در سیاستگذاریهای کلان در دانشگاهها دانست و اظهار کرد: ارتقا استادان دانشگاهها از عوامل مهم در عدم شفافیت کیفیت کتابها است. در نقد کتاب باید رفاقت و دوستی را کنار گذاشت و به نقد علم پرداخت و با انتشار فصلنامه نقد کتاب این امر متحقق میشود.
دکتر محمود ویسیمولوی، دارنده یکی از مقالات فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق» در سخنان کوتاه خود به ماهیت نقد پرداخت و گفت: نقد ارزشگذاری به کتاب است و به آن اعتبار میبخشد هرچند نگاه جامعه ما به نقد منفی است و لزوم اصلاح این نگاه احساس میشود.
دکتر مسعود حبیبیمظاهری دیگر دارنده مقاله در فصلنامه حاضر نیز به کتابسازی و مقالهسازی در عرصههای علمی اشاره کرد و گفت: برخی آنچنان در عرصه کتابسازی حرفهای هستند که در طول یک هفته کتابی سیصد صفحهای مینویسند و گاهی مقالات دیگر استادان را بدون هیچگونه تغییر به نام خود منتشر میکنند.
نخستین شماره فصلنامه نقد کتاب «فقه و حقوق»، با انتشار 33 مقاله، و با قیمت 6 هزار تومان از سوی مؤسسه خانه کتاب منتشر شده است.
نظر شما