سه‌شنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۹
مبارز گمشده در طوفان

رمان«گرینگوی پیر» نوشته کارلوس فوئنتس، یکی از شاهکارهای ادبیات داستانی آمریکای لاتین به حساب می‌آید. رمانی که به چند و چون زندگی و مرگ یک شخصیت واقعی در گیرودار انقلاب کشور مکزیک اختصاص دارد.

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- رسول آبادیان: امبروزبی یرس، نویسنده سرشناس آمریکایی درسال 1913ودر سن هفتادو یک سالگی، دل از خانمان و میهن خود برمی‌کند و به سرزمین آشوب‌زده مکزیک می‌رود تا به انقلاب بپیوندد اما دیری نمی‌گذرد که رد پای او در طوفان انقلاب گم می‌شود و دیگر هیچ‌کس از سرنوشت او خبری نمی‌شنود.

زمینه این رمان، انقلاب مکزیک است و بر متن این انقلاب، کارلوس فوئنتس زندگی و سرنوشت سه شخصیت اصلی رمان را به تصویر کشیده است.

رمان«گرینگوی پیر» جدای از وجه سیاسی و اظهارنظرهای فلسفی‌اش، یک شاهکار ادبی است چرا که نویسنده با دردست داشتن فقط سایه‌ای محض از یک فرد، اورا به عنوان یکی از مطرح‌ترین شخصیت‌های داستانی جهان بالا می‌کشد.

فوئنتس که خود از بزرگان ادبیات آمریکای لاتین است، همراهی روحی خود با مردم سرزمین‌اش را در قالب حلول به جسم شخصیت‌های انقلابی عینیت می‌بخشد و در این کار تا جایی پیش می‌رود که اغلب منتقدان، شخصیت «گرینگوی پیر» را یکی ازابعاد روحی خود ‌نویسنده قلمداد می‌کنند.

فوئنتس در گرینگوی پیر، در قالب رابطه‌ای سه گانه میان شخصیت‌های رمان، بسیاری از جنبه‌های روانی آدمی را به استادی و با زبانی که مثل بیشتر آثارش گاه با شعری ناب در آمیخته می‌شود، پیش روی خواننده قرار می‌دهد.این وجه شاعرانه در لابه لای فضای بعضا خشونت‌بار اثر، نوعی هارمونی ایجاد می‌کند که فقط از عهده نویسنده‌ای درحدو حدود فوئنتس برمی‌آید.

رگه‌های موثر شیوه رئالیست جادویی که مختص نویسندگان آمریکای لاتین است، دراین کاربه اوج خود رسیده زیرا نویسنده با ایجاد فضایی میان باور و ناباوری، آنچنان مسیر روایت را به پیش می‌برد که خواننده با تک تک اجزای اثر و روح شخصیت‌ها عجین می‌شود وحتی ازعجیب‌‌ترین عملکردهای آنان دچار حیرت نمی‌شود.

فوئنتس در گرینگوی پیر، هم واقعیت موجود درکشورش را نقد می‌کند و هم تمایلی عجیب به تغییر این واقعیت ازخود نشان می‌دهد. او درپس و پشت شخصیت‌هایش سنگر گرفته تا آلام و آرزوهای دیرین خود به عنوان یک سیاستمدار- نویسنده را به شکلی مانا با دیگران در میان بگذارد.
همانگونه که در مقدمه مترجم هم آمده، فوئنتس همزبان با«اکتاویوپاز» شاعر بزرگ هموطن‌اش، انقلاب مکزیک را تلاشی برای رسیدن به هویتی مستقل و دستیابی به ارزش‌هایی می‌داند که اگرچه یک شبه به دست نیامده اما راه رسیدن به آنها با این انقلاب هموارتر شد و البته این راهی است که مدام باید پیموده شود.

کارلوس فوئنتس با تکیه بر شخصیت امبروزپی‌یرس در پی القای این ذهنیت‌است که انقلاب‌های بیرونی، حاصل انقلاب‌های درونی است. ‌او ذات انقلاب را متعلق به ذهن‌های کنجکاو و علاقه‌مند به کل بشریت می‌داند و برای ارائه چنین ذهنیتی به سراغ شخصیتی هفتاد و یک ساله می‌رود. شخصیتی که عمرش را صرف سرودن شعر درراه رسیدن به مرزهای انسانی کرده‌است.

پی یرس گرچه فرصت انقلابی ازنوع شورش بیرونی را پیدا نمی‌کند اما آنچه از او درذهن خواننده با قی می‌ماند، نوع واکنش او به مناسبات زندگی انسان در گوشه‌ای از این سرزمین خاکی‌است. منظورآن است که این نفس عمل شخصت داستانی است که اهمیت دارد و مابقی ساختار اثر هم پیرامون همین حرکت خودجوش قرار گرفته.

چاپ تازه رمان گرینگوی پیر درشمارگان 1500 نسخه و قیمت 12000 تومان ازسوی انتشارات ماهی منتشر شده‌است.  
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها