دوشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۷
بیان ناگفته‌های تکنیکی خوشنویسی و کتاب‌آرایی در کتاب جدید غلامرضا راهپیما

«خوشنویسی و کتاب آرایی در ایران» نوشته غلامرضا راهپیما، هنرمند و محقق خوشنویسی و نقاشیخط، از سوی انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شد. در این کتاب بسیاری از نکات تکنیکی کاربردی در هنر خوشنویسی و همچنین کتاب‌آرایی، که در منابع دیگر درج نشده‌اند، توضیح و تشریح شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)«خوشنویسی و کتاب‌آرایی در ایران» نام جدیدترین پژوهش غلامرضا راهپیما، هنرمند پیشکسوت و محقق و مدرس هنرهای سنتی خوشنویسی و کتاب‌آرایی است که به تازگی از سوی انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.

از ویژگی‌های مهم این کتاب عدم خسّت نویسنده در ارائه اطلاعات تکنیکی است. معمولا استادان و شاغلان به این حرفه‌ها، نکات تکنیکی را به مخاطبان عام ارائه نمی‌کنند، به همین دلیل این نکات در دیگر کتاب‌ها وجود ندارند؛ به عنوان مثال در این کتاب، مراحل اصلی گرفتن رنگ از رنگدانه‌ها برای رنگ‌آمیزی کاغذ و همچنین چگونگی مرمت خطوط خوشنویسی و... به ساده‌ترین وجه و به صورت کاربردی توضیح داده شده است.

کتاب 16 فصل دارد که عناوین آنها به ترتیب عبارتند از «ابزار و مواد خوشنویسی»، «مرکّب»، «قلمدان»، «کاغذ»، «کاغذهای الوان»، «کاغذهای ابر و باد»، «کاغذهای آهار مهره»، «قطع و اندازه کتاب»، «قطاعی (کاغذبری)»، «روش به کار بردن ورق طلا»، «همنشینی نقش و تذهیب در خوشنویسی»، «قطعه سازی»، «جلدسازی»، «اصول و قواعد خط و خوشنویسی»، «نگهداری، حفاظت و مرمّت اسناد و نسخ خطی» و «واژگان».

کتاب مقدمه‌ای به قلم محمد رجبی دوانی، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دارد. بخشی از مقدمه به این شرح است: «از جمله‌ پژوهش‌های ارزشمندی که پیرامون کتاب آرایی ایران و زیرشاخه‌های وابسته‌ آن در دوران معاصر صورت گرفته است، کتاب حاضر با عنوان «خوشنویسی و کتاب‌آرایی در ایران» اثر هنرمند فرهیخته استاد غلامرضا راهپیما است که حاصل سال‌ها تجربه، ممارست، تلمذ، عشق و اندیشه‌ اوست. فصول شانزده گانه این اثر گرانقدر، کشکول جامعی از اسباب و ابزار و ارکان و ابواب مختلف و مراحل خلق یک اثر هنری است. کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی خشنود است که در چاپ و نشر این اثر ارزشمند هنری که هم‌چون اثر فاخر گذشته ایشان – کتاب «از الفبا تا هنر»- در زمره‌ی کتب مرجع و مأخذ هنر خوشنویسی به شمار می‌آید، سهمی از دین خود را به ساحت قدسی هنر و فرهنگ ایران اسلامی ادا می‌نماید.»

غلامرضا راهپیما از شاگردان و نزدیکان مرحوم استاد حبیب الله فضائلی، نویسنده کتاب «اطلس خط» بوده است. از آثار خوشنویسی و نقاشیخط راهپیما تاکنون نمایشگاه‌های بسیاری در ایران و دیگر کشورهای جهان برپا شده و برخی از آثار وی نیز در موزه‌های ملی کشورهایی چون بوسنی و هرزگوین، سنگاپور، امارات متحده عربی و... نگهداری می‌شوند.

با قلم راهپیما پیشتر کتاب «از الفبا تا هنر» نیز منتشر شده است.

«خوشنویسی و کتاب‌آرایی در ایران» نوشته غلامرضا راهپیما با شمارگان هزار نسخه، 365 صفحه و بهای 200 هزار تومان از سوی انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، روانه کتابفروشی‌ها شده است.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها