دوشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۵
«آشنایی با پایگاه‌های اطلاعاتی» برای کتابداران حرفه‌ای

پایگاه‌های اطلاعاتی، از جمله شاخه‌هایی است که به علم اطلاعات و دانش‌شناسی کمک شایانی می‌کند. انتشارات سمت به همین منظور کتابی با عنوان «آشنایی با پایگاه‌های اطلاعاتی» به قلم حمزه‌علی نورمحمدی را به چاپ رسانده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) پایگاه‌های اطلاعاتی، از اصلی‌ترین ملزومات کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی هستند. از این‌رو، از کتابداران انتظار می‌رود ضمن آشنایی با ساختار انواع پایگاه‌های اطلاعاتی بتوانند برای طراحی پایگاه‌هایی که قادر به انجام برخی امور کتابخانه‌ای باشند توانمندی‌های لازم را کسب کنند. در این میان، آنچه بیش از همه اهمیت دارد، تسلط بر مفاهیم و مهارت‌هایی از جمله مدیریت، طراحی، معماری، شکل‌دهی و ذخیره و بازیابی در پایگاه‌های اطلاعاتی است.

کتاب حاضر در 6 فصل تالیف شده است. مقدمه‌ای بر پایگاه‌های اطلاعاتی، اصطلاحات مهم در پایگاه‌های اطلاعاتی، مدیریت، طراحی و معماری پایگاه‌های اطلاعاتی عناوین سه فصل ابتدای این کتاب است. نویسنده در این فصول به تعریف و پیدایش پایگاه اطلاعاتی،  و تاریخچه مختصر طراحی و توسعه پایگاه‌های اطلاعاتی پرداخته و در ادامه نیز به تعریف اصطلاحات کتابداری را گنجانده است.

نویسنده عنوان فصل چهارم کتاب خود را «ساخت پایگاه اطلاعاتی برای کتابخانه» انتخاب کرده است. در این فصل اجزا اولیه پایگاه اطلاعاتی برای کتابخانه، ابزارهای مورد نیاز برای تهیه پایگاه اطلاعاتی در کتابخانه، کاربرگ ورود اطلاعات در پایگاه‌هی اطلاعاتی برای خوانندگان این کتاب شرح داده شده است.



خوانندگان در ادامه مطالعه این کتاب و در فصل پنجم می‌توانند ارزیابی و اشتراک پایگاه‌های اطلاعاتی را با مطالعه مباحثی درباره 10 پایگاه اطلاعاتی بزرگ جهان، معیارهای ارزیابی و انتخاب پایگاه‌ اطلاعاتی و چگونگی تهیه پایگاه اطلاعاتی از نظر بگذرانند.

نویسنده در فصل ششم از این کتاب سعی کرده است به نقش کتابداران و متخصصان اطلاع‌رسانی در طراحی بپردازد، به‌طوری‌که در این فصل به خدمات متقابل کتابداران و پایگاه‌های اطلاعاتی به هم و نقش کتابدار در سیستم‌های پایگاه اطلاعاتی و همچنین داشتن سواد اطلاعاتی و آشنایی با شبکه‌های مختلف پرداخته است.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:« با توجه به برخی از مسائل موجود از جمله مشکلات و موانعی که در تهیه منابع علمی وجود دارد و این‌که بودجه‌های ارزی کتابخانه رشد مناسبی نسبت به افزایش‌های قیمت‌های پایگاه‌های اطلاعاتی داند، در حال حاضر کشور ما بیش از سایر کشورها به کنسرسیومی قوی و محکم نیاز دارد. البته برای رسیدن به این هدف مشکلات زیادی وجود دارد.»

«آشنایی با پایگاه‌های اطلاعاتی» در 176 صفحه، به قیمت پنج هزار تومان از سوی نشر سمت منتشر شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها