اولین همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تامین نیازهای شغلی 12 اسفندماه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار میشود. به گفته رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور تاکنون 50 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده و مقالات برگزیده هم در قالب کتاب منتشر میشوند.
وی ادامه داد: یکی از نقدها این بوده که شورای عالی انقلاب فرهنگی برنامهنویس، مقنن و قانونگذار است اما کنترلی روی بودجه علمی و فرهنگی کشور ندارد. سرانجام پس از 15 سال کار کارشناسی تصمیم بر آن شد که یک نهاد تنظیمکننده قرآن در حوزه علمی فرهنگی کشور داشته باشیم.
وی با اشاره به چندین پیشنهاد در این باره افزود: یکی از پیشنهادهای تشکیل یک وزارتخانه قرآن بود. پیشنهاد دوم این بود که در وزارتخانههای مختلف معاونتهای قرآنی تشکیل شود. پیشنهاد سوم نیز تشکیل فرهنگستان قرآن بود که هیچکدام از این موارد تصویب نشد.
به گفته خوشمنش، در نهایت تشکیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی که به مثابه یک مجلس قانونگذار در کشور و در سه زمینه منابع انسانی، منابع مالی و محتوایی ایفای نقش کند، به تصویب رسید. این شورا از پنج وزارتخانه شامل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت بهداشت و درمان و وزارت ورزش و جوانان به علاوه دستگاههای مهم قرآنی کشور تشکیل شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه این شورا یک پارلمان قرآنی است و همانند مجلس دارای چند کمیسیون تخصصی است، یادآور شد: این شورا دارای چهار کمیسیون آموزش عمومی قرآن در وزارت آموزش و پرورش به مسئولیت شخص وزیر، کمیسیون آموزش تبلیغی و ترویجی قرآن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ریاست وزیر، کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در وزارت بهداشت به ریاست وزیر و کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش قرآنی کشور به ریاست وزیر علوم است.
رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور افزود: وجه نوآوری قابل ذکر در این برنامه این است که در سالهای بعد از انقلاب نوع نگاههای ما به قرآن و برداشتی که از قرآن کریم داریم، ذوقی، سلیقهای و اغلب بدون رویه روشن بوده و در واقع کارها تبلیغی و ترویجی است. جای سوال است که دستگاه بزرگ و ارزشمند آموزش ما در این باره چه اقداماتی برای داشتن یک قرآن نظاممند، فکری و محتوایی انجام داده است؟ اینکه جماعت دانشگاهی و آموزشی برای چنین قرآنی در چنین جامعهای چه کاری انجام داده است؟ قرآن برای نظامهای سیاسی و فرهنگی و برای تمدن و نظام اسلامی چه حرفهایی دارد؟ بحثهای بینرشتهای ما به چه صورت باید باشد؟ این مباحث در کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش قرآنی بررسی میشود.
خوشمنش در بخش دیگری از این نشست با اشاره به برگزاری همایش «تحول در آموزش عالی قرآنی جامعه» در سال گذشته گفت: همایشی که هماکنون درصدد برگزاری آن هستیم، اولین همایش ملی و تخصصی آموزش عالی قرآنی و تامین نیازهای شغلی است. اکنون نزدیک به 5 میلیون دانشجو و طلبه در دانشگاههای مختلف کشور مشغول به تحصیل هستند. از سوی دیگر قریب به 54 تا 60 شغل قرآنی در جامعه وجود دارد در حالی که قابلیت رشتههای قرآنی تا 2 الی 3 برابر این میزان هم قابل احصا است، اما دستگاه آموزش عالی ما برای تربیت نیروی انسانی برای این مشاغل هنوز برنامه خاصی ندارد. هدف اصلی برگزاری این همایش این است که توجه در این زمینهها در دستگاه تصمیم گیری و آموزش ما و سایر دستگاهها ایجاد شود.
وی همچنین گفت: یکی از اهداف ما این است که در این باره سند راهبردی تنظیم و به کمیسیون داده شود. همچنین در برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران یکی از بندهایش راهبردهای جمهوری اسلامی در توسعه قرآنی در حوزه آموزش است. هم اکنون 9 طرح کلان و البته 200 ریزبرنامه در این باره نوشته شده و در حاشیه این همایش رونمایی میشود.
خوش منش در پایان با بیان اینکه نخستین همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تامین نیازهای شغلی در دانشکده مدیریت تهران در تاریخ 12 اسفندماه از ساعت 8 تا 18 برگزار میشود گفت: زیرا دانشگاه تهران، دانشگاه مادر بوده و از طرفی این موضوع با بحث مدیریت و کارآفرینی مرتبط است. همچنین تاکنون نزدیک به 50 مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده که به مقالات برگزیده حقالتالیف پرداخت شده و مقالات برگزیده کتاب میشوند.
به گفته وی، از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای حضور در این همایش دعوت شده که با توجه به برگزاری جشنواره خوارزمی در همین تاریخ ممکن است احتمال حضور نداشتن وزیر در این همایش وجود داشته باشد هر چند تاکنون سخنی درباره لغو حضور وزیر مطرح نشده است.
نظر شما