پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نشست اسطوره و فرهنگ را ششم اسفند ماه برگزار میکند. در این برنامه، همزمان با تجلیل از اسطورهپژوهان پیشکسوت، از فصلنامه «هفت گنبد» رونمایی میشود.
این نشست با سخنرانی علیرضا حسنزاده، رئیس پژوهشکده مردمشناسی، مریم نعمتطاووسی، مریم دارا و دیگر محققان مردمشناس و اسطورهشناس همراه خواهد بود.
در این نشست از زهره زرشناس و کتایون مزداپور دو چهره برجسته اسطورهشناسی کشور تجلیل و از فصلنامه «هفت گنبد» با حضور سردبیر آن محمد میرشکرایی رونمایی میشود.
«هفت گنبد» فصلنامهای بینالمللی فرهنگی، پژوهشی است. میرشکرایی در نخستین شماره این فصلنامه که به بهار و تابستان 93 اختصاص داشت در سخن آغاز نوشته است: «به یاری پروردگار بزرگ نخستین شماره «هفت گنبد» را با بهار آغاز میکنیم و با نوروز. این تقارن مبارک را به فال نیک میگیریم و در این راه از همت پاکان روزگار مدد میجوییم. هفت گنبد، فصلنامهای است بینالمللی ، اما تا کجا؟ تا چند؟ ما تا مرزهای فرهنگ ایرانی و سرزمینها و ملتهای همفرهنگ اسلامی را قلمرو اصلی کار خود میدانیم و تلاشمان در نزدیک کردن ملتها و یافتن مشترکات و همانندیهایی است که در جریان گاه تند و گاه آرام تاریخ، در بستر فرهنگ رسوب کرده و ماندگار شده است. در پی هویت مشترکمان هستیم که هر پارهاش به گوشهای افتاده است.
مولانا، در بلخ چشم به جهان گشود، در پهنه ایران امروز نشو و نما کرد و در قونیه چشم بر جهان فروبست. زادن و زندگی و مرگش، همه در عرصه و گستره یک فرهنگ بزرگ بوده است. او کیست؟ کجایی است؟ مگر میتوانیم او و دهها و صدها همانندان او را، مثل پهنهها و مرزهای سیاسی امروز چند پاره کنیم. بزرگانی از این دست و نیز دستاوردهای فرهنگی و علمی آنها، فراتر از تعلقات سرزمینی است. ما مردمانِ میراثدار این فرهنگِ بزرگ، گمشدهای داریم، که همین هویت مشترکمان است و به هیچ روی با هویتهای جداگانه سیاسی امروزیمان در تقابل و تضاد نیست. بر این پایه ما در جستوجوی واژههای آشنا هستیم. برای بیان پیامهای دوستی همراه با «سلامی چو بوی خوش آشنایی» و بیگمانیم که سلاممان را پاسخ خواهیم گرفت، چرا که سخن از دل میگوییم و از دلها لاجرم بر دلها خواهد نشست. به گفته مولانا: همزبانی خویشی و پیوندی است/ یار با نامحرمان چون بندی است/ پس زبان محرمی خود دیگر است/ همدلی از همزبانی بهتر است.»
حضور علاقهمندان در این نشست که مردمشناسان و اسطورهشناسان برجستهای چون حسین باجلان فرخی در آن حضور خواهند داشت، برای همه آزاد است.
نظر شما