دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۵
تاثیرات جایزه‌ دکتر داوری اردکانی روی تالیف کتاب‌های فلسفی/ لزوم حمایت مادی و معنوی از این جایزه

نجفقلی حبیبی، استاد پیشکسوت فلسفه اسلامی می‌گوید برگزاری اولین دوره‌ جایزه‌ دکتر داوری اردکانی می‌تواند به رونق کتاب‌های تالیفی در حوزه فلسفه کمک کند. وی معتقد است برگزارکنندگان این جایزه باید آن را جدی بگیرند چون این کار پر هزینه و مشکل است.

نجفقلی حبیبی، استاد پیشکسوت فلسفه اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره برگزاری اولین دوره‌ جایزه‌ دکتر داوری اردکانی و تاثیرات آن بر حوزه فلسفه عنوان کرد: من به همه بزرگوارانی که برای این کار همت کردند تبریک می‌گویم. کشور ما یکی از پایگاه‌های بزرگ فلسفه اسلامی و فلسفه شرق است و از اینجا فلسفه از طریق ابن سینا، ملاصدرا، سهروردی و ... به کشورهای دیگر رفته است. این افراد از موسسان بزرگ فلسفه جهان اسلام هستند و بسیار مهم است که به فلسفه اهتمام بورزیم و استادانش را بزرگ بدانیم تا دوباره فیلسوفان بزرگ پرورش پیدا کنند.

وی ادامه داد: دانشجویانی که در دوره دکتری رساله می‌نویسند اگر تشویق شوند، کم کم یاد می‌گیرند که به رساله‌هایشان به عنوان امکان تحقیق و پژوهش عمیق نگاه کنند و به عنوان رفع تکلیف آن را انجام ندهند.

وی درباره تاثیر این جایزه روی تالیف کتاب‌های فلسفی بیشتر و نیز نظریه‌پردازی در این حوزه توضیح داد: این جایزه قطعاً تاثیر گذار است. یکی از مشکلاتمان این است که دانشجویان ما باید در ابتدا فلسفه اسلامی را عمیقاً بفهمند تا بتوانند نظریه‌پردازی کنند، این شکل دانشگاهی خواندن در فلسفه جواب نمی‌دهد، چون باید دانشجو یک بار فلسفه اسلامی را عمیقاً بخواند. به طور مثال شرح منظومه، یک کتاب متنی از ملاصدرا مثل اسفار یا بخش عمده‌ای از شفا را بخواند تا به فکر یک فیلسوف مسلط شود و راجع به آن تحقیق کند.

حبیبی تاکید کرد: وقتی ما این کار را نمی‌کنیم معلوم است تحقیقاتمان ناقص، ضعیف و محدود به یک مساله است. بنابراین در دانشگاه‌ها این مشکل وجود دارد. در حوزه هم که قبلا سبکی داشت و این کتاب‌ها را می‌خواندند الان شبیه دانشگاه‌ها شده است و در آن چند واحد فلسفه می‌خوانند.

به گفته رئیس سابق دانشگاه علامه طباطبایی، با این شکل ما نمی‌توانیم به جای درستی برسیم و استاد فلسفه تربیت کنیم یا کتاب‌ها و پایان نامه‌های خوبی در فلسفه اسلامی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید کتاب‌های فلسفه اسلامی را افرادی متخصص فشرده‌تر کنند تا دانشجویان یک دوره فلسفه اسلامی بخوانند گفت: کتابشناسی هم باید در این باره صورت بگیرد که اگر دانشجویان می‌خواهند تحقیقی کنند راحت‌تر بتوانند این کار را انجام دهند.

این پژوهشگر فلسفه اسلامی در بخش پایانی سخنانش به برگزارکنندگان این جایزه پیشنهاد کرد که این کار را جدی بگیرند و گفت: استادان هم باید تتبع کنند و همه رساله‌ها را ببینند، البته این کار پر هزینه است.

وی یادآور شد: جشنواره فارابی هم مشابه این است و باید به کمک این جایزه بیاید و آن را حمایت علمی و مالی کند. چون بخش خصوصی شاید بتواند چند رساله را ببیند و داوری کند در حالی که این کار پر هزینه و مشکل است. البته می‌شود افراد افتخاری داوری کنند. به هر حال امیدواریم همه تلاش کنند تا این کار به خوبی انجام شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها