انتشارات ارجمند کتاب راهنمای عملی مصاحبه روانپزشکی» را در چهار فصل منتشر کرد.
نویسنده در پیشگفتار این کتاب به مخاطب تأکید میکند که درک عمیق انسانی دیگر چالشی تشویشزا است، با وجود این هیچ کاری مهمتر از تلاش برای تسلی رنج روانی فرسوده نیست، از راهنمایی این کتاب برای نیل به چنین درکی بهرهمند شوید.
«کالارت» همچنین کتابش را منبعی غیر درسی و معرفی کرده و معتقد است که این کتاب درسنامه اختلالات روانپزشکی نیست.
اصول کلی مصاحبه مؤثر کدامند؟
«اصول کلی مصاحبه مؤثر» عنوان نخستین فصل این کتاب است که به موضوعاتی مانند مروری بر مقدمات مصاحبه، طرح سؤالات ــ قسمت اول: نحوه برخورد با موضوعات تهدید کننده، طرح سؤالات ــ قسمت دوم: ترفندهایی برای بهبود یادآوری بیمار، فنونی برای تعارض و روان پویاییهایی قابل استفاده در مصاحبه تشخیصی، پرداخته است.
مؤلف در نخستین فصل کتاب درباره مقدمات مصاحبه در مطلبی با عنوان چهار تکلیف مصاحبه تشخیصی آورده است: «هنگامی که بیماری را نخستینبار ملاقات میکنید، اطلاعات اندکی درباره وی دارید، اما میدانید که او در رنج است. اگرچه این مسأله بدیهی به نظر میرسداما اغلب ما از آن غفلت میکنیم. در حرفه ما همه صحبتها حتی همان سلام و علیک اولیه بیشتر در جهت این است که رنج بیمار را تخفیف دهیم تا این که بخواهیم تشخیصی را مطرح نمایید.»
اهمیت تاریخچه روانپزشکی بیمار
دومین فصل کتاب با عنوان «تاریخچه روانپزشکی» شامل مباحثی مانند کسب شرح حال بیماری فعلی، اخذ تاریخچه روانپزشکی، بررسی وضعیت طبی کلی بیمار و اخذ تاریخچه تکاملی (رشدی) و اجتماعی بیمار است.
«کالارت» در این فصل در تشریح سابقه روانپزشکی خانواده بیمار به مخاطب توصیه کرده که میتوان به یکی از دو شیوه موجود با تاریخچه خانوادگی بیمار برخورد کرد. یک راه رویکرد کلینگر است که هدف آن تعیین میزان خطر وراثتی بیمار از نظر ابتلا به یک بیماری طبی و یا اختلال روانپزشکی است. رویکرد دوم گستردهتر بوده ومقدمهای بر بخش تاریخچه اجتماعی از مصاحبه محسوب میشود.
نکاتی درباره معاینه وضعیت روانی
سومین فصل کتاب با عنوان «مصاحبه برای تشخیصگذاری: علائم روانپزشکی» به مقولاتی مانند معاینه وضعیت روانی، ارزیابی اختلالات خلقی ــ بخش اول: اختلالات افسردگی، ارزیابی اختلالات خلقی ـ بخش دوم: اختلال دو قطبی، ارزیابی اختلالات اضطرابی و ارزیابی اختلالات شخصیتی اختصاص دارد.
نویسنده در این فصل درباره معاینه وضعیت روانی آورده است: «در ارزیابی روانپزشکی، معاینه وضعیت روانی بیش از همه مورد سوءتفاهم قرار میگیرد. معاینه وضعیت روانی در مرحلهای خاص از مصاحبه همزمان با آزمون جهتیابی و یادآوری انجام میشود. اما در حقیقت، معاینه وضعیت روانی در سراسر کل مصاحبه اتفاق میافتد و مصاحبهگر بهطور مستمر عاطفه، تمرکز، حافظه و بصیرت بیمار را ارزیابی میکند.»
مصاحبه برای درمان چگونه است؟
«مصاحبه برای درمان» عنوان آخرین فصل کتاب است. نحوه آموزش بیمار، مذاکره درباره طرح درمانی و یادداشت نتایج مصاحبه مباحث مطرح شده در این فصل را شامل میشود.
مؤلف در چهارمین فصل کتاب تاکید کرده که درمانگر بایستی پس از تشخیصگذاری، بر این اساس، طرحی درمانی تعیین کند. این کار بایستی با مشارکت بیمار انجام شود و درمانگر نبایستی طرح درمانی همچون یک نسخه در اختیار بیمار قرار دهد. هرچه بیمار در طرحریزی درمانی مشارکت فعالانهتری داشته باشد، احتمال پیروی وی از طرح درمانی هم بیشتر خواهد شد.
«راهنمای عملی مصاحبه روانپزشکی» با شمارگان یکهزار و 650 نسخه در 540 صفحه، به بهای 24 هزار تومان از سوی انتشارات ارجمند به بازار کتاب عرضه شده است.
نظر شما