نشر مرکز، دومین چاپ کتاب «آنچه با پول نمیتوان خرید» نوشته مایکل سندل را با ترجمه حسن افشار راهی بازار نشر کرد.
مؤلف در ابتدای کتابش درباره مبحث «مشوقها» مینویسد: «ما اغلب فساد را به معنی پرداختهای نامشروع به مقامات مسئول میدانیم، اما فساد معنای وسیعتری دارد. اگر ما با امری، فعالیتی یا رسمی بر اساس هنجاری نازلتر از آنی که زیبندهی آن است رفتار کنیم، فاسدش کردهایم.»
وی در ادامه آورده که بیشتر اقتصاددانان ترجیح میدهند که کاری با مسائل اخلاقی نداشته باشند؛ دستکم وقتی از موضع اقتصاددان صحبت میکنند. آنها میگویند کار ما توضیح رفتار مردم است، نه قضاوت درباره آنها.
براساس محتوای این اثر، در دهههای اخیر، بازار و تفکر بازاری به عرصههایی نفوذ کرده که قبلا محل هنجارهای غیر بازاری بودهاند. امروزه ما بر چیزهایی قیمت میگذاریم که قبلا ربطی به مباحث اقتصادی نداشتهاند.
بازار چگونه اخلاق را به حاشیه میراند
در فصلی از کتاب با عنوان «بازار چگونه اخلاق را به حاشیه میراند» مؤلف معتقد است که طبق تحلیل اقتصادی رایج، پرداخت پول به مردم برای پذیرش زحمتی باید تمایل آنها را بیشتر کند، ولی تحقیقات جدید نشان میدهد که اثر قیمت گاهی تحتالشعاع ملاحظههای اخلاقی مثل تعهد به منفعت جامعه قرار میگیرد.
وی ادامه داده است که حالا بسیاری از اقتصاددانان میپذیرند که بازارها خصلت اجناس و اعمال اجتماعی را که در دایرهشان قرار میگیرند، عوض میکنند. در سالهای گذشته یکی از اولین کسانی که بر تأثیر مخرب بازار بر هنجارهای غیر بازاری تأکید کردهاند «فرد هرش» اقتصاددان انگلیسی و مشاور صندوق بینالمللی پول بود.
الگوبرداری تجارت یادگاری در ورزش
نویسنده در فصل آخر کتاب درباره «حقوق نامگذاری» نوشته است که تجارت یادگاری در ورزش را درنظر بگیرید. بازیکنان بیسبال همیشه محبوب هواداران جوانشان بودهاند که برای گرفتن امضا از آنها سر و دست شکستهاند. بازیکنان مقیدتر روی نیمکت یا بعد از بازی، موقع خروج از ورزشگاه، کارت ویزیت یا توپ بیسبالی برای آنها امضا میکردند. این امضاگیری معصومانه امروزه به دکان یادگاریفروشی دلالها و عمدهفروشها و خود تیمها با میلیاردها دلار سرمایه شده است.
در ادامه آمده است که رشد بازار یادگاریفروشی، حقوق نامگذاری و جایگاههای ویژه در دهههای اخیر، از افزایش بازاری جامعه آمریکایی حکایت میکند.
نقش تبلیغات تجاری در ابعاد مختلف زندگی
در این کتاب اشاره شده که دنیای ورزش تنها جایی نیست که بازار و تجارت یکهتازی میکنند. در دو دهه اخیر شاهد بودهایم که تبلیغات تجاری پا از گلیم خود بیرون گذاشتهاند و همه سوراخ سمبههای زندگی ما را گرفتهاند.
مایکل سندل، نویسنده کتاب بیان میکند که این روزها لازم نیست شما حتما نویسنده باشید یا شرکت هواپیمایی داشته باشید تا حامیان مالی پیدا کنید. کافی است ماشین داشته باشید و قبول کنید که تبدیل به تابلو سیار بشود. شما میتوانید خانهتان را هم تبدیل به تابلو تبلیغاتی بکنید. اگر شما ماشین یا خانه هم نداشته باشید، باز راهی برای کسب درآمد از رونق تبلیغات در سالهای اخیر دارید. میتوانید بدنتان را تابلو تبلیغاتی کنید!
نخستین چاپ کتاب «آنچه با پول نمیتوان خرید» با شمارگان یکهزار و 800 نسخه در 208 صفحه، به بهای 12 هزار و 500 تومان از سوی نشر مرکز منتشر شده است.
نظر شما