محمدتقی رهنمایی، استاد بازنشسته جغرافیای دانشگاه تهران در هفتمین جشنواره بینالمللی فارابی خطاب به رئیس جمهوری گفت: چطور میشود تاریخ ادبیات ایران را ادوارد براون مینویسد؟ تاریخ باستانشناسی ایران را پروفسور گریشمن مینویسد؟ تاریخ جغرافیای ایران را پرفسور هولز مینویسد؟ تاریخ معماری ایران را پروفسور پوپ مینویسد؟ ولی سفینه ناسا را پروفسور نادری ایرانی اداره میکند و در حوزه مغز و اعصاب در دنیا چهرهای همچون پرفسور سمیعی برجسته است. ما را چه میشود که از علوم انسانی غافلیم و آن را به دست غربیها سپردیم.
وی ادامه داد: در دوره هفتم جشنواره فارابی دو هزار و 348 اثر داخلی و خارجی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این مجموعه 241 اثر انتخاب شد و این مجموعه آثار از سوی 500 داور مورد بررسی دقیق علمی قرار گرفت و نظر به حساسیت حوزههای علمی و پژوهشی با وجود حجم آثار ارسال شده به دبیرخانه هیچ یک از آثار موفق به کسب رتبه اول در هیچ یک از 12 گروه نشدند و برگزیدگان این دوره تنها شامل رتبههای دوم و سوم و شایسته تقدیر هستند.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش اهداف و ماموریتهای هفتمین جشنواره فارابی را تشریح کرد و گفت: رئیس جمهوری همواره از نخبگان خواسته است برای حل مشکلات کشور راهکار بدهند. به همین منظور شبکه اتاقهای فکر و استانی در دانشگاههای استانها راهاندازی شده و دانشگاهها واسطه گرد آمدن نخبگان همه استانها شدهاند.
وی همچنین گفت: شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی با اولویت در هفت حوزه راهاندازی شده و امروز ما مفتخریم که در حضور رئیسجمهوری و نخبگان و آغاز هر دو شبکه را اعلام کنیم.
وی تاکید کرد: جشنواره فارابی ظرفیتی است که زمینه رشد و تعامل اصحاب علوم اسلامی و انسانی را با نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری فراهم میسازد.
در بخش دیگری از این مراسم سه استاد و مولف علوم انسانی کشور با رئیسجمهوری درباره مشکلات علوم انسانی سخن گفتند.
محمدتقی رهنمایی استاد بازنشسته جغرافیای دانشگاه تهران در این مراسم خطاب به رئیس جمهوری گفت: نخستین درخواست ما از شما این است که کمی با ما معاشرت کنید. اینکه شما از جنس ما هستید، ما را وادار میکند بیشتر با هم گفتوگو داشته باشیم.
وی با بیان اینکه علاقهمندان علوم انسانی در مقابل رشتههای دیگر بسیار مظلوم واقع شدهاند عنوان کرد: چطور میشود تاریخ ادبیات ایران را ادوارد براون مینویسد؟ تاریخ باستانشناسی ایران را پروفسور گریشمن مینویسد؟ تاریخ جغرافیای ایران را پرفسور هولز مینویسد؟ تاریخ معماری ایران را پروفسور پوپ مینویسد؟ ولی سفینه ناسا را پروفسور نادری ایرانی اداره میکند و در حوزه مغز و اعصاب در دنیا چهرهای همچون پرفسور سمیعی برجسته است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: چرا علوم انسانی را به دست غربیها سپردهایم؟ دانشمندان ایرانی در دانشگاههای جهان پیشرو هستند اما چه میشود که ما از علوم انسانی غافل هستیم؟
وی در بخش دیگری از سخنانش مدل دیگری را برای تقسیم بندی استانهای کشور پیشنهاد کرد و گفت: در قالب 31 استان نمیشود کشور را اداره کرد و ما به شدت نیازمندیم تا در مناسبات سیاسی اداری و استانی کشورمان متناسب با شرایط زمان تجدیدنظر کنیم. از مجموع استانهای کشورمان تنها استانهای مازندران و سمنان از نظر پدیده نخست شهری در حالت توازن قرار دارند و در سایر استانها فاصلهای بین مرکز استان با دومین مرکز استان از نظر جمعیت دیده میشود.
دو خط پژوهشی و روشی در دانشگاه به کار گرفته شود
در بخش دیگری از این مراسم محمود مهرمحمدی، رئیس دانشگاه فرهنگیان ایده دانشگاه آموزش پژوهش را پیشنهاد کرد و افزود: پارادایم آموزش پژوهش تاکنون در دانشگاههای ما مطرح نشده است. دانشگاهی توسعه یافته است که در دو خط پژوهشی و روشی کار کند.
وی با اشاره به چاپ کتابی درباره دانش پژوهی در سال 1990 در آمریکا گفت: از آن سال به بعد و با تالیف این کتاب نقاط ضعف و قوت دانش پژوهی بررسی شد و در نهایت این ایده مطرح شد که دانشگاهها باید دانش پژوهی را دنبال کنند.
وی در پایان سخنانش پیشنهاد کرد که بخش آموزش پژوهشی به عنوان وجه مغفول به جشنواره فارابی افزوده شود.
توجه به دیپلماسی علمی از طریق انجمنهای علمی
نسرین مصفا، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران نیز در بخش دیگری از این مراسم طی سخنانی گفت: با وجود همه پیشرفتها در آموزش با وجود فناوریهای نوین، هنوز آموزش چهره به چهره به همه روشها برتری دارد. بنابراین باید این آموزش را توسط شخصیتی که روش معلمی دارد به سایر دانشجویان منتقل کرد.
وی افزود: توجه به دیپلماسی علمی از طریق انجمنهای علمی و دانشگاهها امکانپذیر است و انجمنهای علمی از طریق ارتباط با انجمنهای علمی بینالمللی میتوانند در دیپلماسی علمی نقش داشته باشند.
وی در پایان سخنانش گفت: رئیسجمهوری در سازمان ملل بحث جهان علیه خشونت را مطرح کرد و اکنون باید بیشتر به این موضوع پرداخته شود. همچنین باید درباره نهادسازی این گفتمان در سطح بینالملل اقداماتی انجام داد.
هفتمین جشنواره بینالمللی فارابی امروز با قدردانی از برگزیدگان به کار خود پایان داد.
نظر شما