دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۰
هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی 11 بهمن‌ماه با حضور رئیس جمهوری برگزار می‌شود/ تجلیل از آثار برتر  و تاسیس شبکه ارتباطی میان محققان

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از برگزاری هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی در شنبه 11 بهمن‌ماه با حضور رئیس‌جمهوری خبر داد. تجلیل از آثار برتر با هدف ایجاد تحرک در بدنه علمی کشور و تاسیس شبکه ارتباطی میان محققان داخلی و خارجی مهم‌ترین ماموریت‌های این جشنواره است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی امروز 6 بهمن‌ماه با حضور سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و حسین ابراهیم آبادی، رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.

هاشمی در ابتدای این نشست از برگزاری هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی در  شنبه 11 بهمن‌ماه خبر داد و گفت: این مراسم با حضور رئیس‌جمهوری، استادان، محققان و پیشکسوتان علوم انسانی در سالن شهید بهشتی نهاد ریاست جمهوری برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: ویژگی جشنواره امسال در مقایسه با جشنواره‌های سال قبل این است که اندیشمندان و محققان فرصتی پیدا می‌کنند تا دیدگاه‌هایشان را با رئیس‌جمهوری مطرح کنند. از سوی دیگر این جشنواره باید برای ترویج علم و تقویت پژوهش‌های کشور ایفای نقش کند.

وی با اشاره به این‌که مراسم این دوره از جشنواره با حداقل هزینه‌‌ها برگزار شده است عنوان کرد: در این جشنواره به شکل محسوسی هزینه‌ها را کم کردیم چراکه دانشگاه‌ها باید پیشگام حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی و الگویی از رقابت‌های کارآمد و کم هزینه باشد.

این مقام مسئول اظهار امیدواری کرد که این جشنواره بتواند الگوها، ایده‌ها و نظریه‌های اقتصادی مفیدی را به عنوان یکی از رشته‌های علوم انسانی به جامعه ارائه دهد.

هاشمی در بخش دیگری از سخنانش 12 رشته و حوزه تخصصی جشنواره فارابی را تشریح کرد و افزود: آثار علمی اندیشمندان در این 12 رشته مورد بررسی و داوری قرار گرفته است.

به گفته وی، از ابتدای اعلام فراخوان این جشنواره دو هزار و 348 اثر دریافت شد که در پالایش علمی اولیه، 10 درصد آثار انتخاب شدند و 241 اثر به مرحله دوم راه یافت. در مرحله دوم 241 اثر مورد ارزیابی و 129 اثر وارد مرحله سوم شد. در مرحله چهارم 66 اثر از 129 اثر انتخاب شد و در نهایت 30 اثر به مرحله نهایی راه یافت که این نشان‌دهنده این است که آثار مورد ارزیابی دقیق قرار گرفته است.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این‌که 546 نفر از استادان کشور آثار هفتمین جشنواره فارابی را داوری کردند تاکید کرد: برخی آثار تا هفت بار داوری شده که نشان دهنده دقت اعضای داوری است. همچنین تعداد داوران توسط اعضای شورای علمی هر گروه انتخاب شدند و در 12 گروه تخصصی، 12 مدیر گروه و 133 استاد داور بودند.

هاشمی تاکید کرد: علوم انسانی در کشور نقش بی‌بدیلی را ایفا می‌کند و پیشرفت کشور نیازمند صاحب‌نظران علوم انسانی است.

بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ اصحاب رسانه اختصاص داشت. هاشمی در پاسخ به سوالی مبنی بر علل به تعویق افتادن برگزاری این جشنواره گفت: این جشنواره قرار بود سال گذشته برگزار شود و به دلیل این‌که جشنواره در دوره‌های قبل مشکلات مالی داشت و بخشی از جوایز پرداخت نشده بود، لازم بود ابتدا پرونده جشنواره قبلی بسته شود و بعد برای هفتمین جشنواره فارابی پرونده جدیدی باز شود.

وی ادامه داد: بنابراین برای برگزاری هفتمین جشنواره فارابی باید برنامه‌ریزی‌های لازم صورت می‌گرفت و اعتبار مالی هم تامین می‌شد. از سوی دیگر حضور رئیس‌جمهوری در این مراسم نیز باید هماهنگ می‌‌شد.

ابراهیم آبادی  دبیر این دوره جشنواره در بخش دیگری از این نشست با اشاره به کاهش هزینه‌های این جشنواره به یک سوم هزینه دوره‌های قبل گفت: میزان جایزه برای برگزیدگان بین 5 تا 25 میلیون تومان است که بخشی از آن توسط بنیاد نخبگان و بخش دیگر توسط وزارت علوم پرداخت می‌شود.

وی همچنین از انتشار برخی آثار در قالب کتاب خبر داد و عنوان کرد: در صورتی که موقعیت فراهم باشد برخی از این آثار پژوهشی توسط  پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی  منتشر می‌شود.

کتاب رئیس‌جمهوری از میان آثار برگزیده حذف شد
وی در ادامه با اشاره به انتخاب کتاب رئیس‌جمهوری با عنوان «امنیت ملی و نظام اقتصادی» در زیرگروه علوم اقتصادی، مدیریت و حسابداری گفت: رئیس جمهوری به همراه جمعی از نویسندگان این کتاب را تالیف کرده بودند و قبل از انتخابات ریاست جمهوری آن را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند. پس از ارزیابی، اثر وی برگزیده شد و از نظر داوران این اثر به عنوان اثر برجسته انتخاب شد ولی ما نام ایشان را از بین کسانی که از آنها تجلیل می‌شود، خارج کردیم چون بر اساس قوانین موجود برگزارکنندگان نمی‌توانند اثری را به جشنواره ارسال کنند البته آقای روحانی قبل از انتخابات این کار را کرده بود اما بنا به خواسته خود ایشان نیز اثرشان از جشنواره خارج شد. 

ابراهیم آبادی در ادامه یادآور شد: آثار پژوهشی ارسال شده در این جشنواره شامل کتب، مقالات، پایان‌نامه‌ها و ... است. حتی برخی از کتاب‌هایی که در دانشگاه‌های مختلف برای انتشار داوری شدند و هنوز منتشر شدند در میان آثار برتر این جشنواره قرار دارند.

این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش به آثار خارجی ارسال شده به این جشنواره اشاره کرد و گفت: از میان آثار ارسال شده خارجی نزدیک به 8 اثر به مرحله چهارم راه یافتند اما حائز رتبه نشدند. این آثار در حوزه تمدن ایرانی و اسلامی، عرفان و ... بوده است.

ماموریت‌های اصلی جشنواره فارابی
ابراهیم آبادی در پایان سخنانش درباره دو ماموریت اصلی این جشنواره سخن گفت و یادآور شد:  جشنواره فارابی با این ماموریت شکل گرفته است که با تجلیل از آثار برتر در حوزه علوم انسانی بتواند حرکت و جنب و جوشی را در بدنه علوم انسانی کشور ایجاد کند. ماموریت دوم این جشنواره نیز ایجاد مرکزی برای گفت‌وگو و به اشتراک گذاشتن دانش و تجربه محققان علوم انسانی و اجتماعی درباره مهم‌ترین مسائل کشور با محققان خارجی است.

وی تاکید کرد: در این راستا شبکه ارتباطی میان محققان داخلی و البته خارجی فراهم شده است و در نظر داریم تا از ظرفیت‌های فضای مجازی برای گسترش این شبکه ارتباطی استفاده کنیم.

هاشمی نیز در بخش پایانی سخنانش گفت: در این جشنواره علاوه بر آثار پژوهشی از پنج پیشکسوت علوم انسانی و اسلامی قدردانی می‌شود. تجلیل از  نشریه علمی برتر، انجمن علمی برتر و موسسه علمی برتر نیز از دیگر برنامه‌های ما در این مراسم خواهد بود.

هاشمی درباره آثار خارجی ارسال شده به این جشنواره نیز توضیحاتی ارائه کرد و یادآور شد: در بخش خارجی هیچ کدام از آثار نتوانستند به مرحله نهایی راه پیدا کنند. البته در مجموع 15 درصد از کل آثار، آثار خارجی بودند و 312 اثر خارجی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. در مرحله نخست 42 اثر، در مرحله بعدی 22 اثر و در مرحله سوم 14 اثر انتخاب شدند اما در نهایت اثری به مرحله بعدی راه نیافت.

بر اساس این گزارش موضوع اصلي جشنواره فارابی، «شناسايي و معرفي آثار پژوهشي برتر در حوزه علوم انساني و اسلامي» است كه ممكن است به صورت منتشرشده، منتشرنشده در قالب کتاب، مقاله و یا هر قالب دیگری باشد.

در بخش جنبي جشنواره، هر ساله مركز پژوهشي برتر، مدير پژوهشي برتر، نشريه علمي پژوهشي برتر، انجمن علمي برتر، مترجم برجسته در حوزة لاتين و عربي، مصحح برتر، پيشكسوت علوم انساني ايران، مفاخر‌پژوه برجسته، نظريه‌پرداز برجسته، صاحبان آثار يا خدمات علمي برجسته و استادان پيشرو (مرحوم)، معرفي و قدردانی می‌شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها