پنجشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۱
شرح «نظریه تحلیل ارتباط متقابل» در یک کتاب

انتشارات به‌اندیشان کتاب «نظریه تحلیل ارتباط متقابل (تلاش‌هایی برای درمان کوته محور)» نوشته کیت تیدور را در هشت فصل به بازار کتاب عرضه کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین چاپ کتاب «نظریه تحلیل ارتباط متقابل (تلاش‌هایی برای درمان کوته محور)» نوشته کیت تیدور، با ترجمه مشترک فریدون اسلامی و دکتر کیومرث فرحبخش، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در هشت فصل از سوی انتشارات به‌اندیشان منتشر شده است.
 
معرفی عناصر نظری نظریه متقابل (TA)

نویسنده در نخستین فصل کتاب با عنوان‌ «نظریه تحلیل ارتباط متقابل به‌عنوان درمان کوتاه‌ مدت» به بررسی و معرفی عناصر نظری نظریه متقابل (TA) که به‌واسطه آنها این نظریه به‌عنوان یک رویکرد کارآمد برای درمان کوتاه مدت یا درمان محدود به زمان، ‌درنظر گرفته می‌شود، پرداخته است.

براساس محتوای کتاب، نظریه (TA) بر چهار اصل بنیادی استوار است؛ 1ـ مدل ساختاری حالت‌های خود ـ ساختار شخصیت 2ـ تبادل ـ که به روابط میان افراد می‌پردازد 3ـ باز‌ی‌های روان‌شناختی ـ توالی‌های تکراری تبادلات 4ـ طرح‌ داده‌ها ـ الگو‌های زندگی. با توجه به یک دیدگاه تاریخی، خاستگاه و مبنای نظری TA به‌عنوان یک درمان کوتاه مدت در هر یک از این اصول ممکن است مشاهده شود.
 
نویسنده در ادامه در تشریح نظریه (TA) آورده است: « TA به لحاظ سنتی، در اساس یک گروه درمانی تلقی می‌شود. برن با مشاهده اعضای گروه مطالعاتی خود دریافت که آن‌ها از طریق تکرار الگوهای معین یا بازی‌های روانشناختی با یکدیگر مکمل از عضو گروه به رویه والدینی عمل کنند.»
 
تاریخچه تحلیل ارتباط متقابل روانکاوانه

در دومین فصل کتاب با عنوان «روان‌درمانی کوتاه مدت با استفاده از روش روانکاوانه (TA)» نویسنده درباره تاریخچه تحلیل ارتباط متقابل روانکاوانه نوشته که «برن» روان‌درمانی را از نظر روش‌شناسانه به‌عنوان جنبه بسیار تخصص یافته تحلیل ساختاری بیان می‌کند. «برن» از تحلیل ساختاری شخصیت برای آلودگی‌زدایی حالت مَنِ بالغ استفاده می‌کند. مبدع نظریه TA، روانکاوی را برای در اصطلاح ساختاری، به‌عنوان رفع سردرگمی «کودک و تضاد‌های بین کودک و والد» توصیف کرده است.
 
«تیدور» در سومین فصل کتاب با عنوان «(TA) به‌عنوان یک درمان شناختی» درباره وظیفه درمانگر اشاره کرده است: «وظیفه درمانگر این است که در بحث با مراجع نواحی‌ دارای مشکل و موضوعات داستان‌هایشان را توضیح دهد،‌ به همین دلیل تلاش می‌کنیم تا بر روی دلایل خاصی برای فعالیت‌ درمانی توافقات براساس اهداف و قرارداد‌ تعریف می‌شوند.»
 
معرفی مولفه‌های تصمیم‌گیری مجدد

در چهارمین فصل کتاب که به مبحث «درمان تصمیم‌گیری مجدد به‌عنوان درمان کوتاه مدت» اختصاص دارد، مؤلف در مطلبی فرایند تصمیم‌گیری مجدد را در پنج مؤلفه تقسیم‌بندی کرده است: 1ـ مذاکره قرار‌داد درمانی 2ـ توسعه و گسترش صحنه‌ اصلی کد مربوط به قرارداد است. چنین قرارداد‌هایی به شکل راهی سریع برای تصمیم‌گیری اولیه درباره خود، دیگران و زندگی در نظر گرفته می‌شوند 3ـ معرفی اطلاعات، تجربه یا احساسات جدید به این صحنه اولیه، درمان‌گر تصمیم‌گیری مجدد از قانون تجربه و آزمایش «ایجاد و اکنون» استفاده می‌کند. 4ـ تصمیم‌گیری مجدد موفق و 5ـ طراحی حفاظت و بازگشت به خانواده، کار و اجتماع، که شامل تقویت کننده‌‌‌های مثبت حمایت از تصمیم جدید.
 
«کاتکسیس (نیرو گذاری درمانی)» عنوان پنجمین فصل کتاب است که در آن در تشریح کاتکسیس آمده است: «بدیهی است که رویکرد کاتکسیس به نظریه، اساسا درباره شکل‌گیری و حفظ روابط بلند مدت است: دلبستگی ایمن،‌ تعهدات بلند‌ مدت و فراگیری حفظ موقعیت خود و درک خود در رابطه با دیگران. با این وجود طبق تجربه من، درمان با روابط بلند مدت و درمان کوتاه مدت در روش کاری با مکمل و لازم و ملزوم یکدیگرند.»
 
معالجه یک جلسه‌ای برای تبدیل شدن به یک فرد غیر سیگاری
نویسنده در ششمین فصل کتاب یعنی «تلفیق دیدگاه‌ها در مورد درمان کوتاه مدت TA» نوشته که درمان ارتباط متقابل می‌تواند چند‌گانه از روان‌درمانی باشد. تأکید «برن» بر جنبه تعاملی ارتباط با عنوان ارتباط محاوره‌ای منعکس شده است. نخستین نظریه را با توجه به تمرکز یگانه‌اش بر پویایی درونی روانی، نظریه‌ای ژرف درباره روان‌درمانی درنظر گرفت.
 
هفتمین فصل کتاب یعنی «کاربرد‌ها» به موضوع معالجه یک جلسه‌ای برای تبدیل شدن به یک فرد غیر سیگاری اختصاص دارد.
 
«درمان کوتاه مدت استرس پس از آسیب» عنوان آخرین فصل کتاب است. مؤلف در این فصل مداخلات درمانی کوتاه مدتی را که برای جلوگیری از اختلال اضطرابی پس از آسیب (PTSD) طراحی شده‌اند را توصیف می‌کند. این مداخلات درمانی به‌عنوان یک مدل مداخله در شرایط بحرانی برای درمان افرادی که به تازگی دچار یک حادثه آسیب‌های شدید شده‌اند، درنظر گرفته شده است.
 
نخستین چاپ کتاب «نظریه تحلیل ارتباط متقابل (تلاش‌هایی برای درمان کوته محور)» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 288 صفحه، به بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات به‌اندیشان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها