سه‌شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۹
خط مشی و چارچوب سیاسی کتابخانه‌ها تشریح شد

نشر کتابدار، کتاب «خط مشی کتابخانه‌ها و کتابداری: چالش‌ها و واقعیت‌ها» اثر «کری اسمیت» را روانه بازار نشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کتاب «خط مشی کتابخانه‌ها و کتابداری: چالش‌ها و واقعیت‌ها» چارچوب سیاسی یا خط مشی کتابخانه‌ها به صورت کلی، کتابخانه‌های آفریقایی (به صورت خاص نیجریه)، کتابخانه‌های واقع در جزایر اقیانوس آرام جنوبی و به طور موردی کشور هلند، همراه با وضعیت حقوق نسخه‌برداری/کپی‌رایت و مسائل حقوقی مؤلفان و ناشران و ارتباط مستقیم آن با کتابخانه‌ها و کاربران بررسی شده است.
 
به عبارت دیگر، یازده مقاله (فصل) این کتاب، درباره مسائل حقوقی و سیاسی/خط مشی کتابخانه‌ها با رویکرد جهانی است که برخی از آنها توسط اعضای ایفلا نوشته شده است. فصل نخست به چارچوب خط مشی بین‌المللی کتابخانه‌ها می‌پردازد که شامل مسئله‌ای برای کتابخانه‌ها، جایگاه کتابخانه‌ها، جامعه مدنی، جامعه اطلاعاتی، کتابخانه‌ها در جامعه اطلاعاتی، آئین‌نامه کتابخانه، جست‌وجو برای تأثیرات سیاسی و چارچوب بین‌المللی سیاسی برای کتابخانه‌هاست.
 
در فصل دوم، به مالکیت معنوی: سود یا تحمیلی برای آفریقا پرداخته است و شامل مفهوم مالکیت معنوی، وضعیت مالکیت معنوی در آفریقا، اهمیت دسترسی به اطلاعات، حق نسخه‌برداری، تعادل کجاست؟ فشارهای بین‌المللی، پیمان مجال رشد آفریقا، مفهوم تجارت آزاد، توازن در مقابل رقابت، همکاری برای برقراری حق نسخه‌برداری در آفریقا و چالش‌ها و توصیه است.
 
در فصل سوم، به فدراسیون بین‌المللی مصرف‌کنندگان پیرامون قانون نسخه‌برداری و دسترسی به دانش پرداخته شده است و شامل سازمان بین‌المللی حق نسخه برداری، قوانین ملی حق نسخه‌برداری، توصیه قانونی سازمان جهانی مالکیت معنوی، توافق‌نامه تجارت آزاد ایالات متحده ـ سنگاپور، قیمت‌گذاری مواد دارای افزایش دسترسی به دانش است.
 
در فصل چهارم، به خدمات کتابخانه عمومی انگلستان و حقایق سیاسی پرداخته شده است که شامل چشم‌انداز تاریخی، جهان خارج، سیاست و خط مشی عمومی، رقابت تجاری، انتظارات مردمی و تغییر مختصر ـ نوآوری است.
 
در فصل ششم، به کتابخانه‌های اقیانوس آرام جنوبی پرداخته شده است؛ در این فصل، کتابخانه‌های راکد، کتابخانه‌های منطقه‌، آموزش کتابداری در منطقه، آموزش حرفه‌ای و فوق حرفه‌ای، میزان کارمندان در کتابخانه‌های جنوب اقیانوس آرام، انجمن‌های کتابداری، تلاش‌های منطقه‌ای برای ارتقای کتابخانه‌ها، مرکز اطلاعات اقیانوس آرام، راه‌های توسعه و پیشرفت کتابخانه‌ها و ... است.
 
در فصل هفتم، به بقا در دنیای سیاسی: وضعیت کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی در نیجریه پرداخته شده است که شامل کتابخانه و طبقه سیاسی، نقطه عطفی بین کتابخانه‌ها و طبقات سیاسی، ادامه بقا، مشارکت، افزایش بودجه و جست‌وجو برای امتیاز مالی، کتابداری، پیشرفت محتوا و تحقیق، سیاست کتابداری و اطلاع‌رسانی و انجمن حرفه‌ای است.
 
در فصل هشتم، به کتابخانه‌ها و سیاست ـ بازتاب و نمونه‌های دانمارکی پرداخته شده است و در برگیرنده فضای سیاسی، نیاز به آگاهی سیاسی انجمن‌های کتابداری امروزی، اعمال نفوذ در کتابخانه‌ها، راهبردهای کتابخانه، شراکت و همکاری بین‌المللی است.
 
در فصل نهم، به چارچوب سیاسی کتابخانه‌های عمومی هلند پرداخته شده است و شامل چشم‌انداز کتابخانه و سیاست، توسعه قانون‌گذاری، ادراک سیاسی، افزایش آگاهی سیاسی، همکاری با کارگزاران، مرکز امور اجتماعی و سایسی و انتخابات است.
 
در فصل دهم، به روش یکپارچه در آموزش دروس کتابداری و اطلاع‌رسانی پرداخته شده است و شامل آموزش در مطالعات کتابداری، صلاحیت‌های پایه‌ای کتابداری، نقش انجمن‌های صنفی، رشد مطالعات کتابداری، استادان و اعضای هیأت علمی رشته و برنامه آموزشی است.
 
در فصل یازدهم، به ضرورت سیاسی اعتبارنامه کتابخانه پرداخته شده است و شامل برنامه آموزشی کتابداری، مفهوم اعتبارگذاری، آموزش دانشگاهی علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی در استرالیا و ارزش اعتبارگذاری است.
 
این کتاب می‌تواند برای دانشجویان کتابداری و اطلاع‌رسانی که در پی رفع موانع دسترسی به منابع برای کاربران و راه‌های گریز از قوانین محدودکننده آن هستند، مفید و قابل استفاده است. این کتاب می‌تواند برای مدیران کتابخانه‌ها و نیز اعضای هیأت علمی گروه‌های کتابداری و اطلاع‌رسانی قابل استفاده باشد.
 
این کتاب هرچند به خط مشی کتابخانه‌های برخی کشورها مانند نیجریه، دانمارک، کشورهای اقیانوسیه و هلند پرداخته است؛ اما پرداخت مناسب و جهان شمول بودن مطالب به‌گونه‌ای است که تجربیات آنها می‌تواند مورد استفاده سایر کشورها قرار گیرند.
 
کتاب «خط مشی کتابخانه‌ها و کتابداری: چالش‌ها و واقعیت‌ها» اثر «کری اسمیت» با ترجمه مشترک فروغ رحیمی، پردیس پرتو و سیده سارا منیری با شمارگان هزار نسخه، به بهای 8 هزار ریال، در 208 صفحه از سوی نشر کتابدار منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها