دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۱
پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی برای آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی

چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی با پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی و سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در كتابخانه ملی آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی دقایقی پیش در محل كتابخانه ملی با پیام آیت الله هاشمی رفسنجانی و سخنرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد.

متن پيام آيت الله هاشمي رفسنجاني به اين همايش بدين شرح است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم
از دوران طلبگی و مراجعه به متون و مراجع فقهی، یکی از خاطرات روشنم مربوط به نسخه‌های خطی است. اما شاید پررنگ‌ترینِ این خاطرات مربوط به دوران خدمت در مجلس شورای اسلامی باشد که به ضرورت کاری، زمینه ارتباطِ گاه‌بگاه با یکی از ناموران عرصه کتابشناسی و نسخه‌شناسی، جناب آقای عبدالحسین حایری به وجود آمد. ایشان که مورد وثوق حضرت امام بودند و با اشاره ایشان و واسطگی استاد شهید مطهری اداره این کتابخانه را بعد از انقلاب برعهده داشتند، همواره بر لزوم توجه به کتابخانه گرانسنگ مجلس، به عنوان یک کتابخانه میراثی تأکید داشتند.

این کتابخانه که بخش مهم آن را آثار خطی تشکیل می‌دهد، چون دیگر کتابخانه‌های بزرگ کشور، میراث‌دار فرهنگ، هنر، ادبیات، فقه، حکمت، ادب، علوم محض و در یک کلام دستاوردهای دانشی و بینشی ایرانیان و مسلمانان است؛ و به نظر این‌جانب نگاه درست به نسخه‌های خطی نگاه از منظر تاریخ علم است. درک ضرورتِ پرداختن به نسخه‌های خطی بر اهل علم پوشیده نیست، اما چگونگی پاسخ به این نیاز است که می‌تواند برای نسل امروز و فردا مفید واقع شود. نگاه همه‌جانبه و کلان‌نگر به این عرصه و فرارفتن از رسوم پوسیده و کنارزدن سیاست‌های سخت‌گیرانه در ارائه تصویر نسخه‌ها به پژوهشگران، و بهره‌گیری از فن‌آوری‌های نوین در اطلاع‌رسانیِ این عرصه، می‌تواند آینده درخشانی را به علاقمندان عرصه متون نوید بدهد.

خوشبختانه به برکت انقلاب اسلامی پرداختن به شناسایی و احیای نسخه‌های خطی در دو دهه اخیر سرعت چشمگیری گرفته، و در کنار نهادهایی که بخشی از توانشان را به این مهم اختصاص داده‌اند، نهادهای مستقلی هم با هدف تصحیح و تنقیح نسخ شکل گرفته است. به ویژه جشنواره سالیانه‌ای که با عنوان «آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی» به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌گردد، نقش مهمی در تشویق جوانان، و ارائه الگو به ایشان، و تقدیر از پیشکسوتان این عرصه دارد. من به نوبه خودم به همه دست‌اندرکاران احیای نسخه‌های خطی و حامیان ایشان آفرین می‌گویم، و توفیق روزافزونشان را از درگاه خداوند متعال خواستارم.
دی‌ماه 1393 / اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام


این همایش كه نخستین دوره آن در سال 1379 و به میزبانی كتابخانه مجلس شورای اسلامی برگزار شد، در طول دوره های گذشته جایگاهی بسیار مهم در رصد و ارزیابی پژوهش‌ها و تلاش‌های محققانی كه تمام تلاش خود را معطوف به شناسایی، تصحیح، احیا، چاپ، حفظ و اطلاع رسانی نسخه‌های خطی ایرانی و اسلامی كرده‌اند، به دست آورد.

امسال در رویكردی جدید، با اهمیت ویژه‌ای كه حفظ و اشاعه فرهنگ مكتوب تشیع دارد و با تمركز بر متون فاخر شیعی و در راس آنها، نهج البلاغه، كوشش شد تا چهره ویژه‌ای كه مطابق رسم هرساله آیین بزرگداشت از وی تقدیر می شود، از بین علما و فضلایی باشد كه عمری را در راه بسط و گسترش فرهنگ پربار شیعی صرف كرده اند.
در چهاردهمین دوره این مراسم، قرار است از تلاش های مرحوم علامه شیخ عزیزالله عطاردی تجلیل  شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها