در بخشی از مقدمه این کتاب درباره ضرورت تدوین سیره نبوی و تاریخ اسلام آمده است: «در مورد تاریخ اسلام و سیره رسول اکرم (ص)، تا پایان ایام خلافت خلفا چیزی نگاشته نشد. در این مدت چیزی غیر از قرآن کریم و روش اعرابگذاری آن بر طبق مبادی علم نحو به دست ابوالاسود دوئلی و به املای امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب تدوین نشد. این بدان دلیل بود که رسول خدا (ص) مسلمانان را به کتابت قرآن کریم تشویق میکرد. اما اختلاط اعراب با اقوام دیگر و رواج لغتهای غیر عربی در میان آنها باعث شد که ابوالاسود دوئلی خدمت علی (ع) برسد و به راهنمایی او برای حفظ زبان عرب، علم نحو را تدوین کند.»
نویسنده در ادامه بیان میکند که در نتیجه گسترش قلمرو اسلامی و اختلاط با اقوام دیگر، داستانهایی از پادشاهان فارس و بنیاسرائیل رواج یافت. آمده است که معاویه علاقهمند شد که کتابی در تاریخ قدیم نگاشته شود. برای همین عبید بن شریه که پیرمردی صد و بیست ساله بود از صنعای یمن به خدمت او در آمد و کتابی در مورد اخبار گذشتگان و پادشاهان عرب و فارس و حبشه و غیره نوشت. این اولین متن مدون بعد از قرآن کریم بود.
نویسنده در ادامه شرح مختصری از وضعیت اعراب پیش از اسلام ارائه میکند و در ادامه با تقسیمبندی حوادث تاریخ اسلام به دو دوره مکی و مدنی سال نخست تا دهم هجری را به ترتیب حوادث شرح میدهد.
کتاب «تاریخ زندگانی پیامبر اعظم (ص)» نوشته محمدهادی یوسفی غروی با شمارگان هزار نسخه در 179 صفحه به بهای 5 هزار تومان از سوی نشر معارف وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها روانه بازار نشر شده است.
نظر شما